Prijava

Vaša prijava

Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Velikoj Gorici otvorila znanstveni skup o održivosti kulturne baštine

[]

baštine

U sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici održava se trodnevni znanstveno-stručni skup pod nazivom “Održivost kulturne baštine“. Na skupu će se razmatrati održivost materijalne i nematerijalne kulturne baštine na području kontinentalne Hrvatske, od pitanja njezine valorizacije, zaštite i revitalizacije do odgovornog upravljanja.

Skup je otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek govoreći o važnosti manifestacije Dana europske baštine koja se tijekom rujna i listopada održava diljem Hrvatske te istaknula doprinos velikogoričkog programa koji je posvećen istraživanju, predstavljanju i promicanju baštine Velike Gorice i Turopolja.

– Tijekom godina, ova se manifestacija istaknula brojem organizatora i suradnika iz različitih kulturnih sektora – podjednako stručnjaka i amatera – koji zadanoj temi redovito pristupaju na promišljen i kreativan način – podsjetila je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica je istaknula kako je tema ovogodišnje manifestacije kao i stručnog skupa posebno aktualna u kontekstu sve izraženijih klimatskih promjena i učestalih pojava prirodnih nepogoda, a posebice nakon potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku 2020. godine i razmjera i složenosti obnove stradale kulturne baštine koja je u tijeku.

– Veseli me što je program ovogodišnjeg jubilarnog desetog izdanja Dana europske baštine u Velikoj Gorici ispunjen vrijednim izložbenim, edukativnim i znanstveno-stručnim događanjima – rekla je ministrica te čestitala organizatorima uz želju za daljnjim uspjesima manifestacije Dana europske baštine u Velikoj Gorici.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Krešimir Ačkar kazavši kako je Velika Gorica počašćena jer se upravo kod nas održavaju jubilarni 10. Dani europske baštine.

Gradonačelnik je posebno spomenuo kulturne djelatnike koji rade na očuvanju kulturne baštine.

– Turopoljska baština zaslužuje biti na kulturnoj karti Hrvatske i Europske unije, kazao je gradonačelnik navodeći da je posebno mjesto dobila i u Turopoljskom leksikonu.

Organizatori skupa su Ministarstvo kulture i medija, Grad Velika Gorica, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica, te Institut za turizam.

Objava Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Velikoj Gorici otvorila znanstveni skup o održivosti kulturne baštine pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.