Prijava

Vaša prijava

NA VIDIKU JOŠ JEDNA NESMOTRENA ODLUKA VLADE! Sav otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije seli u Ivanić-Grad?


Baš kada su pomislili kako će aktualna vlast Zagrebačke županije konačno moći staviti ”točku na i” u priči vezanoj uz gospodarenje otpadom, Zagrebačkoj županiji uslijedilo je neugodno iznenađenje. Naime, Vlada RH sav otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije želi preseliti na područje Ivanić-Grada, točnije na lokaciju Tarno. Možda priča ne bi bila nelogična kada ne bismo znali kako su za projekt gradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom izdvojena značajna novčana sredstva te činjenicu kako navedeni centar ima kapacitet za odlaganje otpada temeljen na 317 000 stanovnika isključivo s područja Zagrebačke županije! Jasno je kako gotovo milijunski broj stanovnika Zagreba i oko 167 000 stanovnika s područja Sisačko-moslavačke županije ovoj Županiji predstavlja veliki problem i potencijalan status ”županije otpada” kojeg sigurno niti jedna županija u Hrvatskoj ne želi biti nositelj.

”Prije nego što je Zagrebačka županija krenula u izradu Županijskog centra prikupili smo suglasnost svih gradova i općina Zagrebačke županije. Ivanić-Grad je utvrdio svoj poslovni plan za gradnju centra na lokaciji Tarno, studiju smo radili u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom okoliša pa nas ovakva odluka Vlade i donošenje Izmjena plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2007. – 2015.  neugodno iznenadila”, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije te dodaje kako su osim značajnih novčanih sredstava, u izradu ovog Plana uložili i vrijeme jer se on, kako je kazao, kreirao još od 2008. godine.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji povodom odluke Vlade RH o nužnosti izrade Plana gdje stoji kako je ”za CGOP Tarno i CGO Zagreb potrebno izraditi zajedničku studiju izvedivosti koja će opravdati izgradnju tih centara u odnosu na mogućnost zbrinjavanja komunalnog otpada s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i dijela Sisačko-moslavačke županije”, svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom nije mogao sakriti ni gradonačelnik Ivanić-Grada gdje bi se spomenuto odlagalište i trebalo nalaziti.

dnevno.hr
dnevno.hr

”Sigurno je kako Ivanić-Grad neće podržati zamisao o zbrinjavanju otpada s područja Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, u dobroj suradnji sa svim općinama i gradovima došli smo do ovog rješenja, a ovakva situacija mijenja sklopljene uvjete i cijelu situaciju vraća na početak”, rekao je Bojan Leš i ovakvu odluku nazvao ”nesmotrenom” te kazao: ”Ova Vladina odluka izazvala je nezadovoljstvo među našim sugrađanima koji nisu spremni prihvatiti otpad iz cijele regije. Vladu očito ne interesira mišljenje lokalne zajednice.”

KOŽIĆ: ”Nismo stigli razgovarati s predstavnicima zagrebačkih gradskih vlasti”

Podsjetimo, do 31. prosinca 2018. godine Hrvatska mora riješiti, odnosno otvoriti sve predviđene centre za gospodarenje otpadom. Iako ćemo primijetiti kako se ova tema provlači kroz medije pa odjednom utihne, potrebno je naglasiti kako upravo Grad Zagreb godinama ne uspijeva riješiti problem vezan uz zbrinjavanje otpada. Ova tema oduvijek je bila predmet političkih prepucavanja, posebice za vrijeme lokalnih izbora, međutim, rješenje se nije pronašlo. Iako je struka rekla svoje vezano uz idealnu lokaciju na kojoj bi se trebalo izraditi odlagalište i spalionica otpada na zagrebačkom području, gradonačelnik Milan Bandić i zagrebačke gradske vlasti ovu temu na neki način još uvijek drže pod ”statusom quo”. Upravo se zato ne može ne primijetiti kako je ovakva odluka Vlade zapravo ništa drugo nego njihova namjera rješavanja dugogodišnjeg problema Grada Zagreba te prokazivanje određenih pojedinaca zbog nesposobnosti obavljanja svog posla. 

”Još nismo razgovarali s predstavnicima gradskih vlasti, jednostavno nismo imali vremena jer smo ovu odluku Vlade na stol dobili prošli četvrtak. Međutim, želim istaknuti kako smo otvoreni za svaku vrstu razgovora i pronalazak rješenja, a to prvo očekujemo od same Vlade. Potrebno nam je njihovo pojašnjenje, moramo znati što činiti, tražili smo ih zato i sastanak, ali nisu ništa odgovorili”, ispričao je Kožić i dodao je cijeli plan Vlade pun nejasnoća i pitanja koja zahtijevaju precizan odgovor.

Odgovor od Vlade još uvijek nije pristigao na adresu Zagrebačke županije, ali bit će zanimljivo pratiti razvoj cijele situacije. Pitanje gospodarenja otpadom za vrijeme mandata aktualne Vlade, od samih je početaka pitanje oko kojeg su se lomila koplja kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini.

 

Post NA VIDIKU JOŠ JEDNA NESMOTRENA ODLUKA VLADE! Sav otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije seli u Ivanić-Grad? je prvi puta viđen na Dnevno.hr.