Prijava

Vaša prijava

Plešani dali Gradu novi rok od 15 dana za sastanak s Ministarstvom


IMG_2405
Hitan sastanak građana kojeg je sazvala Inicijativa Pleso nije geto, održan je sinoć, 8. svibnja, u Društvenom domu u Plesu. Na sastanku se pojavio i gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec  te Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet.

Razlog hitnog sazivanja mještana je što je na sastanku u Gradu Inicijativi Pleso nije geto obećano da će Grad organizirati sastanak s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture u roku 15 dana, a od sastanka je prošlo već i 20. Od Grada je Inicijativa dobila dopis u kojem kažu da su pisali Ministarstvu, ali da nikakav odgovor nisu dobili. Incijativu je razljutilo što su doznali da je u Grad u međuvremenu ipak stigao odgovor Ministarstva, iako Grad u svom dopisu izrijekom tvrdi suprotno.

IMG_2414
Da je dopis Ministarstva ipak stigao, okupljenima na skupu u pleškom domu potvrdio je Dubravko Katulić, pojašnjavajući da se u dopisu Ministarstva dostavljaju podaci koje Grad već zna. „Mi znamo da je ovo nerazvrstana cesta, što znači da je održava Grad Velika Gorica. Nerazvrstana je do ograde, a dalje je D- 408“, kaže pročelnik Katulić. Kako se definira nastavak „nerazvrstane“ ceste, odnosno dio koji je iza ograde, a prije spajanja na državnu cestu, pročelnik Katulić ne zna.

karta cvorista
Nakon prvotnog negodovanja i nezadovoljstva okupljenih, koje je primio i otrpio pročelnik Katulić, okupljenima se obratio i gradonačelnik Dražen Barišić.  Uspio ih je udobrovoljiti obećavajući im da će se svim sredstvima boriti za njihove interese. „Idemo se zajedno boriti, ovo je naš grad, naša zemlja. Molim Vas da večeras izađemo sa zaključcima“, rekao je Barišić.

„Znam koliko Vam je ovo važno. Uspjeli smo otvoriti prolaz, ali problem time nije riješen. Gradonačelnik i ja, budite sigurni, borit ćemo se do krajnjih granica. Borit ćemo se zajedno s vama i biti na čelu kolone. Najprije ćemo pokušati mirno riješiti, a ako ne ide mirno, probat ćemo pritisnuti institucije da im svi zajedno pokažemo koliko je to važno za Veliku Goricu. Bila bi katastrofa da postanemo slijepo crijevo“, rekao je zamjenik gradonačelnik Ervin Kolarec.

Kronologija događanja

Gorući problem koji je prije mjesec dana uzbunio Plešane i stanovnike okolnih naselja Kobilića i Rakarja, ali i cijele Velike Gorice bilo je zatvaranje pješačkog prijelaza iz Plesa prema Zračnoj luci te najava koncesionara da će glavni ulaz u aerodromski prostor biti isključivo s velikogoričke obilaznice, sa skretanja prije naselja Bapče.

Zbog toga je prije više od mjesec dana održan prvi skup građana i osnovana Inicijativa Pleso nije geto. Inicijativa je pisala dopise Gradu, od kojih je na neke i stigao odgovor. Predstavnici Inicijative su se sastali  s predstavnicima Međunarodne zračne luke Zagreb, gdje su doznali da francuski koncesionar namjerava zatvoriti i glavni ulaz u aerodrom, iz Fizirove Ulice. Inicijativa je poslala apel za pomoć predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja im je dala svoju podršku i zamolila gradonačelnika Barišića da im pomogne.  U peticiji protiv zatvaranja prolaza Inicijativa je skupila više od 2000 potpisa podrške.  Daljnji korak Inicijative je otvaranje i kolnog prolaza prema Zračnoj luci, kao što je bilo sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je prolaz, privremeno, zatvoren iz sigurnosnih razloga.

Na sastanku je zaključeno da će pročelnik Katulić uputi dopis Ministarstvu unutarnjih poslova, koje je jedino mjerodavno za zatvaranje i otvaranje cesta. U zadatak pročelniku Katuliću stavljeno je da provjeri čiji je dio nerazvrstane ceste iza ograde. Dogovoren je dodatni rok od 15 dana u kojem bi se konačno trebao održati sastanak predstavnika Grada, Inicijative, Gradske četvrti Pleso i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastruktura.

IMG_2451
Ceste i javni prijevoz problem Plesa

Osim o zatvorenom prolazu, Plešani su gradonačelnika i njegove suradnike rešetali pitanjima o gorućim problemima svog naselja. Zamjeraju mu što za njegova dva mandata nije uređena ili sanirana niti jedna prometnica na Plesu. „Prije prvih lokalnih izbora, sadašnji gradonačelnik, u ovoj nam je sali rekao da je gotova projektna dokumentacija za Ulicu Petra Zrinskog i da će odmah poslije izbora krenuti radovi na sanaciji te Ulice. Niti je sanirana Ulica Peta Zrinskoga, niti je završena Pleška, da ne pričamo o Plepelićevoj, gdje trebaju čamci kad pada kiša. Naše Vukomerićke Gorice su uređene kao Mađarska, a Pleso koje je prvo na oku svakom strancu koji sleti u Zračnu luku i dođe prenoćiti kod nas hoda cestama koje su sramota i za obično selo, a ne za jednu gradsku četvrt koja je dio grada 6. po veličini u Hrvatskoj“, rekla je gospođa Rajka.

Drugi problem su rijetke i neadekvatne autobusne linije koje povezuju Pleso i Veliku Goricu.

Gradonačelnik Barišić je obećao riješiti i sve te probleme. Već sljedeći tjedan će u obilazak Plesa.

Grad Velika Gorica, kao 5%-tni suvlasnik Zračne luke Zagreb godišnje dobije oko 700 tisuća kuna od koncesijske naknade. Građane Plesa je zanimalo koliko je od toga investirano u Pleso. „Osim šest klupčica s unutrašnje strane prozora na domu i garderobnog ormara Pleso nije dobilo ništa. Je li to ekološka renta Plesa“, pitala je gospođa Rajka.