Prijava

Vaša prijava

Bekavac i Grmoja obećali kako će se boriti za povrat imovine Plemenite opčine turopoljske

[]

Značaj Plemenite opčine turopoljske, njezine vrijednosti, kao i turistički, poljoprivredni te gospodarski potencijal u fokusu su MOST-ovog kandidata za gradonačelnika Velike Gorice dr. Ivana Bekavca. Svoj program te zašto i kako će dati na značaju najvećoj turopoljskoj udruzi objasnio je u ponedjeljak ispred Muzeja Turopolja, nekadašnje upravne zgrade Plemenite opčine turopoljske.

– Na dužnosti gradonačelnika veći značaj poklonit ću Plemenitoj opčini turopoljskoj, predstavnik Plemenite opčine turopoljske sjediti će na kolegijima gradonačelnika, Plemenita opčina turopoljska imat će poseban značaj u suradnji s upravnim odjelima za poljoprivredu te EU fondove. Znatno ćemo bolje koristiti potencijale Turopolja te povijesne zasluge Plemenite opčine turopoljske kako bi negdašnji povijesni značaj modernizirali i na bolji način predstavili potencijale Turopolja – kazao je Bekavac te dodao kako želi da Velika Gorica ima spomenike govedu tur te turopoljskoj svinji.

3.5.2021. Velika Gorica – MOST o povratu imovine POT-u. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja smatra kako se nepravedno oduzeta imovina Plemenite opčine turopoljske mora vratiti te kako niti jedan dosadašnji gradonačelnik Velike Gorice po tom pitanju nije napravio ništa.

– Podržavam inicijativu dr. Bekavca. Do dan danas ni metar kvadratni nije vraćen. Mi ćemo se, kada naš Ivan preuzme vlast u Velikoj Gorici, kao potpora u Hrvatskom saboru boriti da se krene u smjeru vraćanja nepravedno oduzete imovine. Svi znamo da se ta nepravda koja je učinjena mora ispraviti i uvjereni smo da se po tom pitanju može više napraviti – zaključio je Grmoja.

3.5.2021. Velika Gorica – MOST o povratu imovine POT-u. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Za razliku od mnogih koji su obećavali, pa su našom imovinom punili vlastite džepove i napravili jednu od najvećih sramota u povijesti Turopolja, vjerujem kako će dr. Bekavac svoju dužnost obnašati pošteno, savjesno i iskreno. Zato smatram da treba podržati dr. Bekavca na ovim izborima jer će se boriti, između ostaloga, i za povrat nasilno oduzete turopoljske imovine za koju borba traje već 30 i više godina i koju su nam još 1991. godine obećavali Vladimir Šeks i mnogi drugi, ali kasnije su nam okrenuli leđa – kazao je Stjepan Rakarec, predsjednik nekadašnje Udruge zemljišnih zajednica koja se zalagala za povrat nepravedno oduzete imovine Plemenite opčine turopoljske i drugih urbarskih općina u Zagrebačkoj županiji.

Ispred Muzeja Turopolja danas nije bilo predstavnika Plemenite Opčine Turopoljske. MOST-ov kandidat za gradonačelnika objasnio je kako su željeli prikazati svoje stavove i mišljenje, ali da bi i članove Plemenite opčine turopoljske također trebalo pitati što kažu o svemu ovome. Stjepan Rakarac je dodao i kako se Plemenita Općina Turopoljska ne treba petljati u politiku, aludirajući na kandidaturu župana Plemenite opčine turopoljske Juraja Odrčića kao nezavisnog kandidata na listi HDZ-a.

Na kraju, Bekavac je kazao i kako će kao gradonačelnik predložiti da svoje ulice u Velikoj Gorici dobiju Zdravko pl. Lučić i Franjo pl. Kos, župani Plemenite opčine turopoljske.