Prijava

Vaša prijava

Goričani bolji od državnog prosjeka: Lani je u Velikoj Gorici sklopljeno 315 brakova, a razvodom je okončano 70 bračnih zajednica naših sugrađana

[]

broj brakova

Brakovi i razvodi jedan su od pokazatelja kojima se može “mjeriti“ stanje u nekoj zajednici, pa se tom kategorijom bavi i Državni zavod za statistiku (DZS). Nedavno je DZS objavio podatke o prirodnom kretanju stanovništva Hrvatske u prošloj godini, a među tim podacima prati se i broj novosklopljenih i razvedenih brakova.

Tako su vrijedni državni statističari izbrojali da je lani u Hrvatskoj sklopljeno 18.203 brakova, a u istom razdoblju je njih 5100 završilo razvodom. Dakle, na otprilike tri i pol sklopljena braka jedan se u našoj državi lani i službeno raspao.

Velika Gorica puno bolja od hrvatskog prosjeka

Taj je omjer puno bolji nego u prvoj pandemijskoj godini 2020. Te godine je sklopljeno 15.196 brakova, a razvodom je okončano njih 5135. Dakle, omjer je na tri sklopljena dolazio je jedan razveden. Treba, međutim, podsjetiti da su te godine, zbog iznimno strogih protuepidemijskih mjera, svadbene svečanosti u dijelu godine bile zabranjene ili je broj gostiju bio ograničen.

Velika Gorica se može pohvaliti bitno boljim rezultatom u omjeru sklopljenih i razvedenih bakova od državnog prosjeka. Lani je, naime, u Velikoj Gorici sklopljeno 315 brakova, a razvedeno je njih 70. To znači da je na 4,5 sklopljenih brakova dolazio jedan razveden.

Nastavak solidnog trenda

Ako preskočimo prvu pandemijsku 2020. godinu, vidimo da je ovo svojevrsni nastavak solidnog trenda u našem gradu. Tijekom 2019. naši sugrađani sklopili 337 brakova, a razvelo se 63 para. To, pak, znači da je na jedan razvedeni par u Velikoj Gorici dolazilo 5,3 novopečenih brakova. Bio je to najbolji omjer u posljednjih sedam godina, ako na takav, statistički način analiziramo brakove.

Najlošije je u Velikoj Gorici bilo 2016. godine kada je sklopljeno 309 brakova, ali je razvedeno njih 104. Dakle, na jedan razvod nije dolazilo niti tri sklopljena braka. Nakon te godine stanje se lagano popravlja.

U Kravarskom nije bilo razvoda

U općinama oko Velike Gorice lani je stanje bilo sljedeće: U Kravarskom je sklopljeno 11 brakova, a niti jedan nije razveden; u općini Orle bilo je osam novih i jedan razvedeni brak, dok je u Pokupskom sklopljeno 13 brakova, dok je jedan završio razvodom.

U Zagrebačkoj županiji je tijekom 2021. ukupno sklopljeno 1527 bračnih zajednica, a razvedeno je njih 411.

*** Tekst je dio projekta Moja Gorica ***

 

Objava Goričani bolji od državnog prosjeka: Lani je u Velikoj Gorici sklopljeno 315 brakova, a razvodom je okončano 70 bračnih zajednica naših sugrađana pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.