Prijava

Vaša prijava

Završetak izgradnje Kučkog mosta


kucki1
Još svega dvadesetak lijepih i sunčanih dana dijeli nas od potpunog završetka radova i službenog otvorenja novog betonskog mosta preko odteretnog kanala Sava- Odra, odnosno Kučkog mosta.

Potvrdio je to jutros gradonačelnik Dražen Barišić koji je sa svojim suradnicima i izvođačima radova, tvrtkom Ciglenica i Vodoprivredom koji su specijalizirani za ovu vrstu radova, obišao gradilište.

-Prema razgovorima sa direktorom i sa izvođačem, računa se da će most biti gotov za 20-ak dana ako će ovakvi biti vremenski uvjeti. To će biti most nosivosti 20 tona, a sa obje strane imat će i pješačke i biciklističke staze sa ogradom. Po svim standardima bit će stabilan i kvalitetan te će biti uklopljen u obje ceste; u onu južno prema Rakitovcu i sjeverno prema naselju Kuče kroz koje će ići i javni i gradski prijevoz. Dužina mosta je 61 metar plus uklopne ceste što daje oko 100-tinjak metara novog objekta- rekao je gradonačelnik zahvalivši ljudima iz mjesnog odbora, a posebice iz Kuča, koji su svih ovih godina bili i uporni i korektni kada su tražili najbolje rješenje da riješe Kučki most te da mještani ne budu odcijepljeni.

‘Turopoljski ljepotan’

Najzadovoljniji, a kako ne bi i bili, mještani su Kuča i Rakitovca koji jutros nisu krili oduševljenje činjenicom da ponovno stoje na Kučkom mostu.

-Doživjeli smo i to da smo stali na ovaj most. Ja ga zovem ljepotan turopoljski jer puno znači za naše mjesto i za sva sela oko nas, a pogotovo i za šumariju te KPD Turopolje. Svi oni će prolaziti ovim mostom, a najbitnije je to da će se ponovno otvoriti autobusna linija jer ovo putovanje kakvo imaju danas naši mještani i susjedi više nije za izdržati. Ovo je spas za sve nas. Cijela ova priča trajala je nekakvih 10 godina, još od prvog drvenog mosta. Moramo se zahvaliti našem gradonačelniku i Gradu te svima onima koji su uključeni u projekt našeg turopoljskog ljepotana i mi smo presretni da prohodamo preko njega- kazao je zadovoljno Mirko Berković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kuče.

Voditelj gradilišta, Marijan Benković rekao je da su radovi u završnoj fazi te da trenutno rade na opremanju mosta, odnosno njegovog gornjeg ustroja koji obuhvaća pješačke staze, montaže vijence, asfaltiranje prilaznih cesta itd.

-Ograda je na putu, samo se čeka da se postave vijenci. Nama treba oko mjesec dana da završimo most u cijelosti. Što se tiče gradnje, imali smo problema zbog vodostaja kanala. Imali smo privremene radne platoe ispod stubišta, a 11. mjesec bio je najgori jer praktički cijeli taj mjesec nismo radili zbog povećanog vodostaja te se nije moglo pristupiti sa mehanizacijom i dizalicama. Praktički sama montaža glavnih nosača bila je otežana zbog učestalih poplava. Imali smo skoro dva mjeseca zastoja iz praktički više sile- rekao je Benković.

Kako je otkrio, s gornje strane bit će postavljena šira staze, širine 2 metra. To će biti i pješačka i biciklistička staza, a s donje strane je 1,20 metara čiste pješačke staze.

kucki2