Prijava

Vaša prijava

MOST na primjeru Podbrežnice objasnio svoj program za mlade i mjesnu samoupravu

[]

Članovi goričkog MOST-a i njihov koalicijski partner HSP danas su se obratili javnosti vezano uz temu mladih u Velikoj Gorici. Mjesto okupljanja i povod bila je Zadarska ulica u Podbrežnici gdje se gradi ‘cage ball’ igralište, odnosno igralište za nogomet u kavezu.

– Ono što muči ljude ovdje je tzv. cage ball igralište koje nitko od vlasti u gradu nije iskomunicirao sa stanarima. Time dobivamo konstantnu buku. Mi jesmo za sport, ali ne da taj sport ulazi ljudima u dvorište. Iza ima zemljište i komotno se igralište moglo povući malo dalje. Inzistirat ćemo na polivalentnom igralištu koje smo tražili i preko amandmana u Gradskom vijeću – kazao je koordinator MOST-a za Veliku Goricu Damir Slojšek.

11.5.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije koalicije MOST-HSP-NHR o mladima. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

‘O stanju gradske blagajne ovise programi za mlade’

Na položaj mladih u Velikoj Gorici osvrnula se kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Barbara Županić. Kaže kako je među mladima zavladala apatija i averzija prema političkim procesima, no smatra da su promjene moguće.

– Ima premalo kreativnih, kvalitetnih i dobrih rješenja i ideja za mlade. Stranke koje mladima mogu ponuditi jedino potplaćeni i to članski posao tjeraju mlade ne samo van granica našeg grada, već i van granica Lijepe naše. Promjene su moguće. Ne želim biti dio društva koje ne poduzima ništa i koje samo veliča asfalt i nogostup. Zar ja u 21. stoljeću moram pljeskati što je netko napravio cestu i nogostup? – kazala je Županić te dodala kako će joj, ukoliko koalicija koje je dio pobijedi na izborima, fokus biti na mladima, a probleme će rješavati uključivanjem mladih.

Jedna od MOST-ovih ideja za poboljšanje života mladih je postavljanje higijenskih uložaka za djevojčice u osnovnim školama. Osim toga, plan je osnivanje ljetnih škola koje bi vodili mladi koji su završili učiteljski i kineziološki fakultet te bi oni tako stjecali nužno iskustvo u svom poslu.

Ideja za poboljšanje kvalitete života mladih imaju puno, no tek kad saznaju stanje gradske blagajne, tvrde, moći će planirati projekte.

11.5.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije koalicije MOST-HSP-NHR o mladima. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Traže decentralizaciju mjesne samouprave

Kroz primjer Podbrežnice na probleme mjesne samouprave osvrnuo se predsjednik goričkog HSP-a i gradski vijećnik, u dijelu mandata i kao dio vladajuće koalicije, Lucijan Maslać.

– Prije četiri godine, pred posljednje lokalne izbore, baš je ova Zadarska ulica bila primjer kako se ne dozvoljava ljudima koji sudjeluju u radu vijeća gradske četvrti da odlučuju. Imamo od tada petogodišnji plan za ovu gradsku četvrt koja je najveća u gradu Velikoj Gorici, veća je primjerice i od grada Gospića, ima šest kvartova. Danas, nakon 20 godina, 90 posto toga nije napravljeno – kazao je Maslać i naveo kako se već godinama raspravlja o polivalentnom igralištu u Podbrežnici koje bi zadovoljilo potrebe djece i mladih. No, do danas ono nije napravljeno.

– I sada se radi cage ball igralište koje nikada nije bilo u planu. Nemam ništa protiv njega, ali radila se Zadarska ulica 2017. godine, a nikada nije bila u planu. No, to je jedini ulaz i izlaz iz Podbrežnice i računalo se da će svi stanari to vidjeti. Isto se tako sad radi s ovim – smatra Maslać i dodaje kako žele decentralizaciju mjesne samouprave: “Ljudi se više ne žele petljati u mjesnu samoupravu i u vijeća gradske četvrti, a dokaz tome je da je u 20 mjesnih samouprava samo jedna kandidacijska lista, a do toga 19 HDZ-ovih i jedna SDP-ova”.

11.5.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije koalicije MOST-HSP-NHR o mladima. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr