Prijava

Vaša prijava

Istraživanje o transparentnosti proračuna: Velika Gorica dobila najvišu ocjenu, kao i Zagrebačka županija

[]

transparentnosti

Velika Gorica dobitnik je priznanja Instituta za javne financije za transparentnost proračuna. Naš grad dobio je najvišu ocjenu jer je objavio sve tražene dokumente. Pokazalo je to veliko istraživanje transparentnosti proračuna koje već osmi puta provodi Institut za javne financije (IJF).

Prošle godine Velika Gorica dobila je vrlo dobar jer joj jedan dokument nedostajao – proračunski vodič za građane.

transparentnosti

Odličnu ocjenu dobila je i Zagrebačka županija.

Institut za javne financije proveo je istraživanje razdoblju od studenoga 2021. godine do travnja 2022. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2020., polugodišnje izvršenje proračuna za 2021., prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022. i proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Neki nisu objavili niti jedan traženi dokument

Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5.

Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, prosjek gradova je 4,7, a općina 4,4. No, još uvijek 19 gradova i 92 općine ne objavljuju ni sva tri dokumenta koje su po zakonu obvezni objavljivati, dok 14 gradova i 124 općine ne objavljuju dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati.

Dvije općine nisu objavile nijedan proračunski dokument. Naravno, sama objava ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015. do 2022. porasla s 1,8 na 4,5. Pomaci su primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunske dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane – 2015. ga je objavilo samo 1% općina, a 2022. čak 79% .

transparentnost

Objava Istraživanje o transparentnosti proračuna: Velika Gorica dobila najvišu ocjenu, kao i Zagrebačka županija pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.