Prijava

Vaša prijava

Jesu li župani poslušali premijera i kakav će impuls dati cijepljenju? Zagorci će moći besplatno u toplice, Splićani na 'Francuzicu' u kazalište...

['cjepivo', 'cijepljenje', 'koronavirus']

Pretpostavimo da se ne želite cijepiti, i da vam za razliku od Lovrena nitko nikako ne može promijeniti mišljenje. Biste li se predomislili da nakon cijepljenja recimo imate priliku osvojiti 250 000 dolara? Možda bi se predomislili i da vam netko ponudi besplatne krafne svaki dan do kraja godine, ili da dobijete bon za shopping. Sve zemlje danas muči taj isti problem, i svi pokušavaju što god znaju. 

Amerikanci imaju lutriju, dijele jointove, stipendije studentima, čak i pištolje, i u Srbiji su isto pokušali s dinarima i pečenim volovima. A što radi Hrvatska koja ima 700.000 doza viška? Zasad znamo da će od ponedjeljka sela obilaziti COVID autobusi u kojima će se moći cijepiti tko želi, a u Splitu, kako smo danas doznali tko se cijepi - može besplatno na jednu predstavu u HNK. Ali jučer je premijer rekao županima da očekuje od njih da daju impuls da se sve ubrza...

Od jointa do vola pečenog! Od Jay Lo i princa HArryja, do Jelene Karleuše. Tako su u svijetu i regiji pozivali na cijepljenje, kod nas su originalni bili samo Zagorci.....

"Ko se cijepi da dobi kartu za besplatno kupanje u jednom od naših zagorskih toplica", kazao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

I Splićani.

"Predstava će biti 23.6. u HNK "Francuzica" za sve one koji su cijepljeni sa dvije doze cjepiva dobit će besplatnu ulaznicu", poručila je ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Predstava o ljudskim odnosima u otuđenom svijetu čini se kao dobar mamac - kad se ima vremena.

"Ja jesam cijepljen s dvije doze, a to me ne bi me motiviralo, jer ja nemam vremena", kaže Nikica Bonačić iz Splita.

"Mene bi, pošto mislim da ovaj grad nudi jako kvalitetan program šta se tiče i orkestra i opera i predstava, tako da mislim da da", dodaje Miroslav Mrass.

Srbi, koji su donedavno vodili u utrci cijepljenja, za ovakve su redove nudili vaučere za shopping, angažirali Karleušu, pekli vola i cijepili po kafićima.

{"RELATED":4049498}

Nudili su i novac, pa se jedan građanin cijepio pet puta, a jedan je poduzetnik iz Šapca zaposlenicima davao po tristo eura za cijepljenje. Kad je ponestalo ideja - došli su na novu - tko god nije cijepljen, a zarazi se, nema plaćeno bolovanje. 

Tko će biti originalniji

U Hrvatskoj - kažu nam svi koje smo pitali - to ne bi upalilo.

"Bi li kokice upalile? Ništa ne bi upalilo, ja gledam i slušam tu komentare, kao to je ništa, to je jača gripa i tako, ali ja mislim da to nije baš tak", govori nam Hakik Ibraimi.

"Na što bi vi zagrizli? Pa na janjetinu sigurno... Šalim se, ne znam, mislim zagrizla bi na to da se vratimo normalnom životu", kaže Brina Mulc Fijucek.

"Pa par pogleda na bolnice, na respiratore, kad vide, smrkne im se i onda bi sigurno išli", dodaje Ecija Martinis.

"Treba ljudima omogućiti da putuju i onda smo ih praktički prisilili da se moraju ić cijepiti", kaže Goran Ladišić.

A nije ni da su se župani, koje je premijer jučer pozvao da daju impuls za cijepljenje natjecali u tome - tko će biti originalniji. Svi su kao jedan odgovarali da otvaraju punktove bez najave, a od ponedjeljka u zabačena mjesta kreću Covid autobusi. 

"Ideja je da autobus stane u malo mjesto ispred vatrogasnog ili društvenog doma koji postoje u svakom malom mjestu, na prednji ulaz ući će građani, cijepit se, pričekati 15ak minuta i dalje svojoj kući. I dočekati će ih Capak i Beroš? Da doći će ministar Beroš i dr. Capak, oni će u ponedjeljak biti s nama u tom busu", rekao je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

"Svaki sugrađanin koji dođe na punkt i izrazi želju za cijepljenjem može odmah biti cijepljen, s tim da ćemo jasno dati do znanja na kojim punktovima se cijepi kojim cjepivom", dodaje Mato Vukić, zamjenik župana i načelnik Stožera Osječko-baranjske županije.

I tako sve dok ne procijepe 50 posto odraslih. Većina ih je jednom dozom procijepila oko 40 posto njih. Najbolji su Zagrebačka gdje je prvu dozu primilo 45 posto odraslih i Sisačko-moslovačka gdje je cijepljenje završeno za više od 20 posto njih. Niti 30 posto ukuonog stanovništva cijepljeno je u Bjelovarsko bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko - kninskoj i Zadarskoj.

Dubrovačko - neretvanska županija neće nuditi - ni pivo, ni joint ni vola pečenog. Kažu to bi bila diskriminacija prema onima koji nisu dobili ništa

"Ja sam najbliži janjetini... Šalim se. Malo nas priječi u tome činjenica da su neki od njih, dakle 40 posto njih bili vrlo odgovorni i već se cijepili i to očekujemo od svih", jasno će župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

A kad krenu novi redovi na raznim punktovima i autobusima, doze će biti spremne. Na lageru je u ovom trenutku 684. 706 doza - dovoljno za oko 17 posto ukupnog stanovništva u Hrvatskoj.