Prijava

Vaša prijava

EKSKLUZIVNO: GIGANT OBRAMBENE INDUSTRIJE U VELIKOJ GORICI ŽELI CENTAR ZA HELIKOPTERE Finci su već posjetili posrnuli Zrakoplovno-tehnički centar


Finska tvrtka Patria zainteresirana je za osnivanje Centra za održavanje, popravak i remont aviona i helikoptera u Zrakoplovnom tehničkom centru u Velikoj Gorici, o čemu se vode intenzivni pregovori s predstavnicima hrvatskog Ministarstva gospodarstva, potvrđeno je Jutarnjem listu u finskoj kompaniji.

“Predstavnici Patrije posjetili su ZTC kako bi vidjeli u kakvom je stanju tvrtka i utvrdili mogućnosti buduće suradnje. Isto tako, pozvali smo tehničko osoblje ZTC-a u nordijske zemlje kako bi se upoznali s mogućnostima Patrije u održavanju helikoptera i vojnih aviona”, stoji u odgovoru Brigitte Salonen, glasnogovornice kompanije, Jutarnjem listu.

“Patria želi uspostaviti dugoročno partnerstvo s državnim tvrtkama koje se bave poslovima održavanja, remonta i popravka u Europi, a Patriji je podučje Jadrana vrlo zanimljivo u tom segmentu”, dodala je Salonen.

Veći poslovi

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su nam posjet predstavnika Patrije. “Možemo potvrditi kako su predstavnici jedne od poslovnih jedinica Patrije - Patria’s ISP posjetili Zrakoplovno-tehnički centar kako bi se upoznali s mogućnostima i kapacitetima same tvrtke te razmotrili mogućnost potencijalne buduće suradnje”, stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva Jutarnjem.

Patria u svom portfelju ima i dio Aviation u kojem se rade poslovi održavanja civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F18 koje koristi finska vojska. Prema dostupnim informacijama, Patriji je ZTC zanimljiv zbog budućih većih poslova održavanja hrvatskih helikoptera. Riječ je o helikopterima Kiowa, Bell, a u budućnosti i Black Hawk. Sve te modele helikoptera Patria Aviation već sada održava. Primjerice, ima ugovor za održavanje švedskih Black Hawka.

ZTC je državna kompanija koja se bavi poslovima održavanja vojnih i civilnih aviona te helikoptera, ali je već godinama u velikim poslovnim problemima. Trenutno obavljaju dio posla remonta helikoptera Mi 171Sh. Riječ je o poslu koji je zapao u velike probleme i upitno je kada će biti završen. Država je u nekoliko navrata pokušala naći rješenje za ovu tvrtku, ali bezuspješno. Posljednji pokušaj bio je da izraelska tvrtka Elbit kupi ZTC u sklopu kupnje borbenih aviona F16 Barak. No, sve je propalo nakon fijaska posla s avionima.

Prema dostupnim informacijama, razgovore o mogućoj suradnji s Patrijom inicirali su ministar gospodarstva Darko Horvat i njegov pomoćnik Zvonimir Novak, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za OFFSET. Novak je prošle godine posjetio sjedište Patrije u Hämeenlinni, a tada su i pokrenuti razgovori o mogućem dolasku Patrije u ZTC. U priopćenju nakon sastanka navedeno je da je Ministarstvo gospodarstva 2007. potpisalo sporazum s Patrijom o offsetu te da je svrha i cilj posjeta bilo “iznalaženje novih mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo putem suradnje s predmetnim društvom na konkretnim projektima”.

247591-317496-Novak_u_posjetu_drustvu_Patria.jpg

Patria se 2007. ugovorom o prodaji 126 borbenih oklopnih vozila AMV 8x8 obvezala i na realizaciju offset programa koji se dijeli na direktni i indirektni. Patria i Ministarstvo gospodarstva tvrde da je vrijednost offseta poslovna tajna. No, Darko Grbac, član Uprave tvrtke Đuro Đaković - specijalna vozila, prije godinu dana je izjavio da je Patria preuzela obvezu realizacije offseta u ukupnom iznosu od gotovo 257 milijuna kuna. Direktni offset realiziran je kroz proizvodnju BOV-a u Đuri Đakoviću i on ne smije biti manji od 60 milijuna kuna, a ostalo je indirektni offset. Grbac tvrdi da je do travnja 2013. Patria isporukom svih 126 vozila ispunila obvezu direktnog offseta. Što je s realizacijom indirektnog offseta, nije poznato.

Offset obveze

Godine 2012. iz Hrvatske gospodarske komore procurila je informacija da je u sklopu indirektnog offseta otpisano manje od jedan posto ukupne Patrijine obveze. Nadalje, pojavila se informacija da je, u okviru offseta, finska tvrtka Wärtsilä s riječkim 3. majem ugovorila posao isporuke brodskih motora, dok je s Institutom “Ruđer Bošković” Patria potpisala sporazum o financiranju obuke hrvatskih znanstvenika u Madridu i osnivanju suvremenog laboratorija za istraživanje raka dojke i prostate u Zagrebu.

Glasnogovornica Patrije na ovu nam je temu tek rekla da je rok za ispunjavanje offset obveza kraj 2020. godine i da “u sporazumu postoji nekoliko dobrih offset projekata koji će biti realizirani do ugovorenog roka”. Međutim, tvrdi da suradnja u sklopu ZTC-a “u ovom trenutku nije offset projekt već je riječ o nastavku naše poslovne suradnje s Hrvatskom”.

Prema našim informacijama, ministar Horvat je navodno Patriji ponudio i vlasnički udio u ZTC-u, ali u Patriji zasad ne žele govoriti o tome. “Sada smo u ranoj fazi razgovora o mogućoj suradnji. Još nisu izrađeni planovi za budućnost tako da u ovom trenutku ne možemo komentirati konkretne planove.” No, glasnogovornica tvrtke nagovještava da bi se to moglo znati vrlo brzo: “Prvo moramo definirati opseg potencijalne suradnje, a onda ćemo s partnerima u Hrvatskoj donijeti sve potrebne odluke. Nadamo se da bi se sve to moglo dogoditi relativno brzo, najranije u rujnu”.