Prijava

Vaša prijava

Susret ukrajinskih obitelji s vodstvom Grada Velike Gorice: Stigao i veleposlanik Vasilj Kirilič

[]

Ratni vihor natjerao je milijune Ukrajinaca, uglavnom žena, djece i starijih, na napuštanje svojih domova i spašavanje golih života. Pedesetak obitelji dom je našlo u našem gradu, a u subotu su ih i službeno pozdravili prvi ljudi Grada te im zaželjeli dobrodošlicu.

Dvoranu Gradske vijećnice ispunili su naši novi sugrađani od kojih su se mogle čuti samo riječi zahvalnosti. Upravo je riječ zahvalnost naglasio i veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj nj.e. Vasilj Kirilič, koji je svojim dolaskom u društvu supruge i unuka, još jednom pokazao koliko mu je važna podrška Hrvatske i naših ljudi.

– U životu često više nešto tražimo i molimo nego zahvaljujemo. Svaki dan nešto trebamo. Ali ja bih danas htio zahvaliti hrvatskom narodu na jednoj snažnoj, ali i očekivanoj, podršci Ukrajini. Hrvatska geografski nije velika zemlja, ali je jedna tako mala zemlja dala veliku podršku geografski velikoj Ukrajini. Zato zahvaljujem svima vama u Velikoj Gorici koji ste prihvatili Ukrajince koji su došli u vaš grad. Jer Velika Gorica je veliko srce – poručio je veleposlanik Kirilič.

Veleposlanik Vasilj Kirilič

A Velika Gorica je uistinu dokazala i pokazala da ima veliko srce. U vrtiće i škole upisana su sva ukrajinska djeca koja borave na našem području, neki su odrasli pronašli i posao, a Pučko otvoreno učilište omogućava im i učenje hrvatskog jezika.

– Teško je poželjeti vam bilo što drugo osim one želje koja je kod vas primarna, a to je da se što prije vratite svojim domovima. No dok ste ovdje s nama, osjećajte se ugodno jer ste uistinu dobrodošli. Jedan od ciljeva ove naše ustanove je što uspješnija integracija svakog pojedinca. Učenjem hrvatskog jezika ta će integracija sasvim sigurno biti lakša i uspješnija – istaknula je Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta

Akademik Dario Vretenar, naš sugrađanin i glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, poželio je dobrodošlicu svim ukrajinskim prijateljima te se prisjetio vremena prije tridesetak godina kad je više od 50 svjetskih nobelovaca potpisalo pismo da se zaustavi agresija na Hrvatsku. Bio je to glas intelektualaca za mir u našoj zemlji.

– U Akademiji smo sada poduzeli jednu sličnu akciju. Kontaktirali smo nobelovce koji su nagradu usvojili unatrag 20 godina i molimo ih da isto tako potpišu pismo u kojem tražimo zaustavljanje rata u Ukrajini. Odazivom smo zadovoljni i vjerujem da će to pismo polučiti uspjeh – naglasio je akademik Vretenar.

Akademik Dario Vretenar

U ulozi domaćina, okupljenima se obratio gradonačelnik Krešimir Ačkar i uime svih Velikogoričana zaželio dobrodošlicu ukrajinskim obiteljima.

– U ovim teškim trenucima koje prolazite ipak možemo vidjeti i pokoji osmijeh, što nam puno znači jer uistinu želimo da se u našem gradu osjećate dobro. Građani Velike Gorice, na koje sam kao gradonačelnik iznimno ponosan, u svakoj su kriznoj situaciji pokazali veliko srce. Oni su uvijek bili na visini zadaće pa tako i kad ste došli u naš grad. Sve je ovo njihovih ruku djelo. Vrijedno je istaknuti i povratne informacije koje čujem. Djeca su se lijepo integrirala u vrtiće i škole, a poslodavci su puni hvale za vas koji ste se zaposlili. Stoga želim zahvaliti svima vama na korektnosti koju nam vraćate. Od puno vas sam čuo da se u našem gradu osjećate sigurno i da imate mir. Imate moju riječ da ćete tu sigurnost i mir imati sve dok budete ovdje među nama. Poželite li graditi svoju budućnost u Velikoj Gorici, bit ćete i više nego dobrodošli – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar

Dobri duh našeg grada Memetali Zenuni pobrinuo se da nitko iz Vijećnice ne ode gladan ili žedan, potvrđujući i na taj način veliko srce Velike Gorice.

Memetali Zenuni

ukrajinskih

ukrajinskih

ukrajinskih

Objava Susret ukrajinskih obitelji s vodstvom Grada Velike Gorice: Stigao i veleposlanik Vasilj Kirilič pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.