Prijava

Vaša prijava

Počinju seizmička mjerenja

[]

Od ponedjeljka, 16. kolovoza 2021. godine na širem području grada započinju radovi snimanja seizmičkih podataka u sklopu projekta istraživanja ugljikovodika na istražnom prostoru Sava-06 koje uključuje dijelove Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Ekipe za snimanje krenuti od jugo-istoka poligona te se kretati prema sjevero-zapadu poligona. Investitor je tvrtka Aspect koja je dobila dozvolu Vlade Republike Hrvatske, a njihovi predstavnici su u stalnom kontaktu s relevantnim službama općinskim/gradskim i županijskim službama.

Predstavnici investitora te geologa koji će provoditi snimanje su krenuli s izravnim obavještavanjem građana i vlasnika poljoprivrednih zemljišta od svibnja ove godine.

Seizmičko snimanje se izvodi na način da se promatra kretanje seizmičkog vala od njegovoga izvora na površini do geoloških elemenata u podzemlju od kojih se on reflektira i njegov povratak do prijamnika – geofona. Val kreira izvor na površini – radno vozilo koje u pravilnim razmacima emitira kratkotrajni seizmički (zvučni) val u podzemlje u trajanju do pet sekundi. Povratkom vala na površinu – na kojoj se nalaze bežični geofoni – dobivamo jasnu sliku onoga što se nalazi ispod zemlje.

Snimanje će potrajati otprilike četiri tjedna, ovisno o vremenskim prilikama, a na terenu će biti prisutno oko 150 stručnjaka iz Mađarske i Hrvatske. Investitor će vlasnicima zemljišta nadoknaditi svu eventualnu štetu nastalu zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljenu dobit na poljoprivrednoj kulturi.

Više informacija potražite OVDJE

Objava Počinju seizmička mjerenja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.