Prijava

Vaša prijava

ISPROBALI SMO Vino koje “svira” i priča svoju priču

[]

Završetak radnog tjedna uz degustaciju vina uz fine zalogajčiće u Restoranu PapaMò zvuči kao baš dobar kraj radnog tjedna. Tako je i bilo prošlog petka na organiziranoj degustaciji agencije Fama. Predstavljala su se vina Vinarije Enosophia, mnogima do sada ipak poznatija kao vinarija Feravino.

Kako nam govori Hrvoje Sarić iz prodajnog odjela Enosophie, ova vina su mnogo više od samo vina jer svako od njih zaista ima svoju priču. Naime, povezana su s aplikacijom koja nosi novo ime vinarije, a kroz koju brže i lakše možete naučiti o vinu koje kušate, a neka vina kroz nju čak i sviraju.

Pjenušac i graševina koja svira

Prvo vino koje smo imali priliku kušati uz ukusnu pizzu s mortadelom i pistacijama bio je pjenušac Enosophia “Nice to see you”. Kako mi govori Sarić, riječ je o kupaži chardonnaya i pinota crnog, proizvedenom charmat metodom kojom se stvaraju suhi i polusuhi pjenušci, kod koje dolazi do sekundarne fermentacije u tanku. Što se tiče pizze, cijelu priču o posebnosti PapaMò pizza možete pročitati ovdje.

Sljedeće na redu bila je Enosophia Trs. No. 5 koji nam je večer dodatno uljepšao glazbom jer ova graševina iz berbe 2020. doslovno svira. Spajanjem s aplikacijom Enosophia te očitavanjem koda, aplikacija nudi lounge glazbu uz koju možete uživati uz vino. Idealno za sve one trenutke kada niste sigurni što slušati za vrijeme druženja, Enosophia taj posao radi za vas.

Sarić je objasnio i odakle stiže ovo zanimljivo ime: “Svaki peti trs vinove loze u Hrvatskoj Graševina. Na našoj etiketi su četiri ikone, one predstavljaju četiri trsa, a peti je u ovoj boci.”

Okus ove graševine opisan je kao suh, mekan, zaobljen s dodirom maslačnih nota popraćen privlačnom svježinom koja Graševini daje živost i lepršavost. “Lijepu aromu joj daje odležavanje četiri mjeseca na kvascima“, objašnjavaju. Trs. No. 5 bio je sparen s nevjerojatno dobro izvedenom sporo pečenom teletinom koja se pripremala šest sati te domaćim krumpirima po receptu chefa restorana PapaMò.

Matarouge rose uz live stream iz Slavonije

Kao završetak večeri dočekala nas je frankovka u kombinaciji s crnim pinotom iz berbe 2020 pod nazivom Matarouge koje stiže iz istoimenog mjesta. Vino je proizvedeno uz brzo prešanje, sedimentaciju, zasebna fermentacija sorata u trajanju od 12 dana na temperaturi od 16°C uz malolaktičnu fermentaciju. Nakon toga je slijedilo čuvanje na finom talogu kvasca 3 mjeseca uz miješanje.

Ovo vino također se može spojiti s aplikacijom, no umjesto glazbe vas informira. Prilikom skeniranja koda pojavljuje se šest točaka ružičastih boja, a pritiskom na svaku od njih odvedeni ste na jednu od regija u kojoj se proizvodi rose vino. Zadnja točka je ipak posebna – ona vodi na prikaz uživo upravo iz vinograda u Slavoniji. Odličan spoj prave domaće proizvodnje i modernih tehnologija.

Enosophia Matarouge Rose, kao slatko i ukusno vino s blagom notom malina i drugog crvenog voća odlično se sljubljivalo uz cheesecake u vučenom tijestu sa šumskim voćem. Neću pretjerati kada kažem da se radilo o jednom od najzanimljivije i najukusnije pripremljenih cheesecakeova.

Više informacija o vinima Enosophia, njihovoj priči i cijenama možete pronaći na njihovoj stranici. Inače, njihova vina uzgojena su u srcu Slavonije, a vrijednosti su im temeljene na principima održivosti i društvene odgovornosti koje pretvaraju u inspiraciju, inovativnost i potpuno novi doživljaj vina. Posebnosti su ručno branje grožđa i moderna prerada što ih istovremeno čini tradicionalnom i suvremenom vinarijom. Tu suvremenost su i pokazali.

Objava ISPROBALI SMO Vino koje “svira” i priča svoju priču pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.