Prijava

Vaša prijava

Stručna usavršavanja djelatnika Gradske knjižnice Velika Gorica u okviru Erasmus + program za cjeloživotno učenje


Djelatnici Gradske knjižnice Velika Gorica osim svog redovnog rada s korisnicima konstantno sudjeluju na seminarima, stručnim skupovima i knjižničarskim skupštinama kako bi se stručno usavršavali. Posao knjižničara podložan je silnim promjenama u samom radu, kao što su sada aktualne informatička i medijska pismenost, te stoga moramo nastojati biti u toku sa svim izazovima koje nam posao donosi.

Knjižnica je kulturna ustanova koja se ne bavi samo posudbom knjiga, ona organizira razna događanja, radionice, susrete s gostima koji korisnicima prenose različita znanja. Ona je mjesto za sve građane našeg grada a njena događanja su namijenjena svim dobnim skupinama građana bez obzira na spol, obrazovanje, ekonomski status i sl. Misija knjižnice je da kvalitetom programa doprinosi kulturnom razvoju grada Velike Gorice te da omogući svim građanima neformalna druženja i stjecanja novih znanja.

Prema IFLA-inim i UNESCO-ovim smjernicama za razvoj službi i usluga, ključne zadaće narodne knjižnice obuhvaćaju rad na obrazovanju i kulturi zajednice, te kao takve moraju biti jezgrom svoje lokalne zajednice. Knjižnica stvara i jača čitalačke navike djece od rane dobi, podupire osobno obrazovanje za koje se odlučuje pojedinac (kao i formalno obrazovanje na svim razinama), stvara mogućnosti za osobni kreativni razvitak, promiče svijest o kulturnom naslijeđu te osigurava pristup svim vrstama obavijesti o svojoj zajednici za njezine građane.

Vođene tim činjenicama, Morana Peranić (diplomirana knjižničarka)  i Pamela Sever (ravnateljica), napisale su opširan program pod nazivom „Programi za treću životnu dob u Gradskoj knjižnici Velika Gorica“ te se njime prijavile na natječaj Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU). Program je dobio najviši broj bodova od svih prijavljenih projekata, te je knjižnici odobren Erasmus + projekt u području za obrazovanje odraslih i financijska sredstva za razmjenu prakse s inozemnim partnerima.

Ohrabrene ovim projektom, koji obuhvaća jednu mobilnost, kolegice Peranić i Sever napisale su novi program iz područja obrazovanja odraslih koji obuhvaća rad na aktivnostima održivog razvoja te povećanju vidljivosti knjižnice u lokalnoj zajednici. Na taj način žele približiti programe knjižnice većem dijelu građana s ciljem povećanja njihovih dolazaka na aktivnosti koje knjižnica nudi. Za ovaj projekt, koji je opet među najbolje ocijenjenim od Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), Gradska knjižnica Velika Gorica dobila je Erasmus akreditaciju za obrazovanje odraslih. Akreditacija je dodijeljena za  razdoblje od 1. veljače 2024. do 31. prosinca 2027. godine.

Erasmus akreditacija je alat za uključivanje naše knjižnice i grada u prekograničnu razmjenu i suradnju s ciljem provedbe redovnih aktivnosti mobilnosti, a u svrhu učenja i stjecanja novih znanja te razmjenu prakse s inozemnim partnerima. Osim toga, ove mobilnosti rade i na promociji samog grada Velike Gorice i Lijepe Naše.

Dodijeljena akreditacija do 2027. godine potvrđuje uspješnost dugogodišnjeg stručnog usavršavanja djelatnica knjižnice čega su potvrda i uspješno napisani projekti, a primjena novostečenih znanja unaprijedit će sam rad knjižnice uvođenjem novih usluga i poboljšanjem već postojećih.

Knjižnica nije mjesto u kojem samo posuđujete knjige, ona je kulturna ustanova koja vam pruža pristup informacijama. Knjižnica je mjesto gdje možete doći i sudjelovati u raznim radionicama, slušati predavanja o književnosti, zdravlju i zdravoj prehrani, odgoju djece, vremenskim (ne)prilikama, upoznati naše pisce i otkriti kako se pišu knjige, ponekad ćete i vježbati s nama, a oni spretni mogu naučiti heklati ili vesti.

Knjižnica može biti vaš drugi dnevni boravak. Kako bi ona to doista i postala, vi to samo morate poželjeti i doći u nju. A mi ćemo se nastojati i dalje usavršavati u stručnim znanjima i vještinama kako biste se u knjižnici osjećali što ugodnije.