Prijava

Vaša prijava

Patria želi kupiti ZTC i u Hrvatskoj otvoriti središte za remont helikoptera


Ministar gospodarstva Darko Horvat danas će s predstavnicima norveških tvrtki Kongsberg Defence & Aerospace AS i Kongsberg Aviation Maintenance Services AS te finske kompanije Patria ISP Oy potpisati Memorandum o suglasnosti za procjenu i uspostavu strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju.

Ovaj dokument prvi je službeni korak u realizaciji mogućeg preuzimanja Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici od strane Kongsberga i Patrije. Kako Jutarnji list neslužbeno saznaje u Ministarstvu gospodarstva, Kongsberg i Patria iskazali su namjeru dokapitalizirati ZTC i preuzeti ovu tvrtku u većinsko vlasništvo kako bi u Hrvatskoj uspostavili regionalni centar za održavanje, popravak i remont zrakoplova i helikoptera.

Novi vlasnik

Prema istom izvoru, dokapitalizacija bi se provela uvođenjem novih tehnologija i financijskim ulaganjem u ZTC. U ovom trenutku još nije definirano koliki bi većinski vlasnički udjel u ZTC-u Patria i Kongsberg kupili. Naime, kako ZTC nije tvrtka od strateškog interesa, njegovu bi prodaju proveo CERP putem javnog natječaja. Prema sadašnjim planovima, do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine točno bi se definiralo koji bi dio ZTC-a bio za prodaju i kolikog bi se vlasničkog udjela država odrekla. Nakon toga bi CERP raspisao natječaj na koji bi se mogao javiti bilo tko zainteresiran.

No, očekuje se da Patria i Kongsberg daju svoju ponudu. Naši sugovornici u Ministarstvu gospodarstva procjenjuju kako bi do ljeta sljedeće godine taj proces mogao biti završen, a ZTC dobio novog vlasnika.

Razgovori predstavnika Ministarstva gospodarstva s jedne te Patrije i Kongsberga s druge strane oko njihova ulaganja u ZTC traju već skoro godinu dana. Počeli su u svjetlu offset obveza koje Kongsberg i Patria imaju prema Hrvatskoj, a moraju ih ispuniti do kraja 2020. godine. Kako saznajemo, tijekom razgovora predstavnici tih tvrtki izrazili su želju za kupnju ZTC-a i stvaranje regionalnog centra. Daljnji poticaj mogućem dogovoru dan je ovog ljeta tijekom posjeta ministra gospodarstva Darka Horvata Patriji i Kongsbergu.

Održavanje aviona

U finskoj Patriji Jutarnjem listu su potvrdili kako su njihovi predstavnici posjetili ZTC, dok je tehničko osoblje ZTC-a posjetilo obje tvrtke kako bi se upoznali s njihovim mogućnostima u održavanju helikoptera i vojnih aviona. “Patria želi uspostaviti dugoročno partnerstvo s državnim tvrtkama koje se bave poslovima održavanja, remonta i popravka u Europi, a Patriji je područje Jadrana vrlo zanimljivo u tom segmentu”, rekli su nam u Patriji.

Tvrtke Patria Aviation i Kongsberg Aviation Maintenance Services AS obavljaju poslove održavanja civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F-18 koje koristi finska vojska, ali i aviona F-16. U tom kontekstu država je zainteresirana za ulazak Patrije i Kongsberga jer bi imala kvalitetno riješeno održavanje svojih Black Hawk i ostalih helikoptera te aviona F-16, ako se odluči na njihovu nabavu, spasila bi jednu važnu granu proizvodnje i imala na raspolaganju nove moderne tehnologije.