Prijava

Vaša prijava

Dramska pedagogija u vrtiću Žirek

[]

DVZirek-Igrice (1)

 

U Dječjem vrtiću Žirek u Velikoj Gorici prošlog tjedna završen je niz od šest intenzivnih praktičnih treninga iz područja dramske pedagogije. Inicijativa je krenula od odgajateljica jer im edukacijama koje prolaze nedostaje praktičnih treninga u kojima istražuju kroz igru, izlaze iz zone komfora i svojih naučenih okvira, podižu nivo svoje zaigranosti i pri tome uče kako obogatiti svoj profesionalan rad. Ravnateljica Dječjeg vrtića Žirek, Sandra Crnić, imala je pozitivnu otvorenost pozvati iskusnu samostalnu dramsku pedagoginju Ivanu Marijančić da provede svoj program koji je dobio pozitivno stručno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Odgajateljica Ana Šipušić Dvoraček preuzela je organizacijski dio, a također je i pohađala svih šest treninga.

DVZirek-IgrajmoPrice (1)

 

Deset vrlo motiviranih i zainteresiranih polaznica pohađalo je treninge, a voditeljica Ivana Marijančić oduševljena je njihovom motiviranošću i trudom pri savladavanju igara i vježbi, tim više što su se treninzi održavali kroz šest subota pa su se polaznice potrudile organizirati svoj privatan život kako bi odvojile vrijeme za svoj osobni i profesionalan razvoj. Prema komentarima polaznica, nije im bilo ni malo žao jer kažu kako su na zabavan način razvijale svoje kreativne potencijale i vježbale svoje vještine koje inače ne stignu. Kako su same izjavile, vratile su se u djetinjstvo, sagledale su brojne životne situacije kroz igranje, naučile reagirati afirmativnije, a posebno im je dobar osjećaj bio što nije bilo pogrešnog, već je uvažavan njihov autentičan izričaj i reagiranje.

DVZirek-DijalogFokus

Polaznice smatraju da ovakve programe trebaju proći odrasli u najrazličitijim kolektivima jer se osim kreativnog izražavanja događa i lijepo povezivanje u grupi, za čime i je potreba nakon razdoblja pandemije bila povećana.

 

DVZirek-Prezentnost1

Polaznice su pohađale kreativne treninge dramske igre i vježbe IGRICE koje sadrže lagane vježbe za niže uzraste, zatim dramske vježbe IGRAJMO PRIČE gdje su vježbale metode aktivnog uključivanja slušatelja u priču. Prezentirane su dramske igre i vježbe ZVUK kao sredstvo izražavanja i stvaranja scenskih prizora, DIJALOG I FOKUS prilikom scenskog nastupa u kazališnim prizorima, TIMSKI RAD I VJEŠTINA IMPROVIZIRANJA gdje su polaznice radile na treningu osobnih životnih vještina te dramske vježbe PREZENTNOST  s kreativnim alatima za upravljanje vlastitim nastupom.

Polaznice su iskazale interes i za sljedeći niz jer su tijekom održavanja ovog niza već neke igre primijenile u radu s djecom.

DVZirek-TimskiRadImprov (1)