Prijava

Vaša prijava

Dječji tjedan 4. do 8. 10. 2021.


djecji-tjedan
Svake godine u listopadu obilježavamo Dječji tjedan tijekom kojeg se bavimo aktualnim temama koje utječu na život djece i onih koji o njima brinu. Posebne okolnosti u kojima smo se našli zbog pandemije onemogućile su obilježavanje zajedničkih manifestacija na način kako smo to činili dosadašnjih godina te ćemo obilježiti Dječji tjedan u skladu sa epidemiološkim okolnostima.

Ovogodišnji Dječji tjedan bavi se temom mentalnog zdravlja djece i mladih s ciljem promoviranja ideje o važnosti zaštite mentalnog zdravlja, posebno zdravlja djece, koja su u trenutnoj situaciji izrazito ranjiva skupina.

O čemu ćemo govoriti u Dječjem tjednu?

Rezultati istraživanja dječjeg iskustva za vrijeme pandemije COVID-19 u Hrvatskoj (koje je provela prof.dr.sc. Gordana Keresteš u sklopu istraživanja Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone (istraživanje proveo Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) odgovaraju na pitanje Kako su djeca?
Neki nalazi istraživanja su:
Mlađa djeca bila su više zabrinuta zbog mogućnosti zaraze koronavirusom nego starija djeca, a svu je djecu znatno više brinula mogućnost da se razboli netko njima blizak, nego oni sami.
Djeci su za vrijeme pandemijskih mjera najviše nedostajali prijatelji i vršnjaci, ali gotovo jednako i djedovi, bake i rodbina te boravak izvan kuće i sportske aktivnosti.
Djevojčice i starija djeca izvijestili su o lošijem psihičkom zdravlju od dječaka i mlađe djece.
Djetetovo psihičko zdravlje povezano je s brojnim karakteristikama djeteta i okoline u kojoj živi.
(https://web2020.ffzg.unizg.hr/covid19/wp-content/uploads/sites/15/2020/06/Kako-smo_Preliminarni-rezultati_brosura.pdf)

Navedene teme bit će okosnica Dječjeg tjedna, a u gradskim odgojno-obrazovnim ustanovama otvorit će se i raspraviti tema mentalnog zdravlja u današnjem trenutku. Zajedno s djecom pokušat će se odgovoriti na pitanja kako epidemija utječe na djecu i odrasle, kako možemo jedni drugima pomoći i kako se svi zajedno s time nosimo. Tjedan će u školama, kao i dosadašnjih godina završiti Danom bez zvona i ocjena.
U ponedjeljak, 4. listopada 2021. održat će se sjednica Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom, a u srijedu, 6. listopada 2021. tribina za stručnjake o utjecaju epidemije, potresa i krize na rad vrtića i škole, na učenike i učitelje, o posljedicama različitih modela školovanja tijekom pandemije, o iskustvima djece i odraslih, izazovima u obiteljima i odgojno-obrazovnim ustanovama. Tribinu će moderirati ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović, a gošće su: autorica spomenutog istraživanja, psihologinja prof.dr.sc. Gordana Keresteš, stručna suradnica iz Centra za djecu, mlade i obitelj Iva Bačurin te novinarka Suzana Majstorović u roditeljskoj ulozi.

Dječji tjedan Grada Velike Gorice 4. 10. do 9. 10. 2021. – Raspored

4.10., ponedjeljak

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica
12.00 – 13.00 Sjednica Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom
13.30 Otvorenje izložbe dječjih radova

5.10., utorak

18.00 Prezentacija priručnika Razvojni putokazi – Putokaz za djecu od 5 do 7 godina
autorice: Petra Gotal i Lana Kihas
link za sudjelovanje – https://fb.me/e/VMZvaxgG

6.10., srijeda

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica
13.00 – 14.30 Tribina „Kako smo u krizi?“
Gošće:
Prof.dr.sc. Gordana Keresteš, psihologinja, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Iva Bačurin, socijalna radnica, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica
Suzana Majstorović, novinarka u ulozi roditelja
Moderira: Sanda Puljiz Vidović, psihologinja, ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj

7.10., četvrtak

Dječji vrtić Žirek
11.00 Proslava 10-tog rođendana dječjeg vrtića

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica
13.00 Rad s učenicima s poremećajima iz spektra autizma (PSA)
Predavanje za pomoćnike u nastavi – Milica Kolumbić-Di Giorgio, mag. edukacijske rehabilitacije, stručna suradnica mentorica u OŠ Eugena Kumičića

