Prijava

Vaša prijava

Obilježena 33. obljetnica osnutka 153. brigade HV-a


153brg1
Obilježavanja 33. obljetnice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica započelo je okupljanjem članova Udruge 153. brigade u prostorijama Udruge . Slijedilo je u 16 sati polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja Golubica na platou kod Gradskog groblja u Velikoj Gorici. Obilježavanju obljetnice brigade pridružio se i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Središnji program obilježavanja 33. godišnjice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica održan je u Spomen parku 153. brigade u Velikoj Buni. Državnu himnu izveo je Vokalni ansambl Jane. Himnu 153. brigade otpjevao je Marijan Lučan – Crta, nakon toga minuta šutnje za sve poginule i preminule pripadnike 153. brigade.

O ratnom putu 153. brigade govorio je Ivan Zagorac, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade. Izrečene brojke kazuju da je 153. brigada na svom ratnom putu na mnogim bojištima imala sveukupno 5.818 pripadnika, ranjenih 472 i poginulih 72. Prema njegovim riječima, 153. brigada može biti ponosna na svoj ratni put i svakako može biti uzor mlađim generacijama kako se voli i poštuje domovina Hrvatska. Istaknuta je i vrlo dobra suradnja s Gradom Velikom Goricom.

“Doprinos 153. brigade u obrani Hrvatske je ogroman. Od istoka Hrvatske i Bosanske Posavine do krajnjeg južnog bojišta, sva bojišta je prošla 153. brigada. Novi su izazovi pred nama”, rekao je u ime vlade RH i ministra unutarnjih poslova državni tajnik Darko Nekić.

“Danas odajemo počast mladićima čija je mladost prekinuta odvažnošću i voljom za obranu naše domovine. Oni su junaci i vitezovi naše države. Ponosan sam na suradnju Zagrebačke županije s braniteljskim udrugama”, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

“Mi vam se divimo, ponosni smo na vas i zahvalni smo vam jer niste u miru prestali biti heroji. Najmanje što po branitelju može padati je kiša kažete jer 72 vas je za nas ostavilo živote”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

153. brigada HV-a osnovana je 3. listopada 1991. kao 10. brigada Teritorijalne obrane. 16. prosinca iste godine preimenovana je u ime na koje je danas ponosna. Kroz nju je prošlo 5818 pripadnika, a u Domovinskom ratu izgubila je 72 duše.

Svega nekoliko dana od osnutka, 7. i 8. listopada s pripadnicima postrojbi HV-a i MUP-a sudjelovala je u oslobađanju vojarne u Velikoj Buni, a potom su se nizala ratišta diljem Hrvatske. Brigada je borbeno djelovala na novljanskom, slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru Južnog bojišta u dubrovačkom zaleđu te hercegovačkom ratištu. 4. kolovoza 1995. godine, čekajući svitanje na pokupskom pravcu, tog ljetnog jutra zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske i policije bili su spremni za izvršenje ključne borbene zadaće – vratiti sav okupirani teritorij Republike Hrvatske.

153brg2