Prijava

Vaša prijava

Završio je „Oglede“: Gorička publika uživala u izvedbama brojnih umjetnika

[]

završio

Umjetnici i performeri iz cijele Hrvatske predstavili su se velikogoričkoj publici na “Oglede” festivalu. Nakon tri dana prepunih raznovrsnih umjetničkih događanja, Oglede festival službeno je završio, ostavljajući iza sebe nezaboravne trenutke, inspirativne izvedbe i susrete publike i umjetnika.

Velika Gorica još jednom je potvrdila svoj status grada koji njeguje kulturu i kreativnost, a ovogodišnji program bio je pravi odraz te umjetničke strasti.

Foto: Matej Marjanović

Posljednji dan festivala ponudio je niz performansa i izložbi koje su još jednom oduševile publiku. Kristina Vujica povela je posjetitelje na fascinantnu arhitektonsku šetnju “Arhitektura bez tura”, otkrivajući skrivene povijesne slojeve Velike Gorice kroz njezine zgrade i prostore. Šetnja je završila na Šetalištu Franje Lučića, pružajući sudionicima duboki uvid u razvoj grada i njegovih stanovnika, od prošlosti do današnjih dana.

Juraj Šantorić izveo je svoj performans “Jura i pl. Tur”, gdje je kroz igru identiteta, povijesti i svakodnevice potaknuo publiku na promišljanje o društvenim normama i kulturnim konstruktima. Kroz humor, satiru i povremene apsurdne momente, Šantorić je stvorio atmosferu koja je bila istovremeno zabavna i misaono angažirana.

Večer je donijela dojmljiv niz umjetničkih izvedbi. Josip Bišćan u neverbalnoj predstavi “Ikar” istražio je unutarnje borbe, ambicije i padove kroz moćan plesni izričaj, dok je Kata Mijatović svojom izvedbom “Buđenje, Velika Gorica” stvorila intenzivnu zvučnu i vizualnu atmosferu, potičući publiku na razmišljanje o “buđenju” iz društvenih okova.

Finale večeri pripalo je Curi i Dečku, elektro-glazbenom paru koji je svojom energijom rasplesao publiku, donoseći veselu i emotivnu završnicu festivalu. Glazba, ljubav i umjetnost spojili su se u jedno, zatvarajući festival na najbolji mogući način.

“Umjetnost pokreće zajednicu”

Organizatori su iznimno zadovoljni ovogodišnjim izdanjem festivala, koje je pokazalo kako kultura može povezati ljude, potaknuti promišljanje i otvoriti vrata novim perspektivama.

– Festival je okupio publiku koja se angažirala, sudjelovala, pratila, plakala, smijala se, jela, pila, plesala, nagradila izvođače glasnim pljeskom i bisom. Svaki je dan i svaka izvedba bila posebna, posjećena, zaista je sadržaj bio raznolik, bogat i svatko je mogao nešto pronaći. Oglede je rad na stvaranju boljeg, svjesnijeg, otvorenijeg društva, društva koje misli i koje djeluje, koje propitkuje, čuva stare i stvara nove vrijednosti – poručila je umjetnička voditeljica festivala, Ana Katulić.

Oglede festival još je jednom dokazao da umjetnost ima moć pokretati zajednicu i stvarati prostor za dijalog, a Velika Gorica se pokazala kao idealno mjesto za takav susret.

završio
Foto: Matej Marjanović

Zahvaljujemo se svim umjetnicima, volonterima i posjetiteljima koji su sudjelovali u ovogodišnjem festivalu i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte i suradnje u budućnosti, poručuju organizatori.

„Oglede“ organiziraju Štoos teatar i Galerija Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, uz podršku Plartforme za medije i kulturu. Suorganizatori su Muzej Turopolja, Turistička zajednica Velike Gorice, Zaklada „Zamah“ te „Trećeprostor“.  Oglede podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija putem programa Javnih potreba u kulturi za 2024.

Objava Završio je „Oglede“: Gorička publika uživala u izvedbama brojnih umjetnika pojavila se prvi puta na Gorica Info.