Prijava

Vaša prijava

Organizirana pravna radionica za obrtnike i poduzetnike


O
S ciljem da svoje članove informira i upozna s obvezama vezanim uz primjenu zakonodavnih propisa, Udruženje obrtnika Velika Gorica održalo je  23. travnja 2015. pravnu radionicu u suradnji sa Odvjetničkim uredom Vinko Arelić iz Zagreba.

Vlasnici obrta i tvrtki u praksi nailaze na mnogobrojne  probleme i pitanja kako poslovati sukladno bezbrojnim propisima i svakodnevnim izmjenama Zakona i podzakonskih akata.

Što je gospodarska situacija teža i složenija, to  na žalost Zakonodavac propisuje sve veće kazne, tako da je za poslodavce uz borbu za opstanak poslovanja u ovim recesijskim vremenima, briga da se ne krše propisi najvažniji segment u vođenju obrta ili tvrtke.Samo jedan prekršaj i sankcioniranje istog, mnoge mikro poduzetnike može dovesti do bezizlazne situacije – zatvaranje poslovanja.Iz tih razloga  organizirati će se ovakve radionice na kojima se članstvu omogućuje kvalitetno informiranje.

Odvjetnik Arelić je na radionici iznio presjek najbitnijih pozitivnih propisa  RH s kojima se susreću obrtnici i poduzetnici u obavljanju svojih djelatnosti; kroz davanje smjernica i upozorenja radi izbjegavanja posljedica koje mogu negativno utjecati na poslovanje obrtnika. Također je, navodeći i primjere iz prakse, upoznao brojne prisutne obrtnika sa novostima Zakona o radu (sklapanje ugovora o radu, pravno utemeljenim razlozima za otkaz, te prekršajnim sankcijama u svezi radnopravnog odnosa), ovršnog zakona (teme prisilne naplate, prigovora i žalbi), te Zakona o  obveznim odnosima (sklapanje ugovora, ponuda, prihvat, raskid, pojačavanje obveznopravnog odnosa sudužništvom i jamstvom).

Nakon iscrpnog izlaganja pravnih tema popraćenog primjerima iz prakse, čije poznavanje je obrtnicima neophodno i sa kojima se i sami svakodnevno susreću u okvirima svoga poslovanja, odvjetnik je odgovarao na mnogobrojna pitanja pravno-poslovnog karaktera upućena od strane prisutnih, te im uputio savjete i smjernice postupanja u konkretnim situacijama.

Članovi Udruženja iskazali su veliki interes za sudjelovanjem na radionici i ocijenili da su ovakvi modaliteti informiranja vrlo dobri i potrebni.