Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici obilježen Dan državnosti: Brojna izaslanstva poklonila se poginulim braniteljima i položila vijence kod Golubice

[]

dan državnosti

Veličanstveni spomenik Golubice na platou ispred velikogoričkog groblja bio je i ove godine središnje mjesto službenog obilježavanja Dana državnosti i iskazivanja zahvale poginulim hrvatskim braniteljima s našeg područja. Brojna izaslastva položila su vijence i zapalila svijeće kod tog spomenika.

Dan državnosti obilježavamo u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske 30. svibnja 1990. godine. Na izborima koji su prethodili uvjerljivo je pobijedila Hrvatska demokratska zajednica predvođena dr. Franjom Tuđmanom.

Bio je to početak višestranačja u Hrvatskoj nakon četiri i pol desetljeća jednopartijskog sustava u sastavu bivše SFRJ. Bio je to i početak puta Hrvatske prema neovisnosti i samostalnosti u koji je sljedećih pet godina utkano na tisuće života hrvatskih branitelja i civila. Na toj prvoj sjednici višestranačkog Sabora dr. Tuđman izabran je za predsjednika Predsjedništva Hrvatske, odnosno na dužnost koja je kasnije pretvorena u Predsjednika RH.

Među ostalima,počast hrvatskim braniteljima kod Golubice odali najviši velikogorički gradski dužnosnici – gradonačelnik Krešimir Ačkar, dogradonačelnik Neven Karas i predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić. Isto su napravila i izaslanstva obitelji poginulih branitelja, više udruga hrvatskih branitelja, predstavnici Hrvatske vojske i policije, te stranačka izaslanstva HDZ-a, SDP-a, Mosta, HSP-a i Domovinskog pokreta.

Vijenci i svijeće položeni su i na još neka spomen obilježja na području Velike Gorice. Tako su predstavnici Vijeća gradske četvrti Kurilovca, DVD-a Kurilovec, Etno udruge, udruge umirovljenika i političkih stranaka to učinili kod spomenika braniteljima u Kurilovcu.

Fotogalerija obilježavanja Dana državnosti u Velikoj Gorici:

dan državnosti

dan državnosti

dan državnosti

dan državnosti

FOTO: FB Krešimir Ačkar, SDP VG, Most VG

Objava U Velikoj Gorici obilježen Dan državnosti: Brojna izaslanstva poklonila se poginulim braniteljima i položila vijence kod Golubice pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.