Prijava

Vaša prijava

5. VOX – Natjecanje u pjevanju, govorenju i sviranju

[]

vox logo

U Velikoj Gorici je 20. studenoga održano natjecanje u Pjevanju, govorenu i sviranju. Ovo je natjecanje namjenjeno svima, od dječje do zrele dobi, koji se bave pjevanjem, sviranjem, recitriranjem, glumom, govorništvom ili imitiranjem. Mogu se u tim disciplinama pojedinačno natjecati za brončane, srebrne i zlatne nagrade, a moguće je osvojiti i Veliku nagradu.

Organizatori su bili HUZ – Vokalna akademija, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i Ansambl Zlatne godine.

Ovo se Natjecanje ove godine organiziralo po peti puta, što dovoljno govori o njegovu značenju. Organizatori su uspjeli održati kontinuitet ovog natjecanja čak drugi puta za redom u vrijeme pandemije, uvijek u skladu s epidemiološkim mjerama.

Na VOX natjecanjima su do sada sudjelovali natjecatelji iz raznih županija (Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-Moslavačke i Krapinsko-Zagorske). Ove godine članovi ocjenjivačkoga odbora bili su: Siniša Belošević – zborovođa (V. Gorica), Radmila Bocek – operna pjevačica, učiteljica pjevanja i zborovođa (Karlovac), Tomislav Čekolj – zborovođa (Zagreb) i Branko Starc – skladatelj, fonopedagog i zborovođa (Zagreb).

vox - ziri

Kategorije natjecanja

 

Natjecanje je održano u sljedećim kategorijama: Pjevanje: A – ozbiljna glazba, B – folklorna glazba, C – popularna glazba i D – džez glazba; Govorenje: E – scenski govor, F – recitiranje
G – govorništvo, H – imitacija i I – naracija; Sviranje: J – ozbiljna glazba, K – foklorna glazba, L – popularna glazba i M – džez glazba.

klarinet i harmonike

Od ove godine uvedena je, na poticaj natjecatelja i posjetitelja, i kategorija sviranja. I to je bio pun pogodak jer su se tu, uz sviranje klavira i gitara našli i sjajni svirači klarineta i harmonika-heligonki. To je vrijedno i posebno naglasiti jer se uz samu zanimljivost sviranja uspjelo pridonijeti i očuvanju ovog, zapostavljenog instrumenta koji se svira uglavnom u područjima duž granice Hrvatske i Slovenije, te Austriji, Švicarskoj i Italiji. Inače, instrument potječe iz Češke. U Zagorju je ostalo još smo 5 svirača. Trojica su sudjelovali na ovogidšnjem natjecanju i uz originalnost pokazali su i vrsno umijeće sviranja i osvojili zlatnu nagradu u svojoj kategoriji.

pobjednici 2

 

Veliku nagradu natjecanja osvojio je trio klarineta iz Samobora. Trio klarinet vodi profesorica Vesna Radinčić, a mladi glazbenici su na ovaj način najbolje upotpunili svoje pripreme za državno natjecanje.

 

Natjecanje VOX provodi se u suradnji Hrvatske udruge zborovođa, Ansambla Zatne godine i POU Velika Gorica. U Velikoj Gorici, glavni organizator natjecanja je Ansambl Zlatne godine sa svojim voditeljem Sinišom Belošević.

 

Hrvatska udruga zborovođa je sa svojom glazbenom akademijom već 21 godinu ostvaruje projekt unaprijeđenja hrvatskog zborskog pjevanja. Taj ambiciozni projekt se ostvaruje kroz glazbenu akademiju za unaprijeđenje rada zborovođa, zborskih natjecanja u velikom broju kategorija i u mnogim gradovima diljem Hrvatske. Pratimo sjajan rast tih natjecanje gdje se tijekom 20-ak godina značajno povečao broj i vrsta zborova, a posebno je važno da se kvaliteta i raznovrsnost njihovih izvedbi mnogostruko povečala.

Hrvatska udruga zborovođa i Ansambl Zlatne godine sretni su da u Gradu Velikoj Gorici imaju Pučko otvoreno učilište, snažnog partnera za ovakve manifestacije i što su prepoznati nemjerljivi doprinosi našoj kulturi i očuvanju tradicije koja se očituje kroz sudjelovanje velikog broja pjesnika i govornika s izvedbama na turopoljskom dijalektu.

“Mnoštvo je ljudi s predispozicijom i talentom za pjevanje, govorenje ili sviranje, ali većina njih vjerojatno nije imala priliku pokazati takve svoje talente u javnosti – pokazati što to umiju izvesti sa svojim glasom ili instrumentom.

Svrha ovog natjecanja jest hrabriti takve osobe, privući ih te im dati im priliku da to pokažu. Za prikazano mogu biti nagrađeni i stručno vrednovani kako bi im takav povrat stručnog mišljenja bio poticaj za daljnje bavljenje time. Ovo je natjecanje namijenjeno svim osobama, bez obzira na dob, koje se amaterski ili profesionalno bave glasovnim izričajima ili sviranjem nekog instrumenta. Svatko tko se bavi pjevanjem, govorenjem ili sviranjem može se prijaviti za sudjelovanje na natjecanju u jednoj ili više kategorija u studenom 2022. godine. Nakana organizatora je pridonijeti njegovanju, unaprjeđenju te širenju kulture lijepoga govorenja, pjevanja i muziciranja. Nadamo se još većem odazivu na buduće VOX-ove, posebno nakon zatvaranja na koje smo prisiljeni pandemijom. Financijska pomoć Zagrebačke županije omogućuje ostvarenje ovog projekta i bez te pomoći ne bi to mogli ostvariti”, kaže Siniša Belošević, jedan od organizatora i član ocjenjivačkog odbora.