Prijava

Vaša prijava

Prvi tečaj znakovnog jezika u Velikoj Gorici: Naše sugrađanke otkrivaju zašto su odlučile naučiti još jedan jezik

[]

znakovnog

Udruga osoba oštećena sluha “Centar” Zagrebačka županije u Velikoj Gorici organizira tečaj znakovnog jezika. Tečaj se održava u atomskom skloništu u prostorijama Gradske četvrti Hrvatski velikani, gdje Udruga od ove godine ima svoje sjedište. Tečaj traje 11 tjedana, a održava se subotom u jutarnjim terminima.

Cijena tečaja iznosi 400 kuna. Tečaj vodi članica i tajnica Udruge Marijana Ibriks koja je već predavala hrvatski znakovni jezik (HZJ) u srednjoj privatnoj školi.

Do sada je održano šest sati tečaja, tri subote.

– Moram priznati da tek sada s polaznicima sadašnjeg tečaja i ja rastem i učim. Čast mi je, kao gluhoslijepoj osobi, sa osobama bez invaliditeta razgovarati na svome jeziku. Na znakovnom jeziku – kazala je Marijana Ibriks.

Na tečaju je trenutačno sedam polaznica. Sve su zadovoljne novim korisnim sadržajem u našem gradu, koji će im dobro doći u poslu ili privatno. Za Goricu.info odlučile su podijeliti svoja iskustva i razloge zašto su se upisale na tečaj znakovnog jezika.

“Želim lakše komunicirati s korisnicima”

Martina Godinić ističe kako se od malena susretala s osobama koje komuniciraju zbog teškoća u razvoju na različite načine, individualne i specifične za njih.

– Bilo je vrlo izazovno shvatiti i naučiti njihove obrasce komunikacije. Također, u svome radu susrećem se s korisnicima koji imaju oštećenje slušnog ili govornog aparata te komuniciraju isključivo znakovnim jezikom. Želja mi je bila naučiti koliko-toliko univerzalne znakove za komunikaciju, znakove koji su usvojeni i prepoznatljivi u našem društvu. Vjerujem da mi ovo znanje može olakšati komunikaciju s korisnicima, koji zaslužuju da ne moraju pisati što žele već da mogu koristiti svoj jezik, znakovni jezik, a da ih netko kome se obraćaju za ostvarivanje različitih prava, netko izvan njihove zajednice, razumije. A i veselila sam se radu na sebi i stjecanju novih znanja i vještina, obzirom da sam za znakovni jezik već duže zainteresirana. Ovaj tečaj mi je pristupačan, održava se vikendom, u pravo vrijeme – ne prerano, a opet ne prekasno da nam rascjepka dan i obaveze, blizu je i napokon ne postoje zapreke…- kazala je Martina Godinić.

Jelena Jambrek, i sama nagluha osoba, na tečaj se prijavila zato što je to oduvijek zanimalo. Kaže kako je u kontaktu relativno često sa osobama oštećenog sluha jer ima nagluho dijete koje ide u školu SUVAG gdje je stekla nove prijatelje.

– Radi lakše komunikacije među nama odlučila sam nakon više godina konačno upisati tečaj pošto se otvorila prilika u Velikoj Gorici, mojem gradu… Ja se nadam da ću bar nešto naučiti neke osnove, zbog kojih ću se moći bolje sporazumjeti kad sam u društvu gluhih (nagluhih) osoba – kazala je Jelena.

Na tečaj se upisala i Lejla Talić koja želi unaprijediti svoje znanje pošto hrvatski znakovni jezik nije njezin materinji jezik.

– Učim ga kao strani jezik i želja mi je bila da ga učim od izvornih govornika. Želju sam si ostvarila – rekla je Lejla.

Ivana Mlinar u ranoj mladosti provela je jedno ljeto sa štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj i tada je naučila ponešto znakovnog jezika. Kroz godine dosta toga je zaboravila, tako da je ova prigoda bila idealna za obnoviti znanje znakovnog jezika i naučiti nešto novo, ističe Ivana.

Barbara Išek Stepanić znakovni jezik kratko je učila za vrijeme faksa, kada se pružila prilika za obnavljanje i produbljivanje znanja, a posebno mogućnost volontiranja u Udruzi, objeručke ju je prihvatila.

Ako vas zanima znakovni jezik, javite se Udruzi osoba oštećena sluha “Centar“.

znakovnog
Polaznice tečaja prošle su subote simbolično obilježile Dan narsica / Foto: Udruga osoba oštećenog sluha “Centar” Zagrebačke županije

 

Objava Prvi tečaj znakovnog jezika u Velikoj Gorici: Naše sugrađanke otkrivaju zašto su odlučile naučiti još jedan jezik pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.