Prijava

Vaša prijava

Kreće bitka za poželjnu goričku fotelju: Traži se novi gradonačelnik Velike Gorice, tko ima više šansi i postoji li “onaj pravi“ ili “ona prava“ za tu dužnost?

[]

Do lokalnih izbora je samo 120 dana. Goričke stranke su, većinom, počele pripreme u tišini, neke su napravile i prve ankete popularnosti, uskoro kreću i razgovori, pregovori i dogovori o mogućim koalicijama. Počinje i bitka za najmekšu i najunosniju goričku fotelju – traži se novi gradonačelnik.

Zasad je samo jedan službeni kandidat za gradonačelnika (Ivan Bekavac) i jedan vrlo vjerojatni kandidat (Krešimir Ačkar). Malo smo se raspitali po političkim kuloarima u Velikoj Gorici kako bismo vam pokušali prenijeti trenutačno stanje stvari oko kandidata.

Krešimir Ačkar (HDZ)

On je tek mjesec dana v.d. gradonačelnik Velike Gorice, a već su ga mediji (pre)puni. Aktivan je, brz, stiže na sve strane, uključio se u rješavanje niza problema koje je na našem području prouzročio potres. Prigovaraju mu da se previše fotografira i promovira, no u tim prigovorima sigurno ima i zavisti onih koji bi rado bili na njegovu mjestu. Posebno onih iz njegove stranke.

Prednost mu je što je prije desetak mjeseci raskrstio s Draženom Barišićem i što je nakon toga bio relativno daleko od odlučivanja u Velikoj Gorici. To je potvrđeno i na srpanjskim parlamentarnim izborima na kojima je bio uvjerljivi pobjednik u skupljanju preferencijalnih glasova među goričkim političarima. Osvojio ih je ukupno 3050 u VI. izbornoj jedinici, odnosno 2634 u Velikoj Gorici. Time je uvjerljivo pobijedio Barišića koji je u čitavoj izbornoj jedinici skupio 2348 preferencijalnih glasova.

Bivši gradonačelnik Barišić je, međutim, i najveći Ačkarov uteg na predstojećim izborima. On je i najveći uteg goričkom HDZ-u jer je u našem gradu bio 11 i pol godina na vlasti i potom završio u istražnom zatvoru u Remetincu pod teškim sumnjama da je namještao poslove i javne natječaje ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku.

Ačkar je na prošlim lokalnim izborima bio prvi zamjenik gradonačelnika Barišića na glasačkom listiću i, nakon pobjede, su gotovo tri godine surađivali. To će sigurno oporba pokušati iskoristiti u predizbornoj kampanji kao i činjenicu da se upravo u vrijeme Barišićeve vladavine naš grad našao na neslavnoj listi hrvatskih gradova u kojima postoji opravdana sumnja na tešku političku korupciju.

Ačkar nije još službeni kandidat HDZ-a za gradonačelnika, ali je to će vrlo vjerojatno postati budući se prihvatio i ove pozicije vršitelja dužnosti koja se može gledati kao svojevrsni probni rok. Trenutačno mu gorički politički kuloari daju velike šanse da postane i “pravi gradonačelnik“, ali još je to jako daleko od toga da ga proglase potpunim favoritom.

Ivan Bekavac (Most)

Ivan Bekavac je liječnik anesteziolog, član Savjeta Mosta za zdravstvo, županijski vijećnik i koordinator svoje stranke za Zagrebačku županiju. U vrijeme kratkog mandata Darija Nakića, kao ministra zdravstva, bio je njegov zamjenik. I on je trenutačno jedini službeno istaknuo kandidaturu za gradonačelnika.

– Želim vratiti povjerenje u politiku i pretvoriti Goricu u suvremeni europski grad na temelju svih onih za sada neiskorištenih potencijala. Želim Velikoj Gorici dati novo ljudsko lice – istaknuo je Bekavac prije nešto više od mjesec dana kada je predstavljena njegova kandidatura. Osim Mosta podržao ga je i gorički HSP.

Bekavac je u međuvremenu pokrenuo i Facebook stranicu na kojoj predstavlja svoje ideje i planove za mijenjanje Velike Gorice, ali time ne staje njegova medijska ofenziva jer počinje i s nastupima u radio emisijama gdje se predstavlja kao novo lice Velike Gorice.

Bekavac nije bez šansi u Gorici iako bi cjepidlake mogli izvući da je na prošlim parlamentarnim izborima, kada je bio na listi Mosta u našoj VI. izbornoj jedinici, dobio samo 189 preferencijalnih glasova.

No trenutačno se čini da potpora koju zasad uživa neće biti dovoljna za ulazak u eventualni drugi krug. Za to bi mu trebala još neka jaka stranka s desne strane političkog spektra. Kada bi Škorin Domovinski pokret odlučio da ne istakne kandidata za gradonačelnika u Velikoj Gorici i kada bi povjerenje poklonio Bekavcu, onda bi moglo biti svašta.

Predizborne igre tek su počele, pa je sigurno i da Most i Bekavac imaju još niz aduta u rukavu koje zasad ne otkrivaju.

Ivo Jelušić (SDP)

Tog Velikogoričana puno se više povezuje sa Zagrebom nego s našim gradom. Napunio je 60 godina, poduzetnik je i političar. Od 1994. do 2005. godine je poduzetnik, jedan od osnivača i direktora u tvrtki TIM ZIP d.o.o. Od 2001. do 2005. godine zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Od 2005. do 2010. je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, a bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Član je SDP-a od 1990. godine. SDP u Velikoj Gorici već godinama nije onaj predvodnik oporbe kakav bi oni trebali biti, a to je jasno i središnjici te stranke. Stoga, nakon neuspjeha na posljednjim lokalnim izborima, ovoga puta SDP želi imati kandidata koji može postati gradonačelnik i vratiti SDP-u tu fotelju nakon 2009. kada je iz nje otišao Tonino Picula.

O nemalim šansama Jelušića navodno govore i rezultati ankete koja je nedavno provedena. No, zasad nema službene objave. Najveća prednost Jelušića je da je on poznat široj javnosti i da ima imidž pozitivca u političkim vodama. Nedostaci su vezani uz već spomenutu višegodišnju usnulost SDP-a u Velikoj Gorici. Ako se Jelušić profilira kao jedini kandidat ljevice na izborima za gradonačelnika Velike Gorice vrlo je vjerojatno da će ući u drugi krug s kandidatom HDZ-a. Na ruku im ide i to što platforma Možemo! nema snage da u fokus, uz Zagreb, stavi i Veliku Goricu, pa bi svojim simpatizerima, logično, mogli poručiti da glasaju za SDP-ovog kandidata.

Što je sa Šemberom i Beusom Richembergom?

Jasno je da će na kraju lista kandidata za gradonačelnika Velike Gorice imati između pet i deset imena, ali potencijalni kandidati još uvijek traže saveznike. Jedan od njih mogao bi biti i Alan Šembera koji je bio kandidat Mosta za gradonačelnika na izborima 2017. godine. Nakon toga je na listi Mosta ušao u Gradsko vijeće, a sada je nezavisni vijećnik u klubu Mosta. U međuvremenu je osnovao Incijativu za bolju Goricu, koja je, među ostalima, okupila i još nekoliko aktivnih simpatizera Mosta. Hoće li ta inicijativa prerasti u gradsku političku opciju zasad nije jasno, ali ako tako bude njihov kandidat za gradonačelnika vjerojatno će biti Šembera.

Na gradskoj bi se razini mogao možda reaktivirati Goran Beus Richembergh, najzvučnije ime GLAS-a u našem gradu. On je bio treći na listi Velikogoričana po broju osvojenih preferencijalnih glasova na srpanjskim parmalentarnim izborima, iza Ačkara i Barišića. Beus Richembergh bio je na listi Restarta u našoj izbornoj jedinici i dobio je 1855 preferencijalnih glasova. Nije mu to, međutim, bilo dovoljno za ulazak u Sabor u koji je prvi puta kao zastupnik kročio 2008. godine. Ima Beus Richembergh iskustva i u gradskoj politici, bio je zamjenik gradonačelnika Tonina Picule od 2005. do 2009. godine. Pokušao je već postati gradonačelnik Velike Gorice, ali nije uspio.

A s Karasom, Kolarcem i dr. Lovrićem? 

Neven Karas jedan je od onih kojeg bi kao kandidata za gradonačelnika voljele vidjeti razne političke skupine od centra prema desnici. On je trenutačno predsjednik Gradskog vijeća iz kvote Bandićeve Stranke rada i solidarnosti. Spominjao se kao mogući kandidat iza kojeg bi stali gorički poduzetnici, a protiv njega ništa ne bi imao ni dio goričkog HDZ-a. Ipak, bruje gradski politički kuloari, nije baš najvjerojatnije da će se Neven Karas uključiti u bitku za mjesto gradonačelnika.

Tako dolazimo i do Ervina Kolarca još jedne perjanice goričkog HDZ-a. I on je odradio tri mjeseca kao v.d. gradonačelnik kojem je Barišić odlazeći u zatvor ostavio ovlasti da upravlja gradom. Javna je tajna da nije u najboljim odnosima s Ačkarom, ali i da ima potporu među goričkim HDZ-ovcima što su potvrdili i nedavni unutarstranački izbori. Hoće li na kraju ovog mandata Kolarec otići iz goričke politike u, recimo, županijsku trenutačno se ne zna. No, glasovi koje je dobio na unutarstranačkim izborima nisu mu loše zaleđe za dalje.

Čeka se, naravno, i što će napraviti Škorin Domovinski pokret koji je na osnivačkoj skupšiti u Velikoj Gorici ustvrdio da će imati kandidata za gradonačelnika u našem gradu. Mogao bi to biti dr. Zvonimir Lovrić, koji je i predsjednik goričkog ogranka te stranke. No, i u toj su stranci na spominjanje njihovog mogućeg kandidata za gradonačelnika zakopčani do grla. Barem trenutačno.

Čekaju li ipak Goričanke i Goričani neku novu ili nekog novog?

Svi dosad nabrojani su već više-manje poznata politička lica. Dražen Barišić je, podsjetimo, prije 12 godina pobijedio Tonina Piculu jer je bio novo političko lice u Velikoj Gorici. Naravno i zato jer je iza njega stajao moćni HDZ predvođen tada isto tako moćnim Ivanom Šukerom.

Nova imena, nove ideje, svježe perspektive i razmišljanja uvijek su u Velikoj Gorici nailazili na dobar odaziv glasača. Pokazalo se to na primjeru brojnih nezavisnih lista koje su redovito na izborima osvajale mjesta u Gradskom vijeću. Pitanje je, međutim, tko bi se, a da nije u nekoj stranci i politički aktivan, uopće želio pohrvati s nemalim problemima u kojima se grad nalazi. Ako se nađe netko takav, a da ima volju, ideju i viziju mogao bi ozbiljno poremetiti račune svim etabliranim političkim opcijama u našem gradu. Nezavisni gradonačelnik nije nemoguća misija u Gorici. Još kada bi se tog posla htjela prihvatiti neka sposobna dama, pa da napokon i Velika Gorica dobije prvu gradonačelnicu…

Objava Kreće bitka za poželjnu goričku fotelju: Traži se novi gradonačelnik Velike Gorice, tko ima više šansi i postoji li “onaj pravi“ ili “ona prava“ za tu dužnost? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.