Prijava

Vaša prijava

NAJLJEPŠI DOGAĐAJ, JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ Buševčani prepuni dojmova nakon folklorijade u Rusiji

[]

Umorni, ali sretni i zadovoljni te prepuni dojmova, novih poznanstava, iskustava, novih okusa, mirisa i novih krajolika… Sve su to u kofer pamćenja pospremili Buševčani koji su se nedavno vratili sa svjetske folklorijade u ruskoj Ufi. Najveća svjetska smotra folklora održava se svake četiri godine, a čast da prezentiraju Hrvatsku ovoga je puta pripala Ogranku „Seljačke sloge“ iz Buševca koji su u Rusiji bili ambasadori hrvatske kulture, njenih ljepota, običaja i tradicije.

“Gle, to su Hrvati!”

„Potrudili smo se na bogat i jedinstven način predstaviti našu zemlju, ali i naše Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju. Osim kroz svakodnevne nastupe činili smo to i kroz druženje, poznanstva, uz poneki dodatan sadržaj, uvijek spremni za šalu“, govori nam predsjednik OSS-a Nenad Rožić te dodaje kako su Buševčani vrlo brzo postali zamijećeni u velikoj Rusiji. Prvenstveno, bilo je to zbog jednake odjeće i obuće svih članova društva, a posebno zbog „,maskica na kockice“ koje su nosili gdje god su se pojavili.

„Po tim smo maskicama u nacionalnim bojama bili prepoznatljivi od prvog dana i gdje god smo nastupali čuli smo kako govore- Gle, to su Hrvati“, govori nam Rožić te dodaje kako su uz pomoć donatora i sponzora kupili svim članovima trenirke, majice, jednake hlače i tenisice. „Jedino nismo imali isto donje rublje“, šali se Rožić.

Ogrankaši svirali kurai, pa ih spazila ministrica kulture

Još nešto po čemu će ostati zapamćeni je pohvala i dar ministrice kulture koja je na jednoj radionici „snimila“ naše dečke, Mihaela Večkovića (člana ekipe zaduženog za tradicijska glazbala) i ogrankaša Filipa Rožića koji su se uhvatili u koštac s ruskim tradicijskim instrumentom, kuraijem. Dečki su bili na tečaju sviranja kuraia u Udruženju filharmoničara u gradu Neftekamsku i uspješno svladali prve akorde.

 

Organizacijski, u Rusiji sve je teklo glatko, a s obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju Rusi su i tu pazili, pa su svakom sudioniku dali litru dezinficijensa i paket maski. Sad zamislite koliko je to zaštite ako dodamo da je bilo sudionika iz 37 svjetskih zemalja, a u jednom je trenutku u velikom kolu plesalo njih 2700. Fascinantno! Za svaki nastup bio je tu pripremljen šator za presvlačenje, opremljen svime, do najmanjih detalja, od ogledala pa sve do pegle!

Svjetska je folklorijada, priča nam Rožić, počela spektakularnim otvorenjem u Ledenoj dvorani u Ufi, a osim na otvorenju i zatvaranju, Ogrankaši su svaki dan imali nove avanture i nastupe.

„Bili smo smješteni u Neftekamsku, sjeverozapadno od Ufe i svaki dan nam je trebalo dobra dva sata autobusom da stignemo do odredišta gdje smo nastupali. Krenuli bi u 10 prijepodne, na lokaciju stigli do 12, pa tonska proba, stanka za kavu i nastup u trajanju od pola sata. Uvijek je bilo veselo, puno publike, a mi smo im pripremili i nekoliko tamburaških domaćih intermezza, pa i neke ruske. Tada bi oko 21 sat krenuli natrag, oko 23 smo u hotelu, spavanje i drugi dan opet isto“, priča nam Rožić ovaj zahtjevan tempo. Bilo je, naravno, i spavanja u autobusima, i popodnevnog odmora, no uz dobro društvo, odlučnu ekipu i malo adrenalina ništa nije naporno ni teško.

Buševčani su u Rusiji nastupili s pet koreografija, a predstavili su, uz Turopolje, i Posavinu, Draganić, Linđo i Podravinu. Tijekom ruske avanture, kažu, dali su 30-ak intervjua za medije, a uspjeli su razgledati i posjetiti sela u kojima su nastupali, pa čak i obaviti šoping. Družili su se sa Švicarcima, Crnogorcima koje su pozvali k nama, podijelili hrpu promo materijala i licitarskih srca, ministrica kulture dobila je i ručni rad- ogrlicu! Nakon Ufe i završetka folklorijade nekoliko dana su uzeli za razgledavanje Moskve i Istanbula na povratku kući.

“Ovo je velika čast i divna uspomena”

“Ovakvi folklorni susreti jedinstven su i posebna doživljaj, nisu natjecateljskog karaktera jer se folklor cijelog svijeta ne može mjeriti ni uspoređivati, svaki je različit, jedinstven i poseban. Nama je čast da smo predstavljali našu zemlju i da smo ostavili odličan dojam“, govori nam Rožić te dodaje kako je čak i njihova vodičica Elvira nakon prvih par dana imala samo riječi pohvale za hrvatske goste.

Ruska folklorijada zasigurno će svima ostati u sjećanju kao jedno od najljepših putovanja u životu, ali i poticaj mladima za bavljenje kulturom, umjetnošću i folklorom, kako bi očuvali taj djelić sebe i svoje zemlje, spasili ga od zaborava. A putovanje i druženje, pjesma i ples tu su samo bonus!

GALERIJA FOTOGRAFIJA/ foto: Irena Rožić

Objava NAJLJEPŠI DOGAĐAJ, JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ Buševčani prepuni dojmova nakon folklorijade u Rusiji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Sve veći broj umrlih u Velikoj Gorici

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike