Prijava

Vaša prijava

JESTE LI ZNALI Među 100 najvećih tvrtki u Zagrebačkoj županiji, njih 17 je iz Velike Gorice

[]

tvrtki

Među 100 najvećih tvrtki u Zagrebačkoj županiji čak njih 17 ima sjedište u Velikoj Gorici. U prošloj godini u našem gradu poslovalo je 1.916 poduzetnika koji su zapošljavali 13.188 radnika, što je 2,4 posto više nego godinu prije, a ostvarili su prihode od 15,4 milijarde kuna. Pokazatelji su to koji govore da Velika Gorica čini više od 20 posto gospodarstva naše županije.

U prvih sto su Lidl Hrvatska, Zubak grupa, Makromikro, Međunarodna zračna luka “Franjo Tuđman”, Havas, J. U. A Frischeis, Trade Air…, pokazuju podaci Fine.

Najveća tvrtka sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji, a nalazi se u Velikoj Gorici, je Lidl Hrvatska. U 2021. Lidl je ostvario najveće ukupne prihode u iznosu od 6,6 milijardi kuna, najvišu dobit razdoblja u iznosu od 380,3 milijuna kuna te zapošljavalo najveći broj radnika, njih 2537.

Na 11. mjestu našla se Zubak grupa, s 510 zaposlenih u Hrvatskoj koji su ostvarili prihode od gotovo 790 milijuna kuna. Hrvatska kontrola zračne plovidbe na 16. je mjestu s gotovo 600 milijuna kuna prihoda i 720 zaposlenih, a u protekloj godini zabilježili su gubitak poslovanja od 4,5 milijuna kuna.

Među pridošlicama je Makromikro grupa, koja je nedavno otvorila centralno skladište na ovom području. Tvrtka je lani zapošljavala 510 radnika te ostvarila 509 milijuna kuna prihoda i 20 milijuna kuna dobiti te se našla na 19. mjestu najvećih tvrtki u Zagrebačkoj županiji.

Na 32. mjestu tvrtka je J.U.A. Frischeis, koja je ostvarila 271 milijun kuna prihoda, a zapošljava 139 radnika.

Veliki rast prihoda tvrtke Trade Air

Tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb ostvarila je 251 milijun kuna prihoda s prikazanim velikim gubitkom poslovanja od 172 milijuna kuna, a što je pokazatelj diobe poslovanja među tvrtkama koje upravljaju Zračnom  lukom “Franjo Tuđman”. Tako je pod ovom tvrtkom 85 zaposlenih, dok je među 100 najvećih još i Havas – zemaljske usluge, koja upravlja zemaljskim operacijama u zračnoj luci, a prikazali su 110 milijuna kuna prihoda te 440 zaposlenih.

Logistička podružnica tvrtke Kuehne&Nagel nalazi se u poslovnoj zoni Meridijan16, gdje je nastavila svoje poslovanje u Hrvatskoj, a među tvrtkama u Zagrebačkoj županiji s 245 milijuna kuna prihoda i 101 zaposlenim zauzela je 41. mjesto liste. Najveći postotni porast prihoda od goričkih tvrtki imao je avioprijevoznik Trade Air, koji je proširenjem flote s 84 milijuna kuna prihoda u 2020. narastao na 240 milijuna kuna.

U drugom dijelu liste najvećih tvrtki u županiji našle su se Autokuća Štarkelj, trgovina računalnom i elektroničkom opremom Instar center, županijska tvrtka Ljekarne Zagrebačke županije, Auto Gašparić, tvrtka Spartak iz Kosnice i mraclinska tvrtka PPS Galeković, koja je sa 129 milijuna kuna prihoda i 118 zaposlenih ostvarila znatan rast poslovanja u odnosu na godinu prije.

Među sto najvećih još je jedna logistička  podružnica, i to tvrtke Samer&Co, koja je u godinu dana udvostručila prihode koji su dosegli 110 milijuna kuna, a zapošljava 31 djelatnika.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava JESTE LI ZNALI Među 100 najvećih tvrtki u Zagrebačkoj županiji, njih 17 je iz Velike Gorice pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.