8.10., petak

Sve škole – Dan bez zvona i ocjena

9.10., subota

Velika Gorica, Spomen park dr. Franje Tuđmana
9-17 sati 10. MEMORIJAL U SPOMEN NA TIHOMIRA TOMAŠIĆA – TIHICU
„Nitko da ne dođe do prijatelj drag“

Organizator: Turopoljska udruga skauta „Tur“
Turopoljska udruga skauta „Tur“ desetu godinu zaredom u Velikoj Gorici organizira memorijalni susret za djecu i izviđače „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“. Memorijal je već tradicionalno jedna od manifestacija Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici u kojoj sudjeluju izviđačke udruge iz cijele Hrvatske, učenici osnovnih škola i članovi velikogoričkih koje okupljaju djecu i mlade.
Vrtići i škole imaju priliku sudjelovati u tradicionalnoj aktivnosti Saveza DND „Poruke djece odraslima“.
Ove je godine aktivnost posvećena mentalnom zdravlju djece, a provest će se tijekom Dječjeg tjedna 2021. godine od 4. do 10. listopada, zaključno do petka 22. listopada 2021.
Dječje poruke i crteži na teme mentalnog zdravlja djece bit će predstavljene na godišnjem savjetovanju “Gradovi i općine-prijatelji djece” u studenomu, kao i u digitalnim i tiskanim izdanjima Saveza DND.

IZDVOJENO IZ PROGRAMA VRTIĆA I ŠKOLA

Velikogorički vrtići, škole i Centri za djecu osmislili su različite aktivnosti o temama mentalnog zdravlja djece. Bit će organizirano mnoštvo radionica, igraonica, rasprava, igara, filmova, predstava i razgovora. Pričat će se o emocijama, o tome kako se djeca nose s promjenama, sa suvremenim načinom života i odrastanja. Pokušat ćemo odgovoriti na pitanja kako se možemo izraziti, kako se osjećamo i ponašamo, kako možemo pomoći jedni drugima, ali i sami sebi.
Obzirom da na ovom mjestu ne možemo objaviti detaljne i cjelovite programe svih ustanova, izdvajamo samo neke aktivnosti, a o detaljnijim programima možete saznati u vrtićima i školama.

DV Ciciban

Svaki dan bit će posvećen nekoj temi povezanoj s mentalnim zdravljem: Dan za zdrav duh, Sportski dan, Dan za pozitivu, Dan za zdravo tijelo, Dan za prijateljstvo i smijeh.
Cijeli tjedan bit će izložene pozitivne poruke na ulazima u vrtić sa motom: „Ponesi osmijeh, pokloni osmijeh, budi osmijeh“ kao i edukativni materijali za odrasle o mentalnom zdravlju.

DV Lojtrica
Tijekom cijelog tjedna u odgojnim skupinama provodit će se aktivnosti povezane sa brigom o mentalnom zdravlju djece. Djeca će se susresti s paraolimpijcem Velimirom Šandorom, osvještavat će se ugodne emocije izlaganjem različitim senzornim podražajima, na vrtićkom jelovniku bit će namirnice koje podižu dobro raspoloženje. Jedan dan će biti Dan za opuštanje, odgojiteljima će biti ponuđen Trening asertivnosti, a Dnevni barometar emocija na ulazu u vrtić pokazivat će raspoloženje djece.

DV Velika Gorica

Dječji tjedan obilježit će se pod motom „Čitanjem do mentalnog zdravlja“. Godina čitanja inspiracija je i za povezivanje s temom mentalnog zdravlja djece. Cijeli tjedan odgojiteljice će čitati djeci slikovnice koje se tematski odnose na emocije, životne vrijednosti, humane vrednote, problemske slikovnice – što bi ti učinio?, bajke, terapeutske priče koje će biti poticaj za sve ostale aktivnosti izražavanja i stvaranja. Poruka Ako želiš znati i osjećati – čitaj! ovim putem stiže i do najmlađih. Uz mnoštvo čitanja i slikovnica, tradicionalno će se obilježiti Dan palačinka i vafla uz dodatak kokica.

