Prijava

Vaša prijava

Bekavac: Velika Gorica treba početi koristiti obnovljive izvore energije

[]

Ispred nekadašnje zgrade Goričanke, kandidat za gradonačelnika MOST-a, HSP-a i NHR-a, danas je održao konferenciju za medije na temu Velika Gorica “Solarni grad”.

– Uskoro će proći deset godina od obećanja o provedbi projekta Velika Gorica “Solarni grad”. Tim projektom trebalo je poticati korištenje sunčeve energije na krovovima javnih i stambenih zgrada, čime je moguće ostvariti uštede u troškovima stanovanja građana, a istovremeno smanjiti zagađenje okoliša – istaknuo je Ivan Bekavac koji smatra kako je Grad Velika Gorica propustio povijesnu priliku iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, omogućiti građanima vlasnicima mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, stvarati i koristiti električnu energiju, a višak prodavati.

Bekavac ističe kako u gradu postoje javne i stambene zgrade čiji su krovovi potencijalne površine za instalaciju sunčanih elektrana, a mogućnost ugradnje solarnih panela ima čak 170 objekata.

– S obzirom na iskustva drugih gradova i znanje o sunčevoj energiji kao široko dostupnom i besplatnom obliku energije želim ovdje iskazati namjeru konačno pripremiti i provesti ovaj projekt od revolucionarnog značaja za naš grad, i to za proizvodnju električne energije u sunčanim elektranama te za proizvodnju toplinske energije za grijanje prostora i potrošne tople vode u sunčanim toplinskim sustavima – naglasio je Bekavac.

Inače, sunčana elektrana standardne tehnologije, snage 10 kW, postavljena pod optimalnim kutom, bez zasjenjenja, može na području Velike Gorice godišnje proizvesti oko 11.800 kWh električne energije.

Također, na konferenciji je predstavljen i Zoran Lovrić koji je nositelj liste MOST-a i partnera za gradsku četvrt Hrvatski Velikani.

– Dosadilo mi je čekati neke promjene pa sam se zato odlučio aktivno uključiti u ove političke procese. Ono što mogu reći iz iskustva je da u Tomaševićevoj ulici ima desetak zgrada s ravnim krovom i u toj ulici nemamo toplu vodu. Ljeti kada ne radi grijanje, svi HEP Toplinarstvu plaćamo paušal od 150 do 200 kuna što je na godišnjoj razini oko 1200 kuna s time da još moramo potrošiti struju jer nemamo tople vode. Vrlo jednostavno rješenje bilo bi upravo postavljanje solarnih kolektora za toplu vodu – kazao je Lovrić.

Konferencija za medije na temu Velika Gorica solarni grad. foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Bekavac je na kraju zahvalio Lovriću što se odlučio uključiti u kreiranje goričke politike.

– Veseli me imati ovakve suradnike i stručnjake u našim redovima jer je to jamstvo boljitka našeg grada i ovo je zapravo budućnost Velike Gorice u kojoj želim živjeti i osigurati budućnost naraštajima koji dolaze – zaključio je Bekavac.