Prijava

Vaša prijava

Poruka kandidata za gradonačelnike Velike Gorice Ive Jelušića povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom

[]

U svim se zemljama našega kontinenta 9. svibnja obilježava kao Dan Europe i pobjede, u sjećanje na dan kada je 1945. godine Antifašistička koalicija porazila snage fašističkih i nacističkih sila Osovine i njihovih kvislinških sljedbenika. Taj dan je uzet kao temelj današnje Europe i na tim temeljima je sazdana naša Europska unija čiji smo član već 8 godina.

-Pobjeda nad silama zla osigurala je slobodu i mir kao temeljne uvjete prosperiteta i osnovu na kojoj je izrasla europska zajednica slobodnih naroda. U toj su pobjedi sudjelovali i brojni antifašisti Velike Gorice i Turopolja i zahvalni smo im što su našu domovinu Hrvatsku svojom časnom borbom svrstali na stranu pobjednika. I 50 godina kasnije, 1995g. ponovno smo bili pobjednici, opet nad jednim zlom koje koje je zahvatilo doduše ne cijeli svijet i Europu ali je nanijelo velike štete nama ali i susjednim državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Već dugo baštinimo ideje europskoga zajedništva, demokracije i slobode kao svoje a Republika Hrvatska je od svoga osamostaljenja živjela san o članstvu u Europskoj uniji kao demokratskoj zajednici slobodnih naroda. Taj se cilj i ostvario 1. srpnja 2013. godine kad smo postali punopravna članica Europske unije i od tada punopravno sudjelujemo u tom važnom projektu. Sada, kada se suočavamo s iznimno teškim ekonomskim posljedicama covid krize koje suzbijamo prije svega zahvaljujući bespovratnim sredstvima pomoći EU, ali i razvojnim sredstvima koja ćemo tek moći koristiti u godinama koje dolaze, vidimo koliko je važno što smo članica EU.

I ovaj Dan Europe je prilika da se zapitamo gdje smo i koliko Europe ima u Velikoj Gorici, a koliko Velike Gorice u Europi. Jesmo li iskoristili ili propustili svoje šanse i što možemo učiniti u budućnosti?

Na žalost, Velika Gorica se pokazala slabom i nedovoljno pripremljenom za iskorištavanje danih mogućnosti prije i nakon učlanjenja u EU. Sredstva povučena iz EU fondova do danas su smiješna i svjedoče o neodgovornosti, inertnosti, nekreativnosti, ali i bahatosti i bezobrazluku HDZ-ove gradske vlasti i administracije. Prvi veliki projekt koji je Velika Gorica uspjela pripremiti za EU fondove, projekt Aglomeracije, najveći razvojni projekt u povijesti grada, doveden je u pitanje zbog sumnji na lopovluk i korupciju, namještanja natječaja i gramzivosti pojedinaca iz vladajućeg HDZ-a. Još uvijek ne znamo što nas zbog toga čeka i koje ćemo posljedice imati za naš grad jer se novi natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda iz posve nerazumljivih razloga ne raspisuje već više od pola godine.

Baština HDZ-ove vlasti u proteklih 12 godina sve je samo ne ono što nazivamo europskim vrijednostima. Nedemokratska praksa u upravljanju, smanjivanje participacije građana u odlučivanju, bujanje javne uprave, politička kontrola medija, nestručnost i nepotizam, korupcija i pogodovanje, primitivizacija i osiromašenje kulturnoga života, nebriga za baštinu i prirodu, zatvaranje grada u provincijske okvire – ništa od toga nismo priželjkivali, očekivali niti zaslužili kao građani jedne europske zemlje. Možemo li se tim negativnostima oduprijeti i promijeniti svoj pravac kretanja u pozitivnom smjeru?

Naravno da možemo jer nikada nije kasno za bolju budućnost. Moramo stvoriti demokratsko ozračje u kojemu će se osloboditi i razviti naša kreativnost, suzbiti kontrola politike tamo gdje nje ne smije biti, odmaknuti lopove od izvora javnoga novca, uvesti transparentno poslovanje i gospodarenje, pojačati brigu za okoliš, otvoriti svoj grad Europi i svijetu i učiniti sve da Velika Gorica bude europski moderan grad koji poštuje i čuva svoje tradicije i posebnosti, ali koji svoja vrata i prozore otvara suvremenim i progresivnim idejama.

Svaka ideja koja vodi europskoj afirmaciji Velike Gorice i Hrvatske dobro je došla kao što su u Veliku Goricu dobro došli i svi oni koji će donijeti ideje europskog zajedništva i slobode, demokratsku kulturu, nova znanja i poslovne ideje, kulturne projekte i umjetnička ostvarenja. Gradska uprava treba komunicirati sa svojim europskim okruženjem i svoje djelovanje temeljiti na europskim, a ne despotskim, nedemokratskim i nazadnjačkim vrijednostima, politici podobnosti i neradu. Ne samo javna uprava nego i naši poduzetnici, kulturne ustanove, umjetnička udruženja, škole i Veleučilište mogu i trebaju biti medij razmjene i suradnje s europskim okruženjem.  To je moja slika grada Velike Gorice. – stoji u priopćenju kandidata za gradonačelnika Ive Jelušića povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.