DV Žirek

Tjedan će obilježiti proslava 10.-tog rođendana u znaku igre, zabave, veselja i druženja.
Uz to, stručne suradnice i odgojiteljice će provoditi različite radionice s djecom o osjećajima i ponašanjima. Promovirat će se i mindfulness koji se pokazao kao dobar odabir u cilju opuštanja te povećanja ugodnih osjećaja kod djece.

Centar za odgoj i obrazovanje

Sa ciljem jačanja samopouzdanja i vlastitih granica djeca će sudjelovati na radionicama Što sve mogu i kad se čini nemoguće. Radionice će se održavati u učionicama i na otvorenom.

OŠ Eugena Kumičića

U školi će biti postavljena izložba radova učenika na temu „Da ja odlučujem kao odrasli?“ kao i drvo prijateljstva, a u kabinetu stručne službe antistres ljuljačka za učenike. Održat će se predstave za sve generacije učenika, a bit će prezentirana i web stranica Kompas podrške roditeljima. Pedagoginja će prezentirati istraživanje Nacionalno praćenje učinaka pandemije Covid-19 i potresa iz 2020. godine na odgojno-obrazovni proces u kojem je sudjelovala i OŠ Eugena Kumičića.

OŠ Eugena Kvaternika

Razrednici predmetne i razredne nastave u okviru svog sata razrednika tijekom čitavog tjedna će s djecom razgovarati o mentalnom zdravlju kroz radioničke aktivnosti i rasprave – o izazovima, što pomaže/zabrinjava, što djeca učiniti, kome se mogu obratiti.
Učitelji će kroz kvizove i igre sadržaje nastavnog predmeta povezati s temom zaštite mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije.

OŠ Jurja Habdelića

U svim razredima provodit će se aktivnosti koje potiču učenike na izražavanje emocija kroz različite forme izražavanja. U PŠ Velika Buna smislili su aktivnosti Eto, sad ću ti reći u čemu me Covid priječi! Zagrljaji i igre na daljinu, a u PŠ Šiljakovina I ja sam hrabrica i Mogu ja to. U matičnoj školi satovi razrednog odjela bit će posvećeni temi osjećaja, zdravlja, ponašanja u vremenu u kojem živimo, gledat će se spotovi, filmovi, igrati igre, izrađivati plakati i razgovarati o tome kako je djeci, kako odraslima, kako se osjećamo, kako ponašamo i što može pomoći.

OŠ Nikole Hribara

Učenici će se podsjetiti koja su njihova prava, zašto su važna i zašto ih je potrebno znati kroz radionice Istraži, potraži, traži – dječja prava i igru Čovječe, ispravi se!
Učenici će biti upoznati s nekoliko strategija za jačanje mentalnog zdravlja, a bit će organiziran i kviz o mentalnom zdravlju.

OŠ Novo Čiče

Na satovima razrednika provest će se aktivnosti i radionice na temu mentalnog zdravlja. Radionice će provesti razrednici i stručne suradnice, a neke od tema su: Osjećaji, Empatija Vježbanje optimizma: iskazivanje zahvalnosti, Odnosi na mreži vs. odnosi uživo, Budimo prijatelji, Mediji i emocije.

OŠ Šćitarjevo

Tijekom cijeloga tjedna provodit će se radionice psihologa s učenicima od 1. – 4. razreda: Može li i moj mozak vježbati? – Mindfulness vježbe – tehnike koje pomažu djeci da se osnaže i da imaju ideje i alate da pomognu sebi u emocionalno zahtjevnim situacijama.

OŠ Velika Mlaka

Stručne suradnice su svim učenicima 7. i 8. razreda približile temu mentalnog zdravlja. Učenici nakon toga snimaju kratke video materijale na temu “Mentalno zdravlje”. Video će se prikazivati učenicima 1. – 6. razreda. Održat će se i radionica na tu temu na Vijeću učenika te predavanje za Učiteljsko vijeće i Vijeće roditelja.

OŠ Vukovina

Za učenike će se organizirati radionice forum kazališta – KAZALIŠTA POTLAČENIH – koje potiču stjecanje novih znanja i vještina na području „emocionalne inteligencije“. Radi se o edukativnim, interaktivnim radionicama koje koriste kazališne metode i dramske igre kako bi kod djece jačale kapacitete za nenasilno rješavanje sukoba, aktivno građanstvo te povećavaju samopoštovanje. Djeca slobodno i u igri izražavaju svoja raspoloženje i svoje emocije.