Prijava

Vaša prijava

Ervin Kolarec: Bit ću snaga Velike Gorice u Zagrebačkoj županiji!

[]

Zašto nakon tri mandata na poziciji zamjenika gradonačelnika Velike Gorice želite u Županiju?

To je jedan logičan slijed i želja da svoje iskustvo, koje sam stekao na mjestu zamjenika gradonačelnika kroz posljednja tri mandata, prenesem na cijelu našu županiju. Jednostavno rečeno, bit ću snaga Gorice u Zagrebačkoj županiji. U Velikoj Gorici smo napravili dobar posao, ostvarili brojne projekte i postavili čvrste temelje za daljnji razvoj. Vođen tom mišlju, zacrtani put želim nastaviti i na širem području. Zahvaljujući strateškom pomišljanju župana Kožića i njegovog tima, Zagrebačka županija posljednjih se godina snažno razvijala i danas je jedna od najrazvijenijih, a vjerujem kako svojim iskustvom mogu pridonijeti njenom daljnjem razvoju.

Gdje konkretno vidite najsnažniji doprinos županiji s vaše strane?

Iako sam kao dogradonačelnik bio uključen u funkcioniranju grada na svim razinama, moji afiniteti ponajviše su usmjereni na civilni sektor i društveni razvoj. Na dugogodišnjoj poziciji zamjenika gradonačelnika najvećeg grada naše županije te kao vršitelj dužnosti prvog čovjeka Velike Gorice, imao sam priliku pobliže upoznati naše građane i što je njima važno. Nema sportskog kolektiva, kulturnog ili vatrogasnog društva kojeg ne poznajem i s kojim nisam surađivao. Naravno, tu su i udruge, poput onih koje se bave pitanjima osoba s invaliditetom, braniteljskih udruga i slično. Znam njihove potrebe i ciljeve i svakom njihovom uspjehu sam se i osobno veselio, nastojeći pridonijeti daljnjem razvoju. Ne treba zaboraviti da je upravo društveni segment pokretač svake sredine – grada, županije, države. Svi ti ljudi, okupljeni u razne udruge i inicijative, pokretači su aktivnosti koje, uz adekvatnu gospodarsku podlogu, život u nekoj sredini čine boljim.

Znači li to da ćete biti usmjereni isključivo na taj segment?

Nikako. To je jedan jako važan segment, ali ne i jedini. Veliki značaj predstavlja predškolski i školski odgoj. U Velikoj Gorici smo postavili visoke standarde po tom pitanju. U životu je najvažnije postaviti dobre temelje, a osim u obitelji, kod djece se to postiže i u vrtiću i školi. Nisu to samo ustanove u kojima se čuvaju djeca ili uči školsko gradivo. To su ustanove u kojima naši vrijedni odgajatelji, učitelji, profesori i stručni timovi djecu odgajaju, obrazuju i pripremaju za daljnji život. U taj segment i lokalne i regionalne uprave treba uložiti puno truda i omogućiti najbolje uvjete. Primarno je osigurati mjesto za svako dijete u vrtiću na području naše županije. Iako je to primarno zadaća lokalne samouprave, županija može i treba biti podrška svojim gradovima i općinama da to i ostvare. Moramo težiti da jednosmjenska nastavi u osnovnim školama, kojima je županija osnivač, bude pravilo, a ne izuzetak. Nadalje, treba nastaviti financijski poticati daljnji razvoj gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti na području Zagrebačke županije. Nastavit ćemo podupirati naše poljoprivrednike i osiguravati uvjete našim gospodarstvenicima na provjereno učinkovit način, koji Zagrebačka županija prakticira već godinama.

Zagrebačka županija i do sada je radila puno na izgradnji školskih objekata i sportskih dvorana, ali je bila i poticaj gospodarstvu i poljoprivredi. Smatrate li da je potrebno i više od toga?

Uvijek treba težiti ka boljem. Nikada nije toliko dobro da bismo mogli reći – sad je dosta, već treba ići dalje i nastojati pružiti više – to je moj životni moto. Zagrebačka županija već niz godina ulaže u razvoj gospodarstva, što doprinosi konstantnom otvaranju novih radnih mjesta, po kojima u Hrvatskoj imamo jedinstvene brojke. Nastavit ćemo poticati male i srednje poduzetnike i težiti da osiguramo što više sredstava, jer ipak su oni stup naše ekonomije. Poljoprivrednici Zagrebačke županije već sada uživaju najveće bespovratne potpore u cijeloj Hrvatskoj, a to je trend koji također želimo nastaviti. Jeste li znali da se najveći broj OPG-ova nalazi upravo u našoj županiji? To je dokaz da se u županiji rade dobre stvari, a dobro uhodane prakse nastojat ćemo dodatno poboljšati i oplemeniti.

Što biste izdvojili kao najveće uspjehe u svojih 12 godina na poziciji dogradonačelnika?

Ne bih o tome govorio kao o uspjesima, riječ je o projektima koji su građanima Velike Gorice osigurali potrebnu infrastrukturu i uvjete za kvalitetan život. Od novih vrtića u Mlaki i Velikoj Gorici, škole u Novom Čiču, sportske dvorane, bazena, brojnih sportskih i vatrogasnih domova…građani je to bilo potrebno, a na ljudima koji vode grad je da im to i omoguće. Bio sam usmjeren na potrebe građana i radio na njihovom ostvarenju.

Što mislite učiniti za naš grad iz pozicije zamjenika župana?

Vjerujem da će građani prepoznati naš tim kao onaj koji zna i može i da ću imati priliku pridonijeti daljnjem razvoju Zagrebačke županije, ali i učiniti pomake u segmentima grada koji su u nadležnosti Zagrebačke županije. Ovakve projekte sigurno ćemo raditi u sinergiji s vodstvom Velike Gorice i vjerujem kako u tom dijelu mogu značajno doprinijeti. Mislim da su me Velikogoričani u ovih 12 godina imali prilike dobro upoznati, a što je još važnije, ja sam upoznao njih. Kao i sam Velikogoričan, upoznat sam s potrebama najvećeg grada naše županije, a znam i koja rješenja ponuditi. Na razini županije ću se i dalje zalagati za omogućavanje uvjeta za dobar život u našem gradu, a dobre projekte ostvarivat ćemo na području cijele Zagrebačke županije.