Prijava

Vaša prijava

TKO ĆE OD OVIH DESET KANDIDATA BITI NAJBOLJI MLADI POLJOPRIVREDNIK? Proizvode 'zdravu Nutellu', pčelinji otrov, kobilje mlijeko...'


Prijenos uživo s poljoprivredne konferencije

Uživo poljoprivrdena konferencija

NOVO 10:05 - U hotelu Esplanade Zagreb počela je konferencija na kojoj će se izabrati najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj.

--------------------------------------

Nakon Ivana Veselića, Matije Cetinića i Ivana Gašića Hrvatska će danas dobiti novog najboljeg mladog poljoprivrednika u izboru koji četvrtu godinu zaredom, uz pokroviteljstvo Jutarnjeg lista, organizira europarlamentarka Marijana Petir, ambasadorica projekta Europske pučke stranke (EPP) za Hrvatsku.

Na poljoprivrednoj konferenciji u hotelu Esplanade pobjedniku će biti dodijeljena novčana nagrada od 15.000 kuna koju osigurava Erste banka, Euroinspekt Croatiakontrola pobjedniku će za usluge kontrole dodijeliti nagradu od 5000 kuna, a Jutarnji list dodijelit će posebnu nagradu mladom poljoprivredniku koji dobije najviše glasova za svoj projekt u online glasovanju na portalu jutarnji.hr.

Svih deset mladih poljoprivrednika koji su među 27 zaprimljenih prijava ušli u uži izbor, europarlamentarka Marijana Petir odvest će u Bruxelles, gdje će na jesen biti održan izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika u EU koji tradicionalno organizira EPP.

Stoga će im se na Poljoprivrednoj konferenciji u hotelu Esplanade videopozdravom obratiti Phil Hogan, povjerenik EK za poljoprivredu, a o značenju izbora za mlade u poljoprivredi govorit će i Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade. Njegov pomoćnik Krešimir Ivančić i Matilda Copić, ravnateljica APPRRR-a, održat će prezentacije o korištenju fondova EU u poljoprivredi.

Nakon videoprezentacije “100 posto hrvatski ječam za Karlovačko” središnja panel-rasprava bit će posvećena poljoprivrednoj politici i mladima, a u njoj će uz najboljeg mladog poljoprivrednika, ambasadoricu projekta Petir, sudjelovati i državni tajnik Tugomir Majdak te Vlado Čondić Galiničić, savjetnik Fortanova grupe za poljoprivredu.

U užem izboru za najboljeg ove se godine našlo i troje poljoprivrednika koji su i lani bili finalisti. To su Diana Prpić, proizvođačica batata koja je ove godine na tržište plasirala ekološki namaz Batela, Tvrtko Matijević, koji je unaprijedio tehnologiju skupljanja pčelinjeg otrova i radi istraživanja o korištenju otrova u medicinske svrhe, te Zvonimir Kalić, slavonski inovator koji je uz dvadesetak proizvoda od industrijske konoplje napravio i ljekovito ulje iz cvijeta biljke, tzv. CBD.

U Slavoniji je Marijan Balić počeo proizvoditi itekako tražen crni češnjak, a s obronaka Bilogore Zoran Rebić donosi projekt ljekovitog kobiljeg mlijeka i kozmetičke linije od mlijeka. Ekološka maslinova ulja Radoslava Županovića iz Kruševa već su dobro poznata u Skandinaviji, a natječaj je dao priliku Heleni Fabek da pokaže svoj projekt prvog bučomata u Hrvatskoj.

O medomatu razmišlja Antonio Komadina iz Novog Vinodolskog kojem su se nekoć smijali kad se školovao za pčelara, a onda su shvatili da je proizvodnja hrane unosnija od kratkotrajne apartmanizacije. Povrćar Nikola Tretinjak iz Velike Gorice sa svojom mamom na Dolac doprema najbolje povrće, a Međimurka Tatjana Hažić obiteljsku ponudu zdravih proizvoda želi zaokružiti gradnjom kampa s najvišim ekološkim standardima.

Priče svih kandidata pročitajte OVDJE.