Prijava

Vaša prijava

Stiže 14 kamiona s ukupno 8,5 tisuća posuda za plastiku i papir

[]

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu žute i plave posude za razvrstavanje papira i plastike na kućnom pragu. Sveukupno bi trebalo stići 8 500 tisuća posuda, a do sad je pristiglo i oko 4 tisuće smeđih posuda za razvrstavanje bio-otpada.

– Išli smo na nabavu malo većih posuda od 240 litara s obzirom da smo uvidjeli potrebu građana zbog povećane potrebe za razvrstavanjem, posebno plastike. Do sada je pristigla četvrtina posuda, a dolazit će još narednih dva tjedna jer očekujemo 14 velikih kamiona koji će dostaviti te posude na reciklažno dvorište – ispričao nam je predsjednik uprave VG Čistoća, Ivan Rak.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora između Grada i Fonda za zaštitu okoliša gdje će Fond prenijeti vlasništvo, odnosno tu imovinu, u vlasništvo Grada Velika Gorica. To bi sve trebalo biti gotovo do kraja lipnja kada bi se i krenulo s podjelom posuda.

– Svi građani od sada će moći razvrstavati otpad na kućnom pragu te će se smanjiti potreba odlaska na reciklažno dvorište. Zapravo tako i je cijeli sustav zamišljen da svaki vlasnik kućanstva odnosno domaćinstva na svojem pragu ima posudu za razvrstavanje svih vrsta otpada – dodaje Rak.

Kako doznajemo odvoz u urbanom dijelu grada, ostat će za sada isti. Po podjeli posuda u ruralna naselja, povećat će se broj odvoza, sa sadašnjih četiri odvoza miješanog komunalnog otpada uvest će se, ovisno o rasporedu, dva puta mjesečno odvoz plastične ambalaže, jednom odvoz papira dok će se bio-otpad odvoziti samo iz onih kućanstava koji su uzeli smeđu posudu.

Inače, posude su sufinancirane od strane Fonda u iznosu od 6,9 milijuna kuna dok će Velika Gorica za kante izdvojiti milijun kuna.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr