Prijava

Vaša prijava

Uhljebila se Vesna Fabijančić Križanić


VELIKOGORIČKI SDP PRED IZBORIMA

Uhljebila se Vesna Fabijančić Križanić

Fabijancic Krizanic Vesna 03-2012

Dosadašnja predsjednica velikogoričkog SDP-a od nedavno je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva. Zbog te dužnosti Fabijančić Križanić morala je odstupiti s mjesta saborske zastupnice, vijećnice u Gradskom vijeću Velike Gorice,  predsjednice Gradske organizacije SDP-a te iz članstva stranke. Time je njena politička karijera završena, ali ne treba je žaliti jer je članstvo u DIP-u jako dobra sinekura. SDP i HDZ, ljuti politički protivnici su se, po običaju, oko privilegiranih i dobro plaćenih poslova dogovorili – jedan tebi (Ana Lovrin), jedan meni (Vesna Fabijančić Križanić). Po čemu je Fabijančić Križanić zaslužila tako dobru sinekuru. Izgleda samo zbog lojalnosti Zoranu Milanoviću. Drugih ozbiljnih razloga nema. Ona je 2013. godine poražena na lokalnim izborima u izravnom srazu s Draženom Barišićem koji je pobijedio u prvom izbornom krugu. Iako s velikim političkim pedigreom (djeda joj je bio Stjepan Fabijančić – Japa), pokazalo se da je Velika Gorica ne voli. Fabijančić – Križanić je svojevremeno htjela biti sudac na Općinskom sudu, ali je ni kolege nisu htjele. Jedno vrijeme je bila odvjetnica, ali vjerojatno želi što prije zaboraviti to razdoblje, jer je izbačena iz Odvjetničke komore, a odvjetnički repovi se vuku do danas. Stranka ju je zbrinula u skupštinu Grada Zagreba još dok je Milan Bandić bio u SDP-u, a potom je na krilima Kukuriku koalicije ušla u Hrvatski sabor kao saborska zastupnica. Kada je izbio stranački sukob između Milanovića i Linića, Fabijančić – Križanić je odlučno stala na stranu Milanovića.

Poslije lokalnih izbora Vesna Fabijančić – Križanić se pasivizirala, nastojeći izbjeći raspravu o svojoj odgovornosti. I velikogorički SDP je posve otupio stranačka koplja, tako da ljevica u Gorici kao da ne djeluje već dvije godine. Fabijančić kao da je zanemarila stranku te se posvetila svome radu u Saboru. Na „fejsu“ , na kojem je redovito komunicirala s javnošću, javljala se banalnostima poput „… ah, već je 19 sati, a ja sam još u Saboru“ ili „… upravo polijećemo za Brisel, kako je lijepa moja voljena Gorica“. Fabijančić – Križanić je pokušala graditi utisak da jako puno radi i da ima značajna saborska zastupnica SDP-a. Stvarnost je u Gorici bila nešto drugo. Mnogi članovi stranke su je javno ili potiho optuživali za gubitak lokalnih izbora, prvenstveno zbog koalicije s HNS-om. Lukavi Goran Beus Richembergh nije se baš pretrgao s podrškom SDP-u, a brojni su aktivisti na terenu to osjetili. Drugi razlog za kritiku bila je nemušta predizborna kampanja, a najvažniji neopreznost Svena Fabijančića, nećaka SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu. Pred lokalne izbore, HDZ je nemoralno, ali učinkovito iskoristio jedan davni Svenov izlet na neki trubački dernek u Srbiju, kojeg je sam stavio na „fejs“, za kompromitaciju Vesne Fabijančić Križanić. I Sven i Vesna Fabijančić prikazani su kao komunjare i jugonostalgičari, pa čak i kao srbofili, a to u današnjoj Hrvatskoj nikako ne prolazi. Zato je Vesna Fabijančić – Križanić uvjerljivo izgubila na izborima. Mnogi su očekivali njenu odgovornost i zbog načina vođenja stranke. Fabijančić – Križanić nije imala kvalitetnu komunikaciju s članstvom. Udaljila je ili marginalizirala sve koji bi joj mogli biti politička opasnost. Okružila se partijskim klimavcima te je, na neki način, pripremala svojeg nećaka za političku karijeru. Zbog svega navedenog brojne su kvalitetne osobe izašle iz SDP-a ili su prešle u ORah, a u novije vrijeme neke i u Živi zid. Pasivnost i autoritarnost predsjednice Gradske organizacije te nedostatak političke odgovornosti poslije izbora, dovele su do današnjeg stanja da gorički SDP nešto priča na Gradskom vijeću, ali se na to nitko ne obazire, a ozbiljnog političkog rada na „terenu“ nema. Članstvo se osuli ili dezorijentiralo.

Kako se približavaju parlamentarni izbori, politička javnost se pitala kako će vrh stranke riješiti problem u Velikoj Gorici gdje je predsjednica već dvije godine politički mrtvac. Umjesto da Vesna Fabijančić – Križanić snosi odgovornost za svoj nerad i promašenu politiku, ona je bogato nagrađena. Idućih 8 godina ona će biti potpredsjednica DIP-a gdje se malo radi, a ubire poveća plaća. Poslije toga  će u (ne)zasluženu privilegiranu mirovinu. To je stari partijski model. Ako zaslužni drug ili drugarica zabrljaju ili su nesposobni, unaprijedi ih.

Vesna Fabijančić – Križanić se dobro uhljebila, što se ne bi moglo reći za većinu članova goričkog SDP-a. Njima predstoji težak zadatak obnove stranke. Novi predsjednik bi trebao Ozren Robić, ali on se nećka preuzeti dužnost, jer je situacija nezahvalna, a snažniji angažman u politici bi mu vjerojatno smetao u privatnom biznisu. Velikogorički SDP se, poslije uhljebljenja Vesne Fabijančić – Križanić dakle, nalazi na vjetrometini, a spretna bivša predsjednica se, da parafraziram Le Carrea, povukla u zavjetrinu.