Prijava

Vaša prijava

Književne preporuke – jesen 2022. : dječja književnost


beskonacna suma

Beskonačna šuma / Frane Herenda

Dječak i Brat žive na rubu Beskonačne šume. Prostor je to kao stvoren za igru, zabavu, istraživanje, ali i zaklon kad igre rata zamijeni pravi rat.
Nakon odlaska svih prijatelja, ulaze u svijet priča, svijet zaštićen od razaranja.
Beskonačna šuma priča je o bratskoj ljubavi i besmislu rata u kojoj stvarnost i mašta polako gube jasne granice.

brane i frane

Frane i Brane / Chris Naylor-Ballesteros

Sjajna priča o prijateljstvu koja će nasmijati djecu i roditelje.

Frane i Brane najbolji su prijatelji i obožavaju se igrati skrivača. No medvjedu Brani ta igra i ne ide toliko dobro koliko on misli. Lisac Frane uvijek pobjeđuje, ali baš uvijek… Kada ponovo dođe red da se Brane sakrije, Frane mora odlučiti o tome hoće li pobijediti po tko zna koji već put… ili usrećiti svog najboljeg prijatelja. Odlučuje brojiti do sto (što jako dugo traje) kako bi mu pružio najbolju priliku za savršeno skrivanje.

broji do 10 i unatrag

Broji do deset i unatrag --- : slikovnica s prozorčićima / [ilustracije Magali Mansilla ; prevela Ivana Šabić Bilođerić]

Slikovnica sa prozorčićima uz koju će najmlađi brzo naučiti brojiti do deset i unatrag.

čovpas zov divljašštva

Čovpas : zov divljaštva / napisao i ilustrirao Dav Pilkey

Što je ovo? Čovpas je u zatvoru?! Nekoć junak, sada okorjeli zločinac, naš pseći protagonist okrivljen je za zločin koji nije počinio! Dok se njegovi zakon frendovi trude dokazati njegovu nevinost, Čovpas se pokušava uklopiti među ljudima i psima. No, iako je on i pas i čovjek, nigdje se ne uspijeva uklopiti. On je jednostavno NEPRILAGOĐEN.

damar maki je car

Darmar, Maki je car / Melita Rundek

Ovo je priča o mačku Makiju, njegovom prijatelju dugodlakom hrtu Kanu i njihovim vlasnicama. Osim njih, Makija se svi boje jer radi darmar i ponaša se kao car gdje god da dođe. Ipak, morati će naučiti da mora biti dobar i pristojan i prema onima koji mu nisu tako bliski. Ova poučna i duhovita priča namijenjena je mlađoj djeci i predškolcima.

knjiga ukradenih snova

Knjiga ukradenih snova / David Farr

Kada Rachel i Robert pomognu svojem ocu knjižničaru ukrasti zabranjenu knjigu, bivaju uronjeni u svijet prepun opasnosti. Svi su u potrazi za Knjigom ukradenih snova, njihov otac biva uhapšen, a Rachel i Robert bacaju se u bijeg. Pritom moraju otkriti kakve to tajne knjiga krije te pronaći magičnu stranicu koja joj nedostaje.

No zao i proračunat predsjednik Charles Malstain na njihovom je tragu i učinit će sve kako bi im preoteo ono što posjeduju. Kada Rachel i Robert otkriju čarobnu istinu o knjizi, odlučit će učiniti sve u svojoj moći kako bi spriječili da ona dopadne baš njemu u ruke – dođe li do toga, Charles će Malstain vladati zauvijek.

Mjesta ima na metli svima

Mjesta ima na metli svima : dodirni me, osjeti me / prema omiljenoj slikovnici koju su stvorili Julia Donaldson i Axel Scheffler

Tvrdoukoričena slikovnica za najmlađe nastala je prema istoimenoj popularnoj priči. Leteći na svojoj metli vještica gubi razne predmete, a životinje koje susreće pomažu joj ih prikupiti. Na svakoj stranici su ukomponirani dijelovi drugačijih tekstura koji djeci pružaju različite taktilne doživljaje.

Strašno simpa jezive priče Rowleyja Jeffersona

Strašno simpa jezive priče Rowleyja Jeffersona / Jeff Kinney

Uzmite baterijsku svjetiljku, zavucite se pod deku i uronite u šašav, neočekivano urnebesan svijet mašte Rowleyja Jeffersona. U ovim duhovito jezivim pričama upoznat ćete zombije, vampire, duhove i još svašta.

Rowleyjeve strašne priče možda vas nasmiju, ali pazite se – možda ćete morati spavati s upaljenim svjetlom!

vjetropirasta

Vjetropirasta / napisao Zoran Vakula

Zoran Vakula svima dobro znani meteorolog i Nik Titanik – poznati crtač udružili su snage i podarili nam niz od 12 edukativnih slikovnica, kojima je cilj približiti najmlađima meteorološke pojave. Prva slikovnica posvećena je vjetru. Što je vjetar, čemu služi, kakvih sve vrsta ima i sl. Na kraju svake zabavne i poučne slikovnice nalazi se križaljka, premetaljka, rebusi i mala bojanka.

zbirka recepata za putovanje kroz odrastanje

Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo / Danijela Pavlek

Zbirka pjesama u stihovima za djecu čita se u dahu. Svaka pjesma je recept za nešto važno u životu (za ljepše snove, za sreću, za opraštanje, protiv sramežljivosti i ljubomore…). Duhovito, nenametljivo i originalno. Knjiga je i dobitnica književne nagrade Kitica za najbolju zbirku poezije za djecu i mlade 2020.


Književne preporuke – jesen 2022. : popularna znanost