Prijava

Vaša prijava

Goričani navalili na besplatne preglede na Sajmištu: Mogli su izmjeriti tlak, šećer ili tjelesnu težinu i dobiti savjet liječnika

[]

sajmištu

Prva od ukupno devet edukativno-preventivnih akcija Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u sklopu projekta KardioPRotect održana je u petak u Velikoj Gorici. Besplatna akcija održana je na Sajmištu gdje su Goričani mogli izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, zasićenosti krvi kisikom te utvrditi indeks tjelesne mase. Osim što su upoznati s rizicima nastanka kardiovaskularnih bolesti, svi koji su imali potrebu dobili su i savjet liječnika.

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u svijetu. Projektom KardioPRotect dodatno se želi osvijestiti stanovništvo Zagrebačke županije o važnosti preventivnih pregleda i potrebi izbjegavanja rizika nastanka bolesti. Rizici na koje čovjek može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina masnoća u krvi, nedovoljna i neredovita tjelesna aktivnost, debljina, dijabetes, izloženost prekomjernom stresu i infekcija SARS-Cov-2 virusom.

Intenzivniji porast smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti počinje u dobi iznad 50 godina.

Foto: Dražen Kopač

Nakon Velike Gorice, sljedeća edukativno-preventivna akcija održat će se 29. listopada u Samoboru, također na prostoru sajmišta.

Nositelj projekta KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije” je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, a partneri su Ljekarne i Dom zdravlja Zagrebačke županije. Vrijednost projekta je 335.746,95 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%. Iz Europskog socijalnog fonda dobiveno je 85% bespovratnih sredstava, a preostalih 15% iz proračuna RH. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali – Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

Foto: Dražen Kopač

Objava Goričani navalili na besplatne preglede na Sajmištu: Mogli su izmjeriti tlak, šećer ili tjelesnu težinu i dobiti savjet liječnika pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.