Prijava

Vaša prijava

‘Povijesni dan za goričko vatrogastvo’: Dobrovoljna vatrogasna društva pojačana sa sedam novih pick-up vozila


vatrogasci1
Ispred vatrogasnog doma u Kučama večeras je obavljena primopredaja novih vatrogasnih vozila koja će biti od velike koristi velikogoričkim dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Stiglo je ukupno sedam novih pick-up vozila za jednako toliko dobrovoljnih vatrogasnih društava, a svako je vrijedno 160 tisuća kuna. Vozila su nabavljena sredstvima Vatrogasne zajednice Velika Gorica pomoću sredstava koja su im “spuštena” iz proračuna Grada Velike Gorice.

V.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je uručio ključeve svakom društvu ponaosob, istaknuo je kako je ovo povijesno događanje za vatrogastvo u Velikoj Gorici jer je u jednom danu stiglo sedam pick up vozila te da su preostala još samo tri društva kojima nedostaju takva vozila.

-Ono što je bitno reći je jedno veliko hvala vatrogastvu u Velikoj Gorici bez kojeg uistinu ne znam kako bi preživjeli i premostili razdoblje koje je iza nas što se tiče potresa, njihovih intervencija, skidanja dimnjaka i svega onoga što su činili prema svojim sugrađanima te što su bili na stalnoj usluzi Gradu i svima onima kojima je bilo potrebno. Ako pogledate i sada, masovno cijepljenje u Velikoj Gorici gdje DVD-ovi održavaju red samo su argumenti koji idu u prilog činjenicama da naše vatrogastvo i naši DVD-ovi to uistinu i zaslužuju, pa im želim zahvaliti na svemu tome- poručio je Ačkar.

Krunoslav Milatović, predsjednik DVD-a Kuče na čijem je terenu održana primopredaja, istaknuo je kako novo vozilo za njihov DVD znači zaista puno jer je to prvo operativno vozilo koje su dobili od Vatrogasne zajednice Velike Gorice, uz postojeća dva koja su nabavili i kupili vlastitim sredstvima.

-U svakom slučaju velika pomoć za tipove požara niskog raslinja koje imamo u sezoni paljenja jako često. Tako da je ovo vozilo velika pomoć- rekao je Milatović posjetivši da je DVD Kuče osnovano 1897. godine, a trenutno broji 62 aktivna člana.

-Imamo 16 članova operativaca te 200 pomažućih članova i oko 60 djece i mladih. S obzirom da smo prošli i potres imali smo i dosta intervencija u samom mjestu oko skidanja dimnjaka. Naši članovi su bili u Petrinji i u Glini te smo pružali humanitarnu pomoć odmah drugi dan potresa gdje je ekipa napunila dva kombija i otpremila to na potresom pogođena područja, ali uz sve to selimo se u novi vatrogasni dom koji trenutno opremamo i uređujemo. Ljudi nam pomažu i pazimo koliko nas ima zbog svih ovih mjera oko pandemije- rekao je predsjednik Milatović izraživši ujedno i žalost što nema takmičenja i tradicionalnih događanja.

Prvi čovjek velikogoričke Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić istaknuo je da su si prije šest godina dali zadatak da će svako društvo s opremiti pick up vozilom i sa modulom, dok bi jedno vatrogasno društvo koje je udaljenije od grada trebalo dobiti i navalno vozilo.

-Dogovorili smo se da ćemo Strmec Bukevski koji je malo dislociran od Gorice i s obzirom da Javnoj vatrogasnoj postrojbi treba malo više vremena da dođe do njih, da im nabavimo navalno vozilo da bi mogli djelovati dok postrojba ne dođe na njihov teren. Ova vozila ćemo opremiti s modulima. Dogovorili smo da svaki DVD sam nabavlja transportno kombi vozilo, a da ćemo im mi s našim sredstvima Vatrogasne zajednice kupovati ovakva pick up vozila, za koja ne treba imati C kategoriju- kazao je Mrakovčić.

Podsjetio je da Javna vatrogasna postrojba ima kamione te da postoji još par kamiona dislociranih na raznim krajevima Turopolja, pa će im ova vozila biti dovoljna za onaj prvi nalet požara na otvorenom prilikom kojih djeluju dobrovoljci.

-Sve skupa smo oko 12 vozila nabavili kroz šest godina, za 10 dana auto dobiva Velika Buna. Nabavili smo preko Ministarstva poljoprivrede i šumarstva jedan kombi, s obzirom da ga nismo nikome poklonili onda smo odlučili ,pošto je JVP članica Vatrogasne zajednice, da mi prvi puta damo njima jedno vozilo na korištenje. A za DVD Strmec Bukevski smo u stalnoj potrazi za vozilom koje bi im odgovaralo- kazao je Mrakovčić.

Time bi, kako kaže, završili taj ciklus nabavke vozila, a onda bi se u sljedećem mandatu orijentirali na nabavu osobne vatrogasne zaštitne opreme.

-Od kaciga preko kombinezona, čizama i slično, a time bismo opremili 4-5 društava svake godine za po 10 operativaca. Kad bismo to završili imamo, onda imamo još nešto problema s vezama koje trebamo rješavati. Motorole smo nabavili, a trebali bismo u ova vozila staviti stanice tako da imamo bolju vezu između JVP i vatrogasaca na terenu- izjavio je Mrakovčić.

vatrogasci2