Prijava

Vaša prijava

FOTO Povijest obrtništva velikogoričkog kraja izložena u Muzeju Turopolja

[]

Kako je izgledala 400 godina duga povijest obrtništva velikogoričkog kraja građani mogu pogledati od danas u Muzeju Turopolja. Tamo je, naime, izloženo mnoštvo fotografija, dokumenata, ali i alata koje su koristili gorički obrtnici. Organizator izložbe je Udruženje obrtnika Velika Gorica, a autori su Aleksandar Božić i Barica Sakoman Božić.

– Odazvalo se oko 50 obrtnika koji su nam dali dokumente, artefakte, alat i razne predmete. To će nam biti i temelj za knjigu koju ćemo ove godine izdati o obrtništvu Velike Gorice. Povijest obrtništva je zapravo i povijest Velike Gorice. Ljudi doma čuvaju čudesa, a kad umru, njihovi nasljednici to bace. Naš je zadatak da to spasimo, zabilježimo i od toga napravimo povijesnu priču – kazao je Aleksandar Božić i dodao kako se na izložbi mogu vidjeti i alati i zanati koji više ni ne postoje, poput remenara ili konjopotkivača.

Izložbu je otvorio v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar kratkim osvrtom i pregledom kako je izgledalo obrtništvo u našem gradu kroz sve ove godine.

– Ponosni smo na našu zajednicu obrtnika i želimo pružiti maksimalnu suradnju. Trudimo se odgovoriti na izazove koji nisu nimalo lagani kada je iza nas razorni potres, kada je iza nas pandemija uzrokovana COVID-19 i sve druge otegotne okolnosti. Naš grad može ići naprijed jedino ukoliko se obrtništvo bude razvijalo na zdravim temeljima i ukoliko ono bude učinilo iskorak naprijed. Pozivam da nastavimo zajedničkim snagama kročiti dalje i činiti našu Veliku Goricu boljim i poželjnijim gradom za život – rekao je na otvorenju izložbe Krešimir Ačkar.

Izložba će biti otvorena do 1. srpnja, a građani je mogu pogledati u Muzeju Turopolja i svakim radnim danom od 8 do 15.30 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Galerija fotografija