Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Bernardine Evaristo: Djevojka, žena, drugo

[]

Ovo je roman o ženama, crnkinjama, prijateljicama, lezbijkama, o drugačijima, LGTB zajednici, o sazrijevanju žena, njihovim problemima, stremljenjima, uspjesima i padovima. Kroz monologe dvanaest britanskih žena afričkog ili karipskog porijekla opisuju se osobna iskustva u raznim razdobljima 20. i 21. stoljeća. U Bookerom nagrađenom romanu opisuju se njihove poteškoće, ambicije, uspjesi i razočaranja. Tu je jedna kazališna redateljica, dramatruginja i legenda londonske lezbijske scene, njena kći koja promišlja rasne i klasne probleme, najbolja prijateljica koja se izvukla iz toksične veze s radikalnom lezbijskom feministicom itd. Sve one su se suočavale s rasnim predrasudama, siromaštvom i nasiljem. Upornošću i marljivošću uspjele su opstati i stvoriti bolji i svrhoviti život iako okolnosti često nisu bile na njihovoj strani.

“Girl, Woman, Other” osmi je roman Bernardine Evaristo, objavljen 2019. godine u izdanju britanske izdavačke kuće Hamish Hamilton. Autorica je sudobitnica nagrade Booker za 2019. godinu zajedno s Margaret Atwood i njezinim romanom „Svjedočanstva“ – nastavkom “Sluškinjine priče” , a primila je  i preko trideset priznanja za knjigu godine i desetljeća, uz priznanje kao jedna od najboljih knjiga Baracka Obame za 2019. Njezine nagrade uključuju Fiction Book of the Year na dodjeli nagrada British Book 2020., gdje je također osvojila i nagradu Autor godine. Dobitnica je brojnih književnih nagrada u raznim zemljama.

Roman istražuje kako se rasa, seksualnost, spol, povijest i ekonomska raslojenost ispresijecaju i kako žene koje su drugačije doživljavaju razne oblike ugnjetavanja.

Knjigu “Girl, Woman, Other” od 398 stranica prevela je s engleskoga slobodna prevoditeljica Davorka Herceg-Lockhart, jer je zagrebačka izdavačka kuća Profil knjiga promptno reagirala i već godinu dana nakon premijernog izlaska knjige objavila ju 2020. godine i u Hrvatskoj.

Bernardine Evaristo (1959.) britanska je spisateljica, nagrađivana autorica brojnih djela koja obuhvaćaju žanrove romana, poezije, eseja i književne kritike te radijske i kazališne drame. Njezini tekstovi i projekti temelje se na interesu za afričku dijasporu. Profesorica je kreativnog pisanja na Sveučilištu Brunel u Londonu. Prosuđivala je brojna djela za književne nagrade. Djela su joj prevedena na gotovo 40 jezika.

Odabrala i pripremila: Dražena Petrišić

Objava KNJIGA TJEDNA Bernardine Evaristo: Djevojka, žena, drugo pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.