Prijava

Vaša prijava

FOTO Stigla nova vozila za sedam goričkih dobrovoljnih vatrogasnih društava

[]

Sedam dobrovoljno vatrogasnih društava s područja Grada Velika Gorica dobili su novo pick-up vozilo. Ključeve predstavnicima vatrogasnih društava, ispred vatrogasnog doma u Kučama, uručio je v.d.gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je istaknuo kako je ovo povijesno događanje za goričko vatrogastvo te da su preostala još samo tri društva kojima nedostaje ovakvo vozilo.

– Jedno veliko hvala vatrogastvu u Velikoj Gorici bez kojeg ne znam kako bi preživjeli i na kvalitetan način premostili razdoblje koje je iza nas što se tiče potresa, njihovih svih intervencija, volonterskog rada, skidanja dimnjaka i svega onoga što su činili prema svojim sugrađanima i bili stalno na usluzi Gradu. Isto tako i kada pogledate sada, masovna cijepljenja u Velikoj Gorici, gdje vatrogasci održavaju red. Uistinu su samo argumenti koji idu u prilog činjenicama da naše vatrogastvo i naša dobrovoljna vatrogasna društva to i zaslužuju stoga im veliko hvala na svemu tome – poručio je Ačkar.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

–  Ovo je prvo ovakvo operativno vozilo koje smo dobili od Vatrogasne zajednice Velika Gorica. Bit će nam od velike pomoći za tipove požara niskog raslinja koja učestalo imamo u sezoni paljenja – ispričao nam je predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović čije društvo djeluje od 1897.godine s trenutno 62 aktivna člana od kojih je 16 operativaca.

– Kada pogledamo unatrag, nakon potresa imali smo dosta intervencija skidanja dimnjaka u samom mjestu. Bili smo u tri navrata na ispomoći u Petrinji i Glini. Sakupljali smo i humanitarnu pomoć za stradale u potresu. Ali uz sve to imamo još jednu obavezu, a to je da se  selimo u novi vatrogasni dom koji polako opremamo i uređujemo. Iako nema natjecanja i naših učestalih aktivnosti, mi posla imamo uvijek – dodao je Milatović.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Predsjednik goričke Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić istaknuo je kako je ovo samo nastavak onoga što je zacrtano prije šest godina.

– Dali smo si zadatak da ćemo opremati društva. Ali svako društvo, ne pojedinačno već svako društvo s pick-up vozilom i modulom. S time da smo se dogovorili da ćemo DVD-u Strmec Bukevski koje je dislocirano od Velike Gorice nabaviti navalno vozilo kako bi mogli djelovati dok ne stigne na teren Javna vatrogasna postrojba – priča nam Mrakovčić ističući kako su ova vozila ekonomična i zadovoljavajuća za onaj prvi nalet požara na otvorenom.

– U šest godina nabavili smo sveukupno 12 vozila, a kroz nekoliko dana biti će spreman auto i za DVD Velika Buna. Osim toga preko Ministarstva poljoprivrede i šumarstva nabavili smo jedan kombi koji ćemo, po prvi puta u 40 godina, dati na korištenje Javnoj vatrogasnoj postrojbi s obzirom da je i ona također članica Zajednice – kaže Mrakovčić.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

U narednih pet godina plan Zajednice je orijentirati se na nabavu osobne vatrogasne zaštite s kojom bi svake godine opremili po 4-5 vatrogasnih društava. Također poradili bi i na radio vezama, a u ova nova vozila stavit će stabilne stanice kako bi imali bolju vezu između Javne vatrogasne postrojbe, dispečera i vatrogasaca na terenu.

Spomenimo kako su, vozilo vrijedno oko 160 tisuća kuna, dobili DVD Kuče, Mraclin, Ščitarjevo, Čička Poljana, Velika Gorica, Rakitovec i Okuje.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr