Prijava

Vaša prijava

Danas Opći sabor HDZ-a: Krešimir Ačkar jedan je od kandidata Andreja Plenkovića za člana Predsjedništva

[]

opći sabor hdz-a

Vladajuća stranka, HDZ, danas će održati 19. Opći sabor. U zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski okupit će se oko 2000 članova HDZ-a koji će, među ostalim, birati i deset članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora stranke.

Novosti u ustroju Predsjedništva HDZ-a

Posljednji opći sabor stranke održan je 2018. godine, a od tada ga nije bilo zbog pandemije koronavirusa iako bi se trebao održavati svake dvije godine. Upravo zbog te pauze ovaj je sabor još značajniji, a na njemu bi predsjednik stranke Andrej Plenković trebao predstaviti izvješće o radu u tih posljednjih četiri godine, a, uz ostalom trebao bi se promijeniti i stranački statut kojim će se promijeniti Predsjedništvo koje će imati tri formata (uže, šire i izborno Predsjedništvo).

Podsjetimo, Plenković je izabran za šefa stranke 2020., njegov zamjenik je postao Tomo Medved, dok su za potpredsjednike izabrani Ivan Anušić, Branko Bačić, Oleg Butković i Zdravka Bušić. Prema novom stranačkom Statutu, na današnjem Općem saboru HDZ-a po dva člana Predsjedništva izabrat će se iz svake od pet skupina županijskih organizacija. Član Predsjedništva danas bi trebao postati i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar. On je jedan od desetoro ljudi koje u tom tijelu želi vidjeti upravo Plenković.

Tih deset novih članova Predsjedništva već se nazivaju pobjedničkom skupinom, budući se većinom radi o ljudima koji su pobijedili na lanjskim lokalnim izborima. Ačkar je, podsjetimo, postao gorički gradonačelnik već u prvom izbornom krugu što je predstavljalo svojevrsno iznenađenje budući su se ti izbori u Velikoj Gorici dogodili tek nekoliko mjeseci nakon najveće političke i pravosudne afere u našem gradu u kojoj je sudjelovao i bivši gradonačelnik Dražen Barišić, također član HDZ-a. Stoga je takav rezultat Ačkara stavio u grupu tih HDZ-ovih pobjednika.

Ačkarova nova stepenica u stranačkom napredovanju

Ne treba zaboraviti ni da je Ačkar ušao u Sabor na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. godine kao Velikogoričan koji je dobio najviše preferencijalnih glasova od svih naših sugrađana koji su se na njima natjecali. Dobio ih je 3050, odnosno 700 više nego Dražen Barišić. Barišić je ušao direktno u Sabor, a Ačkar kao zamjena za Davora Božinovića koji je ušao u Vladu. Već se tada u političkim kuloarima oko vladajućih spominjalo Ačkara kao veliki potencijal za budućnost te stranke.

Njegov današnji izbor u Predsjedništvo to će dodatno osnažiti. Uspije li HDZ na izborima 2024. godine zadržati vlast neće biti nikakvo iznenađenje postane li Ačkar ministar. Ostvari li se takav scenarij, a budući godinu dana nakon toga slijede lokalni izbori, pred aktualnim goričkim gradonačelnikom je izgradnja i odabir osobe koja će ga naslijediti…

Objava Danas Opći sabor HDZ-a: Krešimir Ačkar jedan je od kandidata Andreja Plenkovića za člana Predsjedništva pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.