Prijava

Vaša prijava

Godinu dana od katastrofe: Potres na širem goričkom području prouzročio gotovo 370 milijuna kuna štete

[]

šteta potres gorica

Katastrofalan potres 29. prosinca 2020. s epicentrom u Petrinji nanio je ogromne štete i na širem velikogoričkom području. Prema službenim informacijama šteta na području Velike Gorice, Pokupskog i Kravarskog dosegla je gotovo 370 milijuna kuna.

crkva kravarsko
Crkva u Kravarskom prije potresa / Foto: Župa Kravarsko
kravarsko
Crkva nakon potresa
Plato na kojem je bila crkva danas / Foto: Gorica.info

Najviše je stradalo Pokupsko u kojem je šteta iznosila 170 milijuna kuna, u Kravarskom stotinu, a u Velikoj Gorici 98 milijuna kuna. Stradale su brojne crkve i kapelice, a fotografija razrušene župne crkve u Kravarskom postala je jedan od tužnih simbola razorne siline tog potresa magnitude 6.2 prema Richteru. Danas je ta crkva srušena, a na njenom mjestu su strojevi koji pripremaju gradnju novog objekta.

crkva pokupsko
Unutrašnjost crkve u Pokupskom nakon potresa / Foto: Dario Sučec

Na području grada Velike Gorice u potpunosti je oštećena Područna škola Dubranec i župna crkva u tom mjestu. Neki objekti su bili privremeno neupotrebljivi poput sportske dvorane OŠ Eugena Kumičića i kapele svetog Vida u Mraclinu. Znatno je oštećena i gorička crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, pa je s njenog tornja mjesec dana nakon potresa morala biti skinuta kupola. Tridesetak obitelji nakon potresa je smješteno u hotel, a kasnije su za one čiji su objekti bili neupotrebljivi osigurani stambeni kontejneri.

crkva nbdm
Kupola s tornja goričke crkve NBDM skinuta je mjesec dana nakon potresa / Foto: Gorica.info

Goricom se neko vrijeme otežano hodalo jer su oko nekih kuća bile razvučene vrpce koje su upozoravale prolaznike na mogući pad crijepova ili dimnjaka. Zbog toga se nije moglo prići ni Muzeju Turopolja. U prvih 24 sata nakon razornog potresa vatrogasci su na velikogoričkom području imali oko 170 intervencija, većinom na sanaciji dimnjaka i krovova. Potres je nanio štetu i na svim grobljima na području Velike Gorice.

 

Objava Godinu dana od katastrofe: Potres na širem goričkom području prouzročio gotovo 370 milijuna kuna štete pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.