Prijava

Vaša prijava

Casimir je došao u Zagreb odigrati utakmicu, no onda se zaljubio i ostao: 'Ne mogu se naviknuti na zimu'

['nogomet', 'afrika']

U Hrvatsku je stigao prije 18 godina kada je s nogometnom reprezentacijom došao odigrati utakmicu u Zagrebu – a onda je Casimir ovdje i ostao. Zaljubio se u Međimurku i skrasio na sjeveru zemlje u Nedelišću gdje je najpoznatiji, a vjerojatno i jedini Kamerunac. Ipak – i dalje je poglavica u rodnom selu u Kamerunu, a probleme rješava WhatsAppom. 

''Dobar dan svima, ja sam Casimir Nomo Nemi, dolazim iz Kameruna'', predstavio se Casimir. 

Pet tisuća kilometara daleko od rodne zemlje u Hrvatsku je Kamerunca, u Nedelišću već dobro znanog kao Kazo – dovela nogometna lopta. 

''Naivni smo bili, mladi, voljeli smo loptu, htjeli smo samo igrati. Onda jedan dan netko govori moraš bolje igrati negdje drugdje, a to nije bilo onda u mojoj matičnoj zemlji koja je Kamerun, trebali smo ići prema Europi, i tako sam završio u Hrvatskoj'', kazao je Casimir Nomo Nemi, Kamerunac u Hrvatskoj. 

Neko je vrijeme igrao u velikogoričkom Udarniku. Danas nogomet još zaigra u veteranskoj momčadi i sudac je u međimurskoj ligi. 

''To se i dogodilo. 2014. Ja sam tu bio, doma samo sam ja navijao za Kamerun, a sin, kćer i žena su bili za Hrvatsku. Kamerun je izgubio 4-0 taj dan. Ja se nadam da još jedanput ćemo moći igrati protiv Hrvatske, kao sada na Svjetskom prvenstvu igramo protiv Srbije, a oni će dobiti malo po guzi, ja se nadam'', ispričao je Casimir. 

Supruga, rođena Međimurka, šali se, Kazo je ovdje poznato lice.

''Njega sad poznaju više u Međimurju nego mene. Svi znaju, a ja sam žena od Kaze. Ne znaju mi ime, ali znaju da sam žena od Kazija. Dobro su ga prihvatili zato jer je i on takva osoba koja vrlo brzo sklapa prijateljstva'', rekla je Gordana Nomo Nemi, Casimirova supruga. 

I dok supruga juri na sastanak - Casimir nam objašnjava, u Hrvatskoj obožava srdačnost ljudi, ali na jednu se stvar nikako ne može naviknuti. 

''To je zima'', naglašava Kamerunac. 

Iako ga tamo nema, u svom je rodnom selu stotinjak kilometara udaljenom od glavnog grada Kameruna, Casimir poglavica. Rješava probleme nekoliko tisuća ljudi – a oni mu se za pomoć Obraćaju putem WhatsAppa i dio je to njihove kulture. 

''Dok smo mi bili mali, bilo je drugačije. Dok si poglavica, tvoja je zadnja riječ. Ali ja nisam takav. Vidio sam kako to tamo ide ali kad dođeš Europu, tu je drugačije. Jer žena ima zadnju riječ u Hrvatskoj'', izjavio je Casimir. 

Iako su to učinili davno u Hrvatskoj, i u Kamerunu su se Gordana i Casimir vjenčali prije nekoliko godina. S njima su bila i djeca. 

''Da ja sad trebam tamo živjeti ne bih mogla, jer sam tu odrasla i naviknuta sam na ovaj način života, ali da je bilo zanimljivo vidjeti neki drugi način života, definitivno je'', kazala je Larisa Nomo Nemi, Casimirova kći. 

''Tamo se više misli na druge nego na sebe, a tu se svako za sebe brine'', izjavio je Paulo Nomo Nemi, Casimirov sin. 

Prekrasno bogatstvo dviju kultura – svoje središte tako je pronašlo na sjeveru Lijepe Naše - u međimurskom Nedelišću.