Prijava

Vaša prijava

Umro je Stjepan Kos


 

Kos-Stjepan,-portret-5.6.09

U 61. godini 21. studenoga 2019. godine umro je Stjepan Kos iz Mraclina, ravnatelj Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici, istaknuti velikogorički političar i društveni aktivist, izuzetan kolekcionar, čovjek koji je neizmjerno volio svoje Turopolje i cijeli život radio na njegovom boljitku.

Rođen je 1958. godine. Tijekom svog života bio je vrlo aktivan u kulturnom, društvenom i političkom životu, ponajprije svoga Mraclina, ali je veliki doprinos dao i u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji.  Po zanimanju je bio inženjer strojarstva i profesor politehnike.  U velikogoričkom srednjoškolskom centru predavao je tehnički odgoj, fiziku i politehniku. Od 1997. do prerane smrti bio je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica. U struci se zalagao za promociju i bolje vrednovanje obrtničkih zanimanja, usko je surađivao s velikogoričkih Udruženjem obrtnika te s resornim ministarstvima na državnoj razini. Cijeli svoj radni vijek dodatno se obrazovao, pohađao je tečajeve i predavanja te se stručno usavršavao.

Stjepan Kos je od rane mladosti bio aktivan u društvenom životu svoga rodnog Mraclina. Bio je član KUD-a Dučec i DVD-a Mraclin. Kao mladi vatrogasac, član omladinskog odjeljenja DVD-a Mraclin na natjecanju u tadašnjoj SR Njemačkoj 1980. godine postao je prvak Europe. Isti rezultat omladinsko odjeljenje DVD-a Mraclin ponavlja i 1982. godine u Luksemburgu.

Plemenitaš po rođenju, bio je aktivan i u Plemenitoj općini turopoljskoj, odnosno Plemenitoj sučiji Mraclin. Aktivno je bio uključen u obnovu Plemenite općine turopoljske. U uprizorenju izbora župana Turopoljskog 1989. godine, prema pravilima POT-a iz 1895. godine, izabran je, između pravih nasljednika turopoljskih plemenitaša, za prvog župana turopoljskog poslije ukidanja POT-a 1947. godine. U prvim godinama poslije obnove Plemenite općine, obnaša niz dužnosti u POT-u, a posebice se angažira u projektu povratka turopoljske svinje u Turopoljski lug.

 

vijece-trznica-Stjepan-Kos-pokazuje-lokacijsku-dozvolu

U političkoj karijeri, kao član HSS-a u nekoliko mandata vodio je Mjesni odbor Mraclin. Bio je vijećnik u prvom sazivu Gradskog vijeća Grada Velike Gorice (od 29. 11. 2015.). Godinu dana, od lipnja 2000. do svibnja 2001. obnašao je dužnost predsjednika Gradskog vijeća. Od lipnja 2009. do lipnja 2017. bio je, u dva mandata, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice. Od 2017. ponovno je izabran u Gradsko vijeće kao vijećnik. U stranci je posljednjih nekoliko godina bio tajnik Gradske organizacije HSS-a.

Kos-i-lisica-2014-001

Hobi su mu bili lov, numizmatika i kolekcionarstvo svega što je vezano za povijest Mraclina i Turopolja. Tome je prilazio sa srcem i dušom. Lovački ispit položio je 1981. godine u svom matičnom lovačkom društvu u Mraclinu. Od 2000. godine član je Lovačkog društva Stari Gaj iz Mraclina. U njemu je u dva mandata (8 godina) bio član Izvršnog odbora te predsjednik Nadzornog odbora u jednom mandatu. Za svoj doprinos lovstvu primio je odlikovanje 3. reda (2005. godine) i odlikovanje 2. reda (2012. godine). Bio je predavač i ispitivač kandidatima na lovačkim ispitima. Od 1. travnja 2015. godine obavljao je poslove lovočuvara. Također je bio pridruženi član Lovačkog društva Srna Velika Gorica.

 

Kos-Stjepan-u-tur-sesiru,-anfas-4.2014

Stjepan Kos bio je poznat i kao izuzetan kolekcionar, prvenstveno povijesnih artefakata vezanih za njegov Mraclin i cijeli turopoljski kraj. Posjeduje veliku zbirku dokumenata, numizmatičku i etnografsku zbirku, zbirku trofejnog oružja i fotografija. Sakupio je i više od 100 razglednica velikogoričkog kraja.

Surađivao je na mnoštvu publikacija, prvenstveno povijesne tematike obogativši njihov sadržaj svojim prilozima. Koautor je knjige Mraclin, slike iz povijesti u izdanju Glasnika Turopolja 1993. godine. Kolekciju razglednica ustupio je za objavu u knjizi Pozdrav iz povijesti iz 2006. godine, a sa svojim artefaktima sudjelovao je i u objavi knjige Turopoljski vjekopisi te monografija o velikogoričkom konjskom tramvaju kojnači i Turopoljskom lugu.

Obitelji i rodbini iskrena sućut.

 

 

 

IMG_4692