Prijava

Vaša prijava

INTERVJU Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije: Da bi privukli liječnike plaćamo im stanarinu, subvencioniramo kredit, dajemo službeni auto…

[]

S ravnateljom Doma zdravlja Zagrebačke županije dr.sc. Večeslavom Bergmanom razgovaramo o proširenju specijalističkih usluga, nedostatku pedijatara, specijalizacijama za mlade liječnike, subvencijama koje županija daje liječnicima i proširenju goričkog doma zdravlja.

Nakon dvije pandemijske godine, koje nisu bile lagane ni za pacijente a ni za medicinske djelatnike, život se polako vraća u normalu. Brojni pacijenti nisu tijekom te dvije godine mogli obaviti preglede ili se na njih dugo čekalo. Je li se Dom zdravlja Zagrebačke županije vratio u redovan rad, imate li više pregleda nego prije pandemije?

Posljednje dvije pandemijske godine bile su izuzetno teške za sveobuhvatno pučanstvo diljem svijeta. Najveći dio tog tereta svalio se na leđa zdravstvenih radnika koji su se prvi puta u povijesti susreli s pandemijom  takvih razmjera. Nikakva prethodna iskustva nismo imali tako da smo svi zajedno pokušavali u novonastaloj situaciji reagirati na najbolji način, učeći na vlastitim iskustvima. Tako je i Dom zdravlja Zagrebačke županije (DZZŽ) od početka bio uključen u sva zbivanja vezana uz bolest COVIDA-19, trebalo je kako zdravstvene radnike tako i pacijente prilagoditi novim uvjetima rada. Taj posao je obavljen na najbolji mogući način u zadanim uvjetima i na to smo jako ponosni. Ukidanjem restriktivnih mjera vezanih uz COVID-19 sve službe DZZŽ polako se vraćaju u svoj dnevni ritam, ali će posljedice covida zdravstveni sustav još dugo vremena trpjeti.

Velikogorički dom zdravlja uskoro ide u energetsku obnovu / Foto: Gorica.info

Goričani se često žale da je dom zdravlja postao premali, da se dugo čeka na specijalističke preglede koji se mogu obaviti u našem gradu. Planom razvoja županije u sljedećih pet godina planira se proširenje goričkog doma zdravlja. Što će građani dobiti tim projektom kada on bude završen?

U vrijeme kad se gradio DZ Velika Gorica (sada Ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije) prema Domu zdravlja gravitiralo je oko 30.000 stanovnika. Danas je grad Velika Gorica šesti grad po veličini u Hrvatskoj i prema našoj Ispostavi gravitira oko 70.000 stanovnika, što će reći da su potrebe za povećanjem infrastrukture višestruko premašene.

Kako bi svi žitelji Zagrebačke županije zadržali kvalitetu i dostupnost svih oblika zdravstvene zaštite, pa tako i stanovnici Velike Gorice, u planu je za ispostavu Velika Gorica proširenje infrastrukture, ali i ulaganje u vlastite  kadrove što je još važnije. Spreman je projekt za energetsku obnovu goričke ispostave i čeka se samo natječaj na koji bi aplicirali. U ovom trenutku Dom zdravlja Zagrebačke županije na specijalizaciji ima 26 mladih liječnika od kojih za njih 12 specijalizacije plaća Zagrebačka županija. U lipnju je završio natječaj za 70 specijalizacija koje su financirane sredstvima EU i u tijeku je obavljanje administrativnih poslova za početak istih .

Kako bi privukli mlade liječnike, započeli ste sa subvencioniranjem kamata na stambene kredite. Ima li interesa liječnika za subvencije? Koji iznos mogu dobiti svaki mjesec?

Kako bi privukli mlade liječnike posebno one deficitarnih struka Zagrebačka županija je u svom proračunu osigurala sredstva za tzv. mjere subvencija kao što su subvencije za stambene kredite, plaćanje vrtića ili stanarine, korištenje službenog automobila Doma zdravlja. Dosad su tu mjeru koristili jedan doktor specijalist pedijatrije i jedan specijalist ginekologije, koji su odabrali mjeru korištenje službenog automobila.

Cijela Hrvatska muku muči s pedijatrima, svugdje ih nedostaje, a mnogi uskoro idu u mirovinu. Kakvo je stanje u našoj županiji, jeste li uspjeli pronaći zamjene za pedijatrice iz Velike Gorice koje su otišle u mirovinu?

Nažalost, nedostatak pedijatara u cijeloj Hrvatskoj je veliki problem. Još je u u našem domu zdravlja veći problem što je gotovo 40% pedijatara dobilo produženje za rad nakon navršene 65. godine života. Zaposliti gotovog pedijatra je gotovo znanstvena fantastika. U ovom trenutku imamo na specijalizaciji iz pedijatrije 13 mladih doktora s neizvjesnim periodom za njihov povratak.

Sličan problem imamo i sa zapošljavanjem doktora specijalista ginekologije, ali se nadamo da će se s povratkom svih mladih doktora sa specijalizacije taj problem na jedno duže vrijeme riješiti.

Ovih dana ste raspisali natječaj za 11 specijalizacija, i to devet za obiteljsku medicinu, jednu za opću internu i jednu za kliničku radiologiju. Koliko prosječeno košta jedna specijalizacija i kada bi ti specijalisti trebali početi raditi u ambulantama?  

Ovih 11 specijalizacija je samo ponavljanje prethodnog natječaja u kojem smo odabrali svih 70 budućih specijalizanata, ali je njih 11 odustalo od potpisivanja ugovora jer su negdje drugdje dobili željene specijalizacije . To je još veći problem jer u ovom trenutku nemamo dovoljno mladih doktora kojima bi pokrili izuzetno velike potrebe za medicinskim kadrom!

Upravo smo izradili procjenu troška za do sad završen odabir za 61 odobrenu specijalizaciju. Ukupan trošak za cijelo vrijeme specijaliziranja za period trajanja od 5 godina iznosit će 58.914.960  ili skoro 900.00 kuna po specijalizantu.

Trenutačno imate i natječaj za zapošljavanje medicinskih sestara. Je li teže pronaći medicinsku sestru ili liječnika? Koliko vam trenutačno nedostaje zdravstvenih djelatnika?

U hrvatskom zdravstvu kronično nedostaje zdravstvenog osoblja tako da je jednako teško zaposliti kvalitetnog liječnika ili medicinsku sestru/tehničara.

Na zadnjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije usvojena je odluka o proširenju djelatnosti specijalističkih usluga u županijskom domu zdravlja. Hoće li i Velika Gorica dobiti nove specijaliste i koje?

Izlaskom Doma zdravlja Zagrebačke županije iz Mreže specijalističkih djelatnosti Grada Zagreba, otvorila se mogućnost otvaranja specijalističkih ordinacija u svim našim Ispostavama. Zbog toga smo pokrenuli nadopunu našeg Statuta te za budućnost osigurali ugovaranje svih potrebnih specijalističkih timova s HZZO-om.

Zagrebačka županija je jedina županija koja nema opću bolnicu i zato je trend da unutar Doma zdravlja pojačamo vanbolničku specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu te na taj način osiguramo istu dostupnost specijalistike kakvu imaju građani grada Zagreba.

Naravno, preduvjet je zapošljavanje specijalista koje u ovom trenutku ne možemo dobiti, ali smo na ovaj način osigurali sve preduvjete za to.

Ovih dana u Hrvatsku je stiglo novo cjepivo protiv omikrona. Mogu li se pacijenti cijepiti kod svog izabranog liječnika obiteljske medicine i kada počinje cijepljenje?

Distribuciju cjepiva obavlja Zavod za javno zdravstvo. Prema raspoloživim dozama osigurani su punktovi u svim Ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije s naznačenim terminima cijepljenja  gdje svi građani mogu doći bez naručivanja i dobiti tu vrstu usluge. Sve informacije dostupne su na web stranici Doma zdravlja.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava INTERVJU Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije: Da bi privukli liječnike plaćamo im stanarinu, subvencioniramo kredit, dajemo službeni auto… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.