Prijava

Vaša prijava

Tematska sjednica Vatrogasne zajednice


Politika dijeli vatrogastvo

vatrogasna zajednica tematksa sjednica ivica kovacic IMG_8128
Ivica Kovačić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice sazvao je 11. ožujka tematsku sjednicu, zbog nezadovoljstva dijela članstva radom čelništva Zajednice. Povod sazivanja sjednice bila su i dva „kuloarska“ sastanka koja su nezadovoljna društva održala u Kurilovcu i nedavno u Lazini Čičkoj i dogovarali smjenu predsjednika Vatrogasne zajednice. Kovačić je od prisutnih predstavnika na sjednici tražio da se očituju čime su konkretno nezadovoljni. „Ako treba smijeniti vodstvo Vatrogasne zajednice, neka to bude na civilizirani način“, poručio je Kovačić.

Začudo, ovoga puta, najmanje se čulo da su financije problem. Sve dotacije su uredno prebačene, večina troškova refundirana.Najveće nezadovoljstvo, u dijelu članstva, izaziva neinformiranost o radu i odlukama čelništva Zajednice, iako svako društvo ima svog delagata u Zajednici, koji sudjeluje na svim sastancima. Večinu njih zbunjuje i novi pravilnik o vrednovanju društva, na osnovu kojega se raspoređuju sredstva. Neka društva su ostala neugodno iznenađena i kaznama koje su dobili jer nisu prošli na provjeri spremnosti ili su kažnjeni jer ne zadovoljavaju sve potrebne kriterije da bili bili društvo određene kategorije.

vatrogasna zajednica tematska sjednica IMG_8135

Večina primjedbi iznesenih na sjednici odnosila se na (ne)prilagođavanje novim, strožim europskim propisima, a rijetki su decidirano objasnili što zamjeraju vodstvu Zajednice. Svi su se složili da bi ovakvih tematskih sjednica trebalo biti češće. Sjednica nije završila konkretnim zaključkom, već je rješavanje problema prebačeno na predskupštinu. Vjeruje se da će se time izbjeći javno prepucavanje na skupštini zajednice, koja bi trebala biti u travnju ove godine.

Zejedničko svima je da su nezadovoljni stalnim prepucavanjima i pokušajima smjene vodstva Zajednice. Zlatko Filipančić je istaknuo da „već 13 godina traje ovakvo stanje, od kada je politika ušla u vatrogastvo. Pokojni predsjednik Željko Mrakovčić je živio za vatrogasce i vatrogastvo. Sada, kada ponovno imamo predsjednika Vatrogasne zajednice koji želi raditi na dobrobiti naše zajednice mi ga onemogućavamo. Bio je kod nas još jedan vatrogasac, Tihomir Varga kojega smo otjerali, a vrhunski je profesionalac i stručnjak cijenjen diljem Županije. Po skupštinama se čuje nezadovoljstvo Zajednicom. Mi smo nezadovoljni Stipetićem i Ivicom Barišićem, a ne predsjednikom. Pitamo li se o našem operativnom radu, umjesto da se bavimo politikom. Glavna preokupacija su nam usisne cijevi i vatrogasna natjecanja. Imamo skupa vozila i neškolovani kadar. Vozila nam služe za parade i vatrogasne vježbe. Zapovjednici nam nemaju ispite za vođenje intevencija, nemamo vatrogasaca s položenim ispitom za rukovanje motornom pilom, za rad s crpkama. Intervencije nam mora voditi Javna vatrogasna postrojba. U Vatrogasnoj zajednici vlada nerad i nered po pitanju operative. Najlakše je okriviti jednu osobu, ali zar je predsjednik kriv za sve. Što rade stručni ljudi. Ova tematska sjednica se svodi na priče o lobiranju i smjeni predsjednika koji je već odradio pola mandata. Najlakše je smijeniti predsjednika, a koliko su drugi dali za Vatrogasnu zajednicu“, pita se Zlatko Filipančić iz DVD-a Velika Gorica.

Nekoliko vatrogasnih društava je konkretno navelo da su slali zamolbe, pisali upite, i e-mailom i urudžbirali u Zajednicu, a da nikakve odgovore nisu dobili. Nisu ih dobili ni na tematskoj sjednici.  „Jako teško dobivamo odgovore iz Vatrogasne zajednice. Kad urudžbiramo dopise moramo urgirati da nam se odgovori ili po birtijama slušati što nas zanima“, kaže Nikola Galeković iz DVD-a Mraclin. I Krunoslav Milatović (DVD Kuče) tvrdi da ni njegov DVD na nije dobio nikakav odgovor na pitanje upućeno Zajednici. Odgovore na svoja pitanja, kaže, nije dobio niti Krešo Hubak. „Jedan čovjek ne može biti kriv za sve, ali kao vodeći je odgovoran prema zakonu i statutu. Svi se kunemo na zajedništvo, ali ga neće biti dok ne odlučimo na čemu ćemo ga graditi. Da li na sitnim, privatnim interesima ili na stručnosti, javno radu i izvrsnosti. Mi smo veliki organizam u koji se umiješala politika. Ne funkcioniramo, ali je sreća što nema većih katastrofa pa da se to i vidi. Dobrovoljni smo vatrogasci, nitko nas ne tjera i ne plaća, a to je još veća obaveza, Neki od nas su vatrogasci generacijama. Politika treba nas, a ne mi nju. Naš Grad nema civilnu zaštitu, vatrogasci su jedina operativa i tu je naša snaga. Ove godine je Vatrogasna zajednica iz proračuna Grada dobila 300 tisuća kuna manje. Ova uprava nema petlje istupiti i javno pitati Grad u čemu je problem“, kaže Krešo Hubak.

Dalibor Mrakovčić smatra Ivicu Kovačića „jako dobrim čovjekom“, ali i da su u Zajednici narušeni međuljudski odnosi. „Po skupštinama su počele kružiti razne priče. Smatram da su priče o podjeli vatrogasaca na gornje i donje Turopolje smiješne. Nas 15 se sastalo u Kurilovcu, a prije 2 dana smo se okupili u Lazinama. Ulaz je svima bio slobodan. Na tim sastancima smo zaključili da je zapovjedništvo odradilo posao, ali je problem Upravni odbor“, rekao je Mrakovčić.

Dražen Đuran iz DVD-a Strmec Bukevski predlaže da se pri promjeni statuta poveća broj delegata, na 3 po svakom društvu te da se uvede tajno glasovanje. On smatra da bi se tako teže moglo lobirati. Brozović iz DVD-a Okuje protivi se takvoj ideji, jer smatra da delegati ne mogu iznositi svoje stavove, već trebaju predstavljati i zastupati jedinstveni stav svim članova svog društva.

Stjepan Kos, zamjenik gradonačelnika, ujedno i predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje istaknuo je da su vatrogasci sve dosadašnje zadaće, kad je trebalo, ispunili u potpunosti. „Ne razumijem zašto se svađate. Ovo što čujem večeras čisti je trač“, rekao je Kos.

Na njega se nadovezao Miroslav Grahovac (DVD Gradići), upitavši zamjenika gradonačelnika zašto su smanjena sredstva u proračunu Grada za vatrogastvo. „Izgleda da su vatrogasci financijski kažnjeni jer su dobro odradili intervencije“, rekao je Grahovac.

Utisak je da vatrogasci opet nisu ništa riješili, ali da je gradska politika duboku umiješana u pripremu smjene Ivice Kovačića koja bi mogla vrlo brzo uslijediti, jer „pobunjenici“ tvrde da imaju iza sebe 16 od ukupno 28 DVD-a Vatrogasne zajednice. Zna se i kandidat za novog predsjednika koji je dogovoren u ponedjeljak 9. ožujka u Čičkoj Lazini. Krešo Hubak je otpao, a novi uzdanik Grada je Dalibor Mrakovčić. Ivica Kovačić, pak, tvrdi da će, ako ga ne smijeni politika, svoj program realizirati do kraja. „Bio sam na dobrom putu da posložim Zajednicu, ali nekome stalno to ne paše. Ako mi svi ne pomognete, i ako ćete mi raditi iza leđa, onda neću uspjeti ostvariti svoj plan rada, zaključio je Kovačić.

vatrogasna zajednica IMG_8138