Prijava

Vaša prijava

Ivo Jelušić predstavio svoj program za kulturu i povijesnu baštinu

[]

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice sa svojim je kolegama obišao Lukavec-grad te se osvrnuo na “devastiranu kulturu u Velikoj Gorici i okolici”. Podsjetio je i na planove da se u Lukavcu oformi nacionalno središte Folklornog ansambla Lado, što se nikada nije ostvarilo.

– Proteklih su se godina pod pritiscima ili odlukom gradonačelnika ugasili neki važni festivali koji su bili integrativne spone kulturnoga stvaralaštva u gradu. Oni koji su opstali, jedva preživljavaju. Pod primitivnim pritiscima gradskih vlasti zaustavljen je veliki i važan projekt izgradnje etno-sela Kravaščica. Prstom se nije mrdnulo niti na valorizaciji Arheološkoga parka Šćitarjevo. Urušili su se stari turopoljski drveni mostovi. Zamjenjuju ih betonski. Također, prije 11 godina iz Lukavec-grada istjeran je koncesionar koji je taj nulti spomenik kulture namjeravao staviti u trajnu funkciju kako zaživio i kao kulturno središte i kao ugostiteljski sadržaj. Taj biser Turopolja i sad stoji prazan i propada. U posljednjih 12 godina ne možemo se sjetiti ni jednog većeg koncerta istaknutih hrvatskih glazbenika, ne sjećamo se ni jedne ozbiljnije izložbe, gradska galerija ostala je bez stručnoga vodstva. Ne zaboravljamo ni to da je HDZ-ova vlast prije 11 godina praktički ukinula velikogoričko kazalište u sastavu Pučkog otvorenog učilišta. A bilo je to najbolje hrvatsko malo kazalište u kojemu su radila neka od najvažnijih imena hrvatskoga teatra – istaknuli su iz goričkog SDP-a i stranaka koalicijskih partnera te dodali kako Grad nije pomogao u korona-krizi onima koji se bave kulturom i umjetnošću.

S druge strane, naveli su svoje planove za kulturu i kulturnu baštinu. Kažu kako će žurno katalogizirati i javnosti predočiti oštećenja na kulturnim i sakralnim objektima koji su stradali u nedavnim potresima te pristupiti pripremi dokumentacije za njihovu što bržu obnovu. Neke od ideja su im i potaknuti otvaranje etno-parkova o kojima bi skrbila veća kulturno-umjetnička društva te obnoviti bisere drvene arhitekture Turopolja. Plan je osnovati Muzej vatrogastva i stvoriti partnerstvo Grada s Arheološkim muzejem iz Zagreba koji upravlja Arheološkim parkom u Šćitarjevu.

– Ojačat ćemo proračun za kulturu, kako prema gradskim kulturnim institucijama, tako i prema nezavisnoj kulturnoj sceni. Oživjet ćemo kazališnu, koncertnu i galerijsku djelatnost, pokrenuti nekoliko novih festivalskih manifestacija, probuditi uspavani Muzej Turopolja, povesti brigu o ostavštini najvećega i europski prepoznatog umjetnika Turopolja Dragutina Trumbetaša, nedavno preminuloga, ali brzo zaboravljenoga. Ozbiljno ćemo se pozabaviti idejom osnivanja Arhiva Turopolja, kako bismo spasili i skućili ogromnu arhivsku građu koja sada propada i nije predmet valorizacije. U tome velikom i važnom poslu mi institucije i udruge, među njima i Plemenitu općinu turopoljsku, vidimo kao važne partnere. Svakako ne kao one koje treba ucjenjivati da bi postale filijale vladajuće stranke, kako ih sada tretira HDZ, gušeći njihovu kreativnost – poručio je Ivo Jelušić.