Prijava

Vaša prijava

ZŠU ucjenjuje ŽOK Azenu


Sukob Zajednice športskih udruga Grada i ŽOK Azene Velika Gorica

ZŠU ucjenjuje Azenu

kovacic goran zsu 07-13

Nakon što je Skupština ZŠUGVG 9. ožujka smanjila dotaciju ŽOK Azeni Velika Gorica za čak 250 tisuća kuna (s 480 na 230 tisuća kuna), ŽOK Azena je 12. ožujka Zajednici uputila zahtjev za hitnim sastankom te za dostavom podataka, u prvom redu, Odluku Skupštine o raspodjeli novca te pisano obrazloženje zašto se jedinom ženskom prvoligašu i najtrofejnijom velikogoričkom klubu smanjuje proračun za nepojmljivih 60%.

Ženski odbojkaški klub je od ZŠU još zatražio ovjerenu Odluku Izvršnog odbora ZŠU o Prijedlogu javnih potreba u sportu te ovjerenu Odluku skupštine ZŠU o raspodjeli novca za 2015. godinu. Najvažniji dokument kojeg Azena traži da joj ZŠU dostavi, je pisano obrazloženje zašto je Klubu smanjen proračun za 250 tisuća kuna. Tajnik ZŠU Davor Štuban je potvrdio Azeni da je Prijedlog javnih potreba u sportu predočen članovima Izvršnog odbora uz obrazloženje za svaki klub, ali Azena ništa od navedenog nije dobila prije Skupštine ni do danas.

ZŠUGVG se oglušila na zahtjeve ŽOK Azene, koja je 17. ožujka poslala požurnicu. Azena je ponovo zatražila dokumente i hitni sastanak s predstavnicima Izvršnog odbora ZŠU te ovjereni Statut ZŠU.

Zajednica športskih udruga je odgovorila 18. ožujka. U dopisu, kojeg je potpisao Goran Kovačić, predsjednik ZŠUGVG stoji da su zahtjevi ŽOK Azene proslijeđeni „svim članovima Izvršnog, Nadzornog i Etičkog odbora Zajednice športskih udruga Grda Velike Gorice na očitovanje. Obzirom da članovi navedenih tijela nisu profesionalci, već volonteri koji su u radnom odnosu, ne možemo održati sastanak dok se ne stvore preduvjeti“. O kojim preduvjetima je riječ ne piše u dopisu. Do tada Azena neka čeka, kao da odbojkaški klub ima ijednog profesionalno zaposlenog člana Uprave ili trenera, kao što to ima, primjerice, Košarkaški klub Gorica, kojeg operativno vodi Goran Kovačić, predsjednik ZŠU.

U daljnjem tekstu dopisa Azeni, Goran Kovačić navodi da je Prijedlog javnih potreba u sportu Izvršni odbor usvojio jednoglasno, a skupština s većinom glasova. Zapisnike i odluke Izvršnog odbora i Skupštine ZŠU nije dostavio ŽOK Azeni Velika Gorica, iako kao punopravna članica, na to ima pravo.

Nadalje, Kovačić obavještava ŽOK Azenu da ZŠU „nema ovjereni Statut u elektronskom obliku, ali možete izvršiti uvid u ovjereni Statut u prostorijama Zajednice. Član Upravnog odbora ŽOK Azene Momo Kuzmanović je, po primitku dopisa Gorana Kovačića,  18. ožujka u 14,30 sati otišao u prostorije ZŠUGVG u novoj sportskoj dvorani, ali mu tajnik Davor Štuban nije odobrio uvid u Statut niti je htio fotokopirati Statut ZŠU uz obrazloženje da predsjednik Azene mora poslati pisani zahtjev. Ponašanje tajnika Štubana nije ništa drugo nego onemogućavanje ŽOK Azeni da što prije dođe do relevantnih dokumenata ZŠU, jer pisani zahtjev je Azena dan ranije dostavila ZŠU u Požurnici, a predsjednik ZŠU Goran Kovačić, upućuje Klub da izvrši uvid u važeći Statut ZŠUGVG.

ŽOK Azena sumnja da je u Statutu ZŠU određeno onako kako to navodi Kovačić, koji još piše da ŽOK Azena „nije dobila prijedlog javnih potreba za 2015. godinu, kao ni poziv, jer nije član Skupštine Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice, a po statutarnim odrednicama poziv dobivaju isključivo članovi Skupštine“. Goran Kovačić nije odgovorio Azeni na pitanje iz Požurnice – „ako smatrate da ŽOK Azena Velika Gorica nije član Skupštine ZŠUGVG, molim vas da nam dostavite odluku tijela ZŠUGVG o tome s obrazloženjem“. Naravno, Kovačić o tome ni riječi.

ŽOK Azena Velika Gorica, dakle, nije već sedam dana dobila niti jedan dokument od ZŠU kojeg je zatražila te niti obrazloženje zašto je Izvršni odbor ZŠU odlučio uništiti ŽOK Azenu smanjujući joj, posve bez kriterija i sasvim neopravdano, iz potaje, bez obavijesti Klubu i bez dostave Prijedloga javnih potreba u sportu i bez poziva na Skupštinu ZŠU, dotaciju za nevjerojatnih 60%.

Goran Kovačić, ipak nešto, jako oprezno, „prtlja“ u dopisu: „Skupština Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice prihvatila je kao jedan od glavnih kriterija namjensko trošenje sredstava, a temeljem ugovora kojeg su udruge potpisale 28. ožujka 2014. godine“. U tome grmu, znači, leži zec, ali uvijek oprezni Kovačić nema hrabrosti otvoreno reći zašto je, barem formalno, masakrirao ŽOK Azenu i osudio je na likvidaciju. Da nije tu odluku ipak donio netko drugi, a Izvršni odbor ZŠU je samo poslušni egzekutor?

To je uočljivo iz pasusa koji otkriva strategiju ZŠU – onemogućiti Azenu da dobije ovjerene dokumente i vjerodostojne informacije na vrijeme, a istovremeno je „pogurati“ u likvidaciju. Goran Kovačić tako piše: „ŽOK Azena prema usvojenom Financijskom planu za 2015. godinu neće izgubiti pravo na sufinanciranje u određenom iznosu, ali isplata dotacija biti će obustavljena dok se ne potpiše Ugovor o sufinanciranju programa javnih potreba za 2015. godinu, što se odnosi na svaku udruga“.

Riječ je o neskrivenoj iznudi i ucjeni, jer je ZŠU propisala da članice moraju potpisati ugovore u utorak i srijedu 17. i 18. ožujka. ZŠU, zapravo, sirovim administrativnim nasiljem prisiljava ŽOK Azenu da potpisivanjem ugovora prihvati da joj se smanji dotacija za 250 tisuća kuna. Naravno, ZŠUGVG ŽOK Azeni nije poslala ni ugovor, tako da je Azena primorana potpisati nešto što nije ni vidjela ni pročitala. U dopisu ni riječi kojom je to statutarnom odredbom ili odlukom Izvršnog odbora ili predsjednika Gorana Kovačića, ŽOK Azeni uskraćeno pravo na dotaciju koju je usvojila Skupština ZŠU? Nameće se i pitanje ima li punopravna članica ZŠU, pravo na žalbu na Odluku Skupštine ZŠU ili pravo na pokretanje upravnog ili sudskog spora? Hoće li ZŠU, u slučaju spora, namjerno uskratiti novac ŽOK Azeni koji izdvajaju Velikogoričani porezni obveznici, a koji je odobren odlukom Gradskog vijeća Velike Gorice i Skupštine ZŠUGVG?


Županijsko Natjecanje iz biologije