Prijava

Vaša prijava

Izbori su pred vratima, vladajući opet spremaju obećanja: Ovo su projekti na koje je gradska vlast htjela potrošiti 53 mil. kn, ali neke je ”zaboravila”

[]

Ako se ovih dana prošetate kroz Veliku Goricu, velika je šansa da ćete naići na građevinske radove. Radovi su u različitim fazama izvođenja, uređuju se ulice, nogostupi, mijenjaju se kanalizacijske i vodovodne cijevi… Sve miriše da će uskoro lokalni izbori.

Svi ti radovi isplanirani su još lani i pobrojani u Programu građenja komunalne infrastrukture Grada Velike Gorice za 2020. godinu. To je dokument kojeg je prošlog prosinca usvojilo Gradsko vijeće. U njemu su popisane ulice koje su se trebale ove godine urediti i obnoviti, parkirališta, reciklažna dvorišta, parkovi i dječja igrališta, autobusne nadstrešnice, video nadzor javnih površina, mrtvačnice, pješačko-biciklističke staze oko Velike Gorice…

Ambiciozna ili rastrošna vlast?

Ukupna vrijednost svih građevinskih radova procijenjena je na 52,66 milijuna kuna, od toga je na građenje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom u ovoj godini planirano utrošiti 8,45 milijuna kuna. Ambiciozan je to plan koji zahtijeva bogati proračun neopterećen kreditnim zaduženjima.

Osim građenja komunalne infrastrukture, u planu su navedeni i projekti za koje se u ovoj godini trebalo izraditi parcelacijske elaborate i projektnu dokumentaciju. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena za izgradnju rotora na raskrižju Sisačke i Trgova Petra Krešimira IV i kralja Tomislava i rotora na raskrižju Ulice Ljudevita Posavskog i Ulice A.G. Matoša. Očito će Velika Gorica uskoro postati poznata po rotorima, iako ni postojeći koji su izgrađeni u Ulici Matice Hrvatske nisu se pokazali kao najsretnije rješenje jer se stvaraju velike gužve.

radovi
Parkiralište u Pucekovićevoj jedan je od uspješnih projekata ove godine / Foto: Čitatelj

Grad je za dokumentaciju za rotore planirao utrošiti gotovo pola milijuna kuna. U ovoj godini pripremala se i projektna dokumentacija za radove na produžetku Ulice Matije Gupca. Stanari te ulice zadnjih desetak godina od gradske uprave traže uređenje i proširenje ulice što nije bilo moguće zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova.

Veliki komunalni projekti

Od velikih projekata koji su ove godine završeni svakako treba navesti parkiralište u Pucekovićevoj ulici koje je završeno (2,2 milijuna kuna), a u završnoj fazi su i radovi u Kačićevoj ulici od Kolareve do Kurilovečke ulice (3,39 milijuna kuna).

Ovog ljeta završeni su i radovi na novoj prometnici koja s državne ceste D30 vodi do Mraclinske Dubrave za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 4,78 milijuna kuna.

Najviše novca planirano je za izgradnju prometnice u Poduzetničkoj zoni Vukovinsko polje za što je planirano iz proračuna izdvojiti 10,48 milijuna kuna. Završen je i projekt izgradnje video nadzora pet najfrekventnijih točaka u gradu, a kamere će početi snimati za desetak dana. Za taj posao plaćeno je dva milijuna kuna.

radovi
Projekt u Malogoričkoj primjer je neuspjeha koji je ispravljen tek nakon napisa na našem portalu / Foto: Gorica.info

Za uređenje groblja u Programu je planirano gotovo 11 milijuna kuna. U tijeku su radovi na oproštajnim građevinama u Dubrancu, Ščitarjevu, Šiljakovini i Kušancu. Samo za novo gradsko groblje u Kušancu planirano je gotovo osam milijuna kuna, a od toga je šest milijuna trebalo ići za oproštajnu građevinu. I danas to groblje izgleda otužno, a oproštajna građevina, koja se gradi već godinama, čini se, neće tako brzo biti u funkciji.

Svatko od nas najbolje zna kako izgleda njegov kvart, jesu li ceste savršene, nogostupi uređeni, ulična rasvjeta blješti ili do kuće ide mračnom ulicom punom rupa u asfaltu bez nogostupa… Posljednje radove na komunalnoj infrastrukturi neki su dijelovi Velike Gorice dobili još dok smo bili u sastavu grada Zagreba (prije 25 godina), a neki drugi su se u mandatu aktualnog gradonačelnika preporodili. Poput, recimo, Gradića.

I zato sutra objavljujemo što gradska vlast planira graditi u sljedećoj godini. 

 

Objava Izbori su pred vratima, vladajući opet spremaju obećanja: Ovo su projekti na koje je gradska vlast htjela potrošiti 53 mil. kn, ali neke je ”zaboravila” pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Pobjeda juniora vrijedna 1. lige