Prijava

Vaša prijava

Predstavljen 3. broj časopisa Luč


P1210993

U četvrtak 12. svibnja, Ogranak Matice hrvatske Velike Gorice predstavio je treći broj časopisa Luč.

U Muzeju Turopolja Luč su predstavili dr.sc. Jasna Turkalj, ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest i Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka i izvršni urednik Luči.

– Iako nisam prije ovoga susreta vidjela časopis znala sam da je to tematski blog odnosno dopunjena i prerađena predavanja koja su djelatnici Instituta za povijest održali tijekom Matičina četvrtka od 2011. godine kada smo uspostavili uspješnu suradnju s Ogrankom Matice hrvatske Velike Gorice – rekla je ravnateljica Turkalj.

Časopis Luč obuhvatio je povijesne i književne teme, od  povijesti Instituta za povijest, posjeda cistercita Opatije Topusko u Turopolju, života i djelovanja kardinala Franje Šepera, dobrotvornosti u Prvom svjetskom ratu, Represivnog aparata monarhističke Jugoslavije na području hrvatskih zemalja 1918. – 1941., Bleiburga i križnog puta 1945., Hrvatskog proljeća, te kontroverza iz prvih godina Domovinskog rata. U književnosti mogu se naći teme na kakavskom «Sonet koj pesnička fuorma» i «Obiestanek vuz trplenke i šoalenje» te nešto o Matičinom književnom natječaju. Uz to, u Luči možete proitati o Kulturnom centru sv. Martina u Hrvatskoj te kronologiju aktivnosti Ogranka.

Autori koji su ovaj broj Luči učinili takvim kakvim je su prof. Željka Cvetković, dr.sc. Hrvoje Čapo, Sanja Damjan, dr.sc. Martina Grahek Ravančić, dr.sc. Vijoleta Herman Kaurić, dr.sc. Josip Kajinić, dr.sc. Davor Marijan, dr.sc. Ana Novak, prof. Đurđa Parać, prof. Jelka Pavišić. Dr.sc. Gordan Ravančić, Stjepan Rendulić i dr.sc. Jasna Turkalj.

Tekst i foto: Ana Peternac Bučan

P1210996