Prijava

Vaša prijava

Rezultati nove predizborne ankete: Ačkar postaje gradonačelnik Velike Gorice, SDP i partneri osvajaju Gradsko vijeće, a HDZ seli u oporbu

[]

predizborne ankete

Gorica.info saznala je rezultate predizborne ankete preferencija birača na području Velike Gorice, koja je za potrebe HDZ-a provedena tijekom veljače. Rezultati su na tragu one prve velike predizborne ankete koja je krajem prošle godine provedena za potrebe SDP-a. Trendovi su jasni, ali do izbora je još 80-ak dana.

U dva kruga do gradonačelnika, ali je pobjednik (prema anketama) nedvojben

Prema obje ankete izbori za novog goričkog gradonačelnika održat će se u dva kruga. U drugi krug ući će HDZ-ov Krešimir Ačkar i SDP-ov Ivo Jelušić. Ostali kandidati neće igrati bitnu ulogu, pa bi prema novoj anketi Mostov kandidat za gradonačelnika dr. Ivan Bekavac dobio oko 8 posto glasova. U drugom krugu pobjeđuje Ačkar i to uvjerljivije nego u prvoj anketi. Njegova prednost nad Jelušićem kretala bi se oko 9-10 posto.

Ačkar će, zapravo, biti jedini pravi pobjednik lokalnih izbora u Velikoj Gorici ako je suditi po anketama. Posebno kada se analiziraju rezultati za Gradsko vijeće.

Gradskim vijećem vladat će SDP

Prema novoj anketi većinu u Gradskom vijeću dobit će SDP i njegovi partneri HSS i GLAS. Prema tim rezultatima HDZ s partnerima HSLS-om i HSU-om prelazi u oporbu. Most će prijeći izborni prag, ali ne i Domovinski pokret.

Naravno, tako bi bilo kada bi izbori bili danas. Može li HDZ postići neki dogovor s Mostom i tako ostati u većini i u Gradskom vijeću Velike Gorice zasad je teško reći. Posebno kada se prisjetimo nedavne izjave premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji nikome na političkoj sceni nije poželio da ide u koaliciju s Mostom.

– Oni su najgore od najgoreg. Idite sa svima, samo ne s njima – kazao je početkom veljače Plenković o Mostu.

Naravno da je u politici sve moguće i da u njoj najviše vrijedi ona narodna “nikad ne reci nikad”, pa ćemo vidjeti hoće li biti prilike i potrebe, te na kraju i volje za suradnjom HDZ-a i Mosta u Velikoj Gorici.

Jedini pravi pobjednik izbora – Krešimir Ačkar

Treba, međutim, naglasiti da će u odnosu gradonačelnika i Gradskog vijeća u prednosti biti gradonačelnik. Ili će se uspostaviti nekakva ravnoteža, politički suživot ili kako bi se to reklo kohabitacija. U slučaju da se gradski sustav zakoči zbog nesuradnje mogući su i novi izbori, ali bi se u tom slučaju birali novi gradski vijećnici. Gradonačelnik bi ostao siguran.

I upravo zato, ako se bitno ne promijene rezultati ove predizborne ankete, najveći i zapravo jedini pobjednik lokalnih izbora 2021. godine mogao bi biti Krešimir Ačkar.

Ne smije se, međutim, smetnuti s uma da je do izbora još 80-ak dana. Dovoljno da se puno toga promijeni, pa čak i rezultati ove dvije predizborne ankete koji, kako se trenutačno čini, jasno pokazuju trendove. No, Velika Gorica je voljela s vremena na vrijeme priređivati iznenađenja političarima. Posebno kada se na sceni pojavi neko novo, neočekivano i, po mogućnosti, stranački neovisno iznenađenje…

Objava Rezultati nove predizborne ankete: Ačkar postaje gradonačelnik Velike Gorice, SDP i partneri osvajaju Gradsko vijeće, a HDZ seli u oporbu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.