Prijava

Vaša prijava

Moguće raspuštanje Gradske organizacije HDZ-a?!


Sukobi u velikogoričkom HDZ-u izvan kontrole

barisic dvorana IMG_9294

Svađa, razdor i otvoreno neprijateljstvo unutar velikogoričkog HDZ-a postalo je u proteklih nekoliko tjedana velika prepreka za normalno funkcioniranje stranke i Grada. Sukobi su kulminirali objavom nekoliko tekstova u političkom tjedniku 7dnevno u kojima je na najgrublji način kritizirana šestogodišnja vladavina gradonačelnika Dražena Barišića. Ona se može svesti na sintagmu o velikim obećanjima i slabim rezultatima. Usto je Barišić opterećen s nekoliko afera i šest – sedam kaznenih prijava, od kojih su barem tri vrlo ozbiljne i opasne po gradonačelnika. Izgradnja vikendice i gradske dvorane, pogodovanje Žužiću i još nekim velikogoričkim poduzetnicima, propali projekti, nepotizam u gradskoj upravi i neostvariva obećanja, samo su dio teških optužbi iznesenih u 7dnevno i na internetskom portalu Dnevno.hr. Čak su o aferi s Matom Čorićem, Barišićevim čovjekom od povjerenja, koji se javno stavio na stranu Prgometa, pisali dnevni nacionalni mediji. O izgradnji gradske sportske dvorane koja je, na kraju, skuplja desetak milijuna kuna od plana, prilog je snimila i nacionalna televizija. Barišić je u javnosti prikazan kao samovoljni lokalni šerif koji je u gradskoj upravi dodatno zaposlio nevjerojatnih 80 osoba i kojeg samo interesira osobna korist.

Barišić je dva tjedna trpio napade, pokušavajući oprobanom metodom objave spinova po novinama kontrolirati štetu, ali bez velikog uspjeha. U Barišićeve  virtualne bajke i sheme malo tko više vjeruje. Sjetimo se samo naručenih tekstova kako Gorica već dobiva 95 milijuna kuna od europskih fondova. Svi mediji su se natjecali tko će prije objaviti da kamp HNS-a dolazi u Goricu. Barišić je mahao 3 D izgledom kampa, ali njegov model „pi – ara“ je potrošen. Od kampa u Gorici vjerojatno neće biti ništa. Nekoliko dana poslije objave kako će kamp izgledati, saznalo se da je Grad tek dao ponudu HNS-u. Umjesto 95 milijuna iz europskih fondova koji samo što nisu stigli, javnost je saznala da je Grad tek u pripremi infrastrukturnih projekata. Dakle, u najboljem slučaju procedura prijave biti će završena za pet – šest godina. Europa je odbila projekt gradskog bazena i dvorca Lukavca. Upravni odbor za europske fondove, Poduzetnički centar i Regionalna agencija od europskih fondova nisu dosad izvukli ni lipe. Od tobože završene poduzetničke zone Rakitovec i sedam potencijalnih investitora „Grad je načuo da se tri spremaju zatražiti građevinsku dozvolu“. Na Vukovinskom polju neka britanska tvrtka navodno će graditi termoelektranu, to jest spalionicu smeća. Javnost o tome ništa ne zna, isto kao ni o dogovorima Barišića s francuskim koncesionarom Zračne luke Zagreb. Građani su se samoorganizirali u obrani interesa cijeloga grada, a Barišić nema hrabrosti stati pred lica onih koji su za njega glasali i koje predstavlja. 7dnevno piše da propadne sve čega se Barišić dotakne, jer mu je na prvom mjestu tijekom cijelog mandata samo novac.

Nakon dvotjedne kanonade argumentima i dokazima, Barišić se, izgleda, odlučio za veliki protunapad. U 7dnevno od petka, 10. travnja, uz novi tekst protiv Barišića kako je dvaput platio novogodišnji koncert 2012. godine i kako iz neobjašnjivih razloga plaća školovanje pročelnice Nikoline Nežić, pojavio se i otrovan tekst pod naslovom „Šukerovi lažni doktori drmaju Velikom Goricom“. U tekstu se proziva Tomo Vidović, predsjednik Gradskog vijeća Velike Gorice da je lažni doktor nauka Prometnog fakulteta u Zagrebu. Navodno je u dokumentima Hrvatskog sabora objavljeno da je Tomo Vidović, koji je član saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, doktor znanosti. Tekst nadugačko i naširoko daje dokaze da Vidović nije doktor. S time se slaže i sam Vidović koji se, na naš upit je li lažni doktor, slatko nasmijao. – „Ja nisam doktor znanosti niti se bilo gdje tako predstavljam. Prilikom upisa u članstvo Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, saborski djelatnici su zabunom uz moje ime stavili doktorsku titulu. Kada sam to uočio, odmah sam reagirao i saborske službe su taj netočan podatak uklonile. Valjda je netko „skinuo“ stari saborski dokument, pa sad urla po medijima kako sam ja lažni doktor znanosti. Zaista smiješno“, kaže Vidović i najavljuje demanti teksta i tužbe.

sukerovi lazni doktori IMG_9309

U cijelu priču je „umočen“ i Ivan Šuker, bivši politički gazda Velike Gorice koji je navodno svojim utjecajem i političkom moći stvorio sve današnje značajnije velikogoričke političare iz redova HDZ-a, poput Kreše Hubaka, Rudija Vujevića i Ante Šimunovića. Svi spomenuti su se ove godine ili ranije razišli s gradonačelnikom Barišićem ili ne podržavaju njegov način vođenja stranke i Grada.

U tekstu se, nadalje, govori o mreži isprepletenih privatnih i stranačkih interesa, o uhljebljenju podobnih i o navodnim kaznenim prijavama protiv Tome Vidovića zbog navodnih zloporaba koje je radio dok je bio jedan od rukovodilaca Hrvatskih cesta.

Tekst je zaista „grdi“, ali je prilično promašen. Prvo, Tomo Vidović se u javnosti, koliko nam je poznato, nigdje ne predstavlja kao doktor znanosti, a ne može odgovarati za pogrešku saborske administracije.

Umakati Šukera, koji je već prošlo svršeno vrijeme za Veliku Goricu, deplasirano je jer svi napadnuti su u životu ostvarili nekakve profesionalne karijere, a politika im je dala dodatne beneficije. Jedino je Dražen Barišić kao direktor Radio Velike Gorice, nekad najpopularnijeg radija u Hrvatskoj, doveo do gubitka. Da ga Šuker nije doslovce „izmislio“, Barišić kao potpuni anonimus nikada ne bi postao gradonačelnik Velike Gorice. Kako mu je to vratio? Jedva godinu dana poslije inauguracije za prvog čovjeka Grada, Barišić je izdao Ivana Šukera, zajedno s onima koje sada proziva.

Ni naslov teksta „Šukerovi lažni doktori drmaju Velikom Goricom“ nije pozitivan za Barišića. On, zapravo, otkriva da gradonačelnik Barišić više ne upravlja Gradom. On se početkom drugog mandata posve pogubio, prestao komunicirati s građanima i većinom najbližih suradnika, okružio se malom grupom poslušnika koje je doveo s RVG-a i nekolicinom lukrativnih zemljaka i jarana. Barišić je toliko izgubio kompas, da djelatnici gradske uprave sve manje slušaju njegove upute, jer se boje zakonskih posljedica . Nedavno se Barišić, tvrdi naš izvor iz gradske uprave, obrušio na jednog pročelnika prigovarajući mu da ne sluša njegove naloge. Pročelnik se nije dao impresionirati nego je gradonačelniku, tvrdi naš izvor, odgovorio „da ga u Gradu više nitko ne sluša, pa zašto bi on to činio“.

Barišić se povukao iz javnosti. Nije došao ni na skupštinu DVD-a svojih Gradića. Izvori iz sela tvrde da se Barišić zamjerio polovici sela zbog navodnih poslovnih muljaža i šurovanja s jednom lokalnom obitelji s kojom je, navodno, u rodbinskoj vezi. U Gradu, pa i u Zagrebu, proširila se priča da će karijera gradonačelnika Barišića biti nasilno prekinuta do početka ljeta zbog intervencije pravne države.

Barišić je, po svemu sudeći, svjestan svoje teške i nezavidne pozicije, pa se, izgleda, odlučio za bezočnu osvetu. Tekst o lažnom doktoru, navodno nije jedini koje Barišićev klan priprema za medije. Navodno će se razotkriti kriminal u VG Komunalcu dok ga je vodio bivši Barišićev kućni prijatelj. I ta odluka mu se može obiti o glavu. Tomislav Karamarko već godinama gradi političku strategiju čistih ruku u HDZ-u. Stranka se po predsjedniku Karamarku riješila mangupa i sada želi biti suvremena i poštena hrvatska i europska stranka. Ovo što radi Dražen Barišić je upravo suprotno od nastojanja vrha stranke. Otvarati opet nove kriminalne afere, samo je voda na mlin premijera Milanovića koji uporno želi okarakterizirati HDZ kao kriminalnu organizaciju, za razliku od SDP-a koji je navodno čist i mirišljav kao beba.

barisic novogodisnji koncert i nezic IMG_9306
Otvaranjem afera i medijskim napadima na svoje dojučerašnje stranačke kolege i saveznike, šikaniranjem i medijskim prokazivanjem suradnika i prijatelja koji su ga doveli ovdje gdje je danas, govori o ozbiljnim „falingama“ Barišićevog karaktera.

Dražen Barišić, kao predsjednik velikogoričkog HDZ-a već tri mjeseca nije sazvao Gradski odbor u kojem navodno više nema podršku većine. Statutarna obveza je da se Gradski odbor sastaje svaki mjesec, ali Barišić nije popuštao ni na jedan zahtjev. Sada je, ipak pod velikim pritiskom sazvao gradski odbor za utorak 14. travnja. Dnevni red je, navodno, čista „boza“, ali očekuje se veliki sukob zaraćenih strana. Središnjica je nedavno, na sastanku Barišića, Vidovića, Šimunovića i Čorića, zatražila da se sukobi smire, da prestane međusobno podmetanje po medijima te da Barišić drži pod kontrolom Gradski odbor HDZ-a jer je predsjednik stranke u Velikoj Gorici. Središnjica, osobno predsjednik Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić, dali su mu otvorne ruke da sredi stanje u gradskoj organizaciji. Umjesto reda, HDZ je dobio „bratoubilački“ rat do istrebljenja po medijima. Naravno, da najveću odgovornost za raspad sistema u gradskom HDZ-u snosi Dražen Barišić koji po svemu sudeći više ne upravlja ni Gradom ni Gradskim odborom HDZ-a. Zato se može očekivati da će središnjica morati prekinuti kalvariju lokalnog HDZ-a dok šteta ne bude nepopravljiva. Raspuštanje Gradskog odbora HDZ-a visi u zraku, a navodno se već i priprema. Što je istina, znat ćemo možda već u utorak.

 


Programi - zanimanja u našoj